La cine se refera oare Premierul Victor Ponta: În Romania îmi doresc ca acei oameni care promovează discursul antieuropean să rămână simpli purtători de mesaj izolaţi

victor pontaÎntr-o alocuțiune susținută cu ocazia aniversării Zilei Europei, în cadrul unui eveniment organizat de Reprezentanța Comisiei Europene la București, premierul Victor Ponta a subliniat ca Guvernul crede în viitorul european al Romaniei si ca, in opinia sa, ”acei oameni politici, acei lideri de opinie care promovează discursul antieuropean trebuie să rămână simpli purtători de mesaj izolaţi”, deoarece promovarea unor astfel de idei nu aduce niciun bine Romaniei.

Discursul integral al premierului:

Excelențele Voastre, doamnelor și domnilor ambasadori, stimați invitați, stimați colegi de guvern, domnule președinte al Camerei Deputaților, îmi revine mie onoarea ca astăzi, de ziua Europei să prezint, în numele Guvernului României, un mesaj care cred că este extrem de binevenit – și anume un mesaj al mândriei României de a face parte din Uniunea Europeană, al deciziei noastre categorice de a merge spre mai multă integrare europeană și nu mai puțină, și a dorinței României de a fi din ce în ce mai mult o voce implicată, o voce respectată în procesul atât de important și atât de complicat de schimbare, de modernizare, pe care, inevitabil, structurile și instituțiile europene îl traversează în această perioadă. De ce cred că este important în acest moment – tocmai pentru că întregul proiect european se află într-un moment de dezbatere, într-un moment de frământări, când lucrurile nu mai merg la fel de bine cum mergea odată apar discuții, apar îndoieli; cu atât mai mult cred că România, în aceste momente complicate, trebuie să îți reafirme fără nici un fel de ezitare atașamentul la valorile europene, la ideea de construcție europeană, la ideea de mai mare, mai complexă, mai eficientă integrare și la ideea că, singurul drum pe care eu cel puțin ca prim-ministru, colegii mei din guvern, din Parlament îl văd – este pentru țara noastră un drum care înseamnă Uniunea Europeană, alături de celelalte 27 de țări, alături de cei care sper că ni se vor alătura în curând și profit de această ocazie, ca de fiecare ocazie, să afirm sprijinul special pe care Guvernul României îl acordă şi importanţa pe care o pune pe ideea extinderii Uniunii Europene, în primul rând, spre Republica Moldova, spre zona Balcanilor de Vest, spre toate acele ţări care împărtăşesc valorile europene.

Cred că e momentul în care România poate, printr-un guvern proeuropean – şi jumătate din membrii Guvernului sunt prezenţi, aici, cu această ocazie, tocmai ca un mesaj în acest sens – poate să spună foarte clar: credem în ideea europeană, credem în viitorul european al României şi credem că împreună putem să găsim răspunsuri la toate întrebările care frământă în acest moment atât oamenii politici, factorii decizionali, cât mai ales populaţia ţărilor europene. Discuţia, poate, la modul cel mai public sau cel mai de suprafaţă din ultima perioadă, pare a fi destul de simplă – austeritate sau creştere economică şi dezvoltare – pare să fie simplă. Vreau să spun că România, în această perioadă, şi nu ştiu să spun exact cum, a reuşit să găsească răspunsul la ambele întrebări. Pe de o parte, suntem una din puţinele ţări ale Uniunii Europene care am avut o consolidare fiscal-bugetară importantă, în acelaşi timp, adoptând măsuri de creştere economică, de creare de locuri de muncă, de stimulare a consumului. Nu înseamnă că metoda românească este neapărat o metodă de exportat, dar cred că asta ne dă dreptul să fim mai optimişti. Despre rolul şi locul pe care-l poate juca România, de la un elev care era pus totdeauna în spatele clasei şi, eventual, scos la tablă ca să fie certat, la un membru activ, puternic şi implicat în toate deciziile care urmează să fie adoptate la nivel european.

Şi mă gândesc acum, doar în viitorul foarte apropiat, la faptul că în câteva săptămâni, în cadrul Consiliului European, se va discuta despre dezvoltarea sectorului energetic, iar aici România are un cuvânt greu de spus, un potenţial important, că urmează să avem în perioada următoare discuţiile legate de uniunea economică şi monetară, de competitivitate, de modul în care România a învăţat din anii trecuţi cum să folosească mai bine fondurile europene pe dezvoltarea agriculturii, pe teme care înseamnă, de fapt, nu doar o discuţie pentru câţiva cetăţeni europeni aflaţi în funcţii de conducere, ci pentru fiecare cetăţean al României şi fiecare cetăţean al Europei. Pericolele sunt destul de mari şi pot să spun că populismul, pesimismul, chiar dacă există şi în România, sunt poate mai reduse decât în majoritatea ţărilor vechi membre ale UE. În România, sunt foarte mândru şi-mi doresc în continuare ca acei oameni politici, acei lideri de opinie care promovează discursul antieuropean să rămână simpli purtători de mesaj izolaţi. Cred că majoritatea responsabilă a clasei politice, a societăţii civile, a reprezentanţilor lumii economice înţelege foarte bine că un asemenea discurs populist şi extremist poate să-ţi aducă, eventual, câteva voturi sau câteva laude, pentru un rating mai sporit la vreo televiziune, dar în niciun caz nu poate să ofere soluţii pentru problemele României şi sper ca acelaşi lucru să se întâmple şi în viitor.

În acelaşi timp, trăiesc în România, trăiesc în această regiune care a fost de multe ori în timpul istoriei confruntată cu grave pericole ridicate de extremismul-naţionalist radical. Vreau să cred că Europa este un spaţiu al tuturor naţiunilor, al tuturor minorităţilor şi că, în anii care urmează, discursul şovin, naţionalist, extremist, nu va avea impact şi nu va avea suporteri nicăieri în mediile UE. Am foarte mare încredere în drumul european al României. Vreau să mulţumesc preşedinţiei irlandeze pentru modul în care a gestionat acest semestru dificil ca, de altfel, cam toate semestrele care urmează, să-mi exprim încrederea că în următorul semestru, sub preşedinţia Lituaniei, România își va atinge și obiectivele imediate de etapă pe care le are de îndeplinit și să spun că, deși nu sufăr de un exces de optimism sau chiar de naivitate, cred că am obligația, alături de colegii mei, alături de toți oamenii politici, să începem deja să ne pregătim pentru ceea ce va fi Președinția UE asigurată de România – da, în 2019 – pare o eternitate pentru oamenii politici, dar de multe ori ni s-a întâmplat în România să spunem că e „cândva departe un eveniment și să ne trezim cu o zi înainte că nu suntem pregătiți; poate de data asta începem din timp și în 2019 vom fi cu adevărat o țară europeană, o țară care respectă toate standardele și care poate reprezenta un model și un partener pentru toți ceilalți membri ai UE. Dacă e un obiectiv prea ambițios, sunt gata să mi-l asum. Vreau să afirm încă o dată și să urez visului numit „construcția europeană” cât mai mult succes în anii care urmează. Vă mulțumesc.¶

Sursa: gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.