Victor Ponta: Romania nu doreste nimic mai mult decat sa fie un stat normal, democratic

Democratia functioneaza asa cum trebuie in cel mai nou stat membru al UE, sustine premierul roman Victor Ponta intr-un vast articol cu titlul ‘Realitate romaneasca’, publicat vineri pe site-ul revistei Foreign Policy, preluat de EurActiv.ro.

Situatia politica din Romania a tinut capul de afis al presei internationale inca din momentul in care Parlamentul a decis sa-l suspende pe presedintele Traian Basescu, la inceputul acestei luni. Insa o mare parte dintre aceste comentarii, sustine premierul roman, se bazeaza pe o interpretare gresita a evenimentelor. Se spune ca statul de drept este amenintat, potrivit Agerpres.

Au fost puse sub semnul intrebarii angajamentul Romaniei pentru o guvernare constitutionala si respectarea standardelor democratice. Sustinatorii presedintelui fac sa para ca si cand un mic grup de conspiratori ar incerca sa puna mana pe putere, impotriva vointei populare, mai adauga premierul Ponta.

Insa aceasta descriere nu are nicio legatura cu realitatea din Romania, cu originile crizei noastre politice si cu pasii ce au fost facuti pentru a o rezolva. Procedurile de destituire ce au fost urmate respecta cu strictete legea, asa cum a confirmat Curtea Constitutionala. Aceste proceduri sunt un raspuns la repetatele abuzuri de putere savarsite de Basescu, abuzuri confirmate la randul lor de Curtea Constitutionala, mai sustine premierul. Votul de suspendare a trecut prin Parlament cu o majoritate de doua treimi, iar 70% dintre alegatori doresc plecarea lui Basescu, conform sondajelor. Ultimul cuvant il vor avea cetatenii romani, care vor vota duminica, 29 iulie, intr-un referendum liber si corect.

Este adevarat ca atat guvernul, cat si Parlamentul au facut anumite greseli in felul in care am gestionat aceasta criza si ar fi trebuit sa comunicam mai bine cu partenerii nostri internationali, continua seful executivului roman. Acest lucru a dus la aparitia unei ingrijorari de inteles in randul partenerilor nostri europeni, ingrijorari la care trebuie sa raspundem cu prioritate. Insa doresc sa fiu clar inteles ca suntem complet angajati pe drumul respectarii statului de drept, mai asigura premierul roman. Noi ne dorim ca acest referendum sa reprezinte un exemplu de manual pentru felul in care actioneaza o democratie.

Din aceste considerente, in aceasta duminica, ii chem pe toti alegatorii romani care pretuiesc cu adevarat democratia sa iasa si sa-si faca auzite vocile. Apelul la boicot lansat de Basescu reprezinta un pas antidemocratic menit sa impiedice cu orice pret destituirea sa, mai sustine Victor Ponta.

Sper ca referendumul pentru destituire se va desfasura intr-un climat eliberat de nelinisti si neintelegeri cu privire la obiectivul sau declarat. Romania nu doreste nimic mai mult decat sa fie un stat normal, democratic. Tot ceea ce fac eu si guvernul meu, conchide Ponta, este menit sa atinga acest obiectiv. Noi actionam in conformitate deplina cu obligatiile noastre constitutionale si cu vointa poporului, isi incheie premierul roman articolul publicat in revista Foreign Policy.

Mai multe declaraţii ale premierului AICI.

Sursa: EurActiv.ro
Foto: gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.