Veşti proaste pentru Ianukovici după întâlnirea cu Putin: Rusia nu mai dă, pentru moment, nici un ban Ucrainei

Rusia nu va acorda, deocamdată, a doua tranșă din ajutorul financiar de 15 miliarde de dolari, promis în decembrie Ucrainei și din care au fost vărsate deja trei miliarde, a anunțat sâmbătă ministrul rus al finanțelor, Anton Siluanov.putinianukovici

”Rusia nu va acorda a doua tranșă Ucrainei. Așteptăm ca partea ucraineană să-și îndeplinească obligațiile”, a afirmat ministrul Siluanov, citat de ITAR-TASS, anunţă agerpres.ro.

Anunțul ministrului rus survine după întrevederea avută vineri seara la Soci între președintele rus Vladimir Putin și omologul său de la Kiev, Viktor Ianukovici, de la care se aștepta deblocarea ajutorului rus, suspendat în urma demisiei guvernului ucrainean condus de Mikola Azarov.

Anton Siluanov a dat asigurări că partea rusă își va onora angajamentele luate față de Kiev și că toată suma va fi transferată fostei republici sovietice până în luna mai, adăugând însă că Moscova ”dorește să înțeleagă cu cine din colegii ucraineni va avea viitoarele contacte”. În plus, Rusia așteaptă ca Ucraina să-și plătească datoriile la gazele rusești livrate, datorii ce trebuiau plătite până la 25 ianuarie și care nu au fost achitate nici până în prezent, a mai indicat ministrul rus al finanțelor.

În urma deciziei din noiembrie a guvernului de la Kiev de a semna Acordul de asociere la UE, Rusia a decis să acorde Ucrainei un credit de 15 miliarde de dolari, din care a vărsat deja o primă tranșă de trei miliarde, și să reducă cu o treime prețul la gazul livrat fostei republici sovietice. Însă, în urma demisiei cabinetului condus de Mikola Azarov, Moscova a anunțat că aceste angajamente vor fi îndeplinite numai după clarificarea situației politice la Kiev.

Întâlnirea dintre Vladimir Putin și Viktor Ianukovici, ce a avut loc vineri seara la Soci (în contexul deschiderii Jocurilor Olimpice), dar confirmată abia sâmbătă dimineața, fără a fi însă oferite informații despre temele abordate, nu a adus, ținând cont de anunțul ministrului Anton Siluanov, o deblocare a ajutorului financiar rus pentru Ucraina, țară care se confruntă de peste două luni cu o gravă criză politică și cu enorme dificultăți economice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.