Victor Ponta pentru EuroNews: România este o democraţie

Premierul Victor Ponta, al cărui Guvern de centru-stânga vrea să îl demită pe preşedintele conservator Traian Băsescu pe care-l acuză de depăşirea atribuţiilor, într-o luptă care a creat îngrijorare la Bruxelles, a declarat într-un interviu pentru Euronews că “România este o democraţie”.

Conflictul ar putea avea consecinţe pe termen lung, în contextul în care România, afectată de corupţie, ca şi Bulgaria, potrivit ultimelor rapoarte ale Comisiei Europene (CE), vrea să adere la Spaţiul Schengen, un pas care ar putea fi amânat, apreciază Euronews, potrivit Mediafax.ro. Cu doar câteva zile înainte de referendumul privind demiterea preşedintelui român, Comisia a prelungit supravegherea sistemelor justiţiei şi afacerilor interne şi luptei împotriva corupţiei.

Întrebat de Hans von der Brelie de la Euronews, realizatorul interviului, dacă România mai este o democraţie, Ponta răspunde că este “în mod categoric”, împărtăşind valorile Uniunii Europene (UE) din care face parte, şi îşi exprimă “convingerea” că va dovedi acest lucru tuturor “prietenilor şi partenerilor” din Europa.

“Este război în România?”, îl întreabă von der Brelie pe premier, referindu-se la cele peste 40 de ordonanţe de urgenţă emise de Guvern în ultimele săptămâni. “Nu, nu aş spune (că România se află) în război. Se află în mijlocul unui conflict politic”, răspunde el, apreciind că “ne lipseşte tradiţia dialogului între forţele politice. Nu am reuşit să ne soluţionăm divergenţele, ceea ce ar fi putut conduce la evitarea acestui conflict politic”.

Avertizat de către reporter că “lupta dintre preşedinte şi dumneavoastră” poate face rău României, printr-o posibilă amânare a aderării la Spaţiul Scengen din această cauză, Ponta apreciază că “ar fi păcat” pentru tot ceea ce s-a realizat, notând că este în total acord cu Băsescu asupra faptului că România a îndeplinit “toate cerinţele tehnice şi standardele pentru a fi o frontieră puternică şi eficientă a Uniunii Europene”. “Ar fi păcat ca România, poate şi Bulgaria, să fie pedepsite (din punct de vedere) politic, în condiţiile în care am îndeplinit toate standaredele (UE) pentru a fi membri Schengen”, apreciază şeful Guvernului român.

“Care este motivul pentru care îl atacaţi pe preşedinte? De ce doriţi să scăpaţi de el?”, întreabă von der Brelie. “Aş răspunde foarte simplu, deoarece 80% dintre români vor să scape de preşedintele (Băsescu)”, îi răspunde Ponta. În opinia sa, “problema reală” constă în “diferenţele totale dintre agendele noastre politice”. “Băsescu şi-a asumat o agendă politică diferită, austeritatea, protejarea propriului partid şi a politizat toate instituţile statului”, a subliniat el, subliniind că actuala putere a obţinut o susţinere publică “uriaşă” la ultimele alegeri locale, pe 10 iulie, cu o agendă politică diferită, “constând în disciplină bugetară” şi insistând că actuala putere aplică “toate acordurile” cu CE şi FMI, în vederea unei creşteri economice şi creării de locuri de muncă.

Mai multe declarații ale premierului AICI.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  blogponta.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *