Vicepremier ungar: Disputa dintre Ungaria şi România, generată de conflictul dintre USL şi Băsescu

Disputa dintre Ungaria şi România cu privire la reînhumarea în Transilvania a poetului Jozsef Nyiro a fost generată de situaţia politică din România şi de conflictul actualei majorităţi cu preşedintele Traian Băsescu, susţine vicepremierul ungar pentru politica naţiunii, Zsolt Semjen, potrivit Mediafax.

Comentând disputa dintre Ungaria şi România pe tema reînhumării poetului maghiar Jozsef Nyiro în Transilvania, Semjen a declarat că aceasta a fost generată de situaţia politică din România. Când majoritatea guvernamentală social-liberală din România a atacat Ungaria, aceasta l-a atacat de fapt pe preşedintele Traian Băsescu şi Partidul Democrat Liberal de opoziţie, a afirmat Semjen. Ei nu vor să susţină relaţiile de prietenie care s-au dezvoltat între Băsescu şi premierul ungar Viktor Orban, a adăugat el.

Semjen a declarat că este în interesul fundamental al Ungariei să găsească un compromis cu România.

“Suntem dependenţi unii de alţii; cu alte cuvinte, Ungaria şi România, ungarii şi românii au o istorie comună. Acest lucru nu trebuie subordonat … politicii”, a adăugat Semjen.

Reînhumarea lui Nyiro ar însemna de fapt aducerea unui omagiu scriitorului şi oricine are dreptul la aşa ceva indiferent de afilierea politică, a conchis Semjen.

El a declarat, de asemenea, că noile legi precum acordarea de cetăţenie ungară maghiarilor care trăiesc în afara graniţelor Ungariei şi unificarea naţiunii în acest fel vor ajuta la vindecarea “rănilor Trianonului”.

Sursa: Mediafax.ro
Foto: en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.