Victor Ponta: “Nu am comunicat suficient de bine cu Europa”

Premierul român Victor Ponta, a cărui guvernare a fost criticată profund de Bruxelles, a explicat, într-un interviu acordat revistei germane Der Spiegel şi publicat în ediţia electronică de luni, că UE l-a înţeles greşit, declarând că nu a “comunicat suficient de bine cu Europa”.

“Nu am explicat întotdeauna bine politicile mele, nu am comunicat suficient de bine cu Europa. Nu am o problemă cu a corecta percepţiile greşite şi a clarifica neînţelegerile care au generat îngrijorare în rândul partenerilor noştri europeni. De aceea, după ce m-am întors de la Bruxelles am acceptat responsabilitatea de a clarifica toate punctele pentru care am fost criticaţi şi de a lua măsurile necesare pentru a-i convinge pe partenerii noştri europeni – chiar şi cele care sunt mai mult de responsabilitatea Parlamentului decât a mea”, a declarat premierul român pentru Der Spiegel, potrivit Gandul.info.

Premierul Ponta a declarat, de asemenea, că Guvernul său a “promis să respecte pe deplin independenţa justiţiei” şi să acţioneze în cadrul Constituţiei.

“Ce nu înţeleg oamenii din Europa: Procedurile de suspendare nu au fost decizia mea personală, ci rezultatul unei rezoluţii a Parlamentului în urma faptului că majoritatea reprezentanţilor poporului sunt de părere că Băsescu şi-a depăşit atribuţiile. Constituţia României permite un astfel de referendum. Dar acum, la cererea Bruxelles-ului, va fi folosită o procedură anterioară: referendumul va fi validat doar dacă se prezintă la urne jumătate dintre persoanele cu drept de vot”, a explicat Ponta, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă l-a deranjat faptul că Angela Merkel l-a sunat pe Băsescu în loc să îl sune pe el, Ponta a răspuns că există o relaţie de lungă durată între Merkel şi Băsescu, “relaţii strânse între conservatori”.

El s-a declarat însă “optimist că va reuşi să convingă Guvernul german de faptul că intenţiile sale sunt cele mai bune”. “Ar ajuta, bineînţeles, dacă Berlinul ar asculta argumentele ambelor părţi din România”, a conchis premierul român.

Ponta a acceptat să acorde acest interviu în biroul său din Bucureşti, afirmând că vrea vorbească “deschis” despre poziţia sa, dar refuzând să răspundă la întrebările referitoare la acuzaţiile de plagiat cu privire la teza sa de doctorat, precizează revista germană.

Sursa: Gandul.info
Foto:  blogponta.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *