VIDEO Comisar european: În statele europene contribuțiile de asigurări sociale sunt plătite de angajatori și de angajați. Propunerea României este nouă

Propunerea României privind introducerea obligativității plății contribuțiilor sociale de angajați și nu de angajatori este una nouă deoarece, în mod normal, în statele UE contribuțiile de asigurări sociale sunt plătite de angajatori și de angajați, precizează Marianne Thyssen, comisar european responsabil pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă.

Întrebată de jurnaliști la finalul unei sesiuni de dialog cu cetățenii privind viitorul Europei desfășurată la Iași, Thyssen a declarat că așteaptă să afle care va fi forma pe care o va îmbrăca această propunere, menționând că a primit informații despre aceste propuneri ale guvernului.

Este o propunere nouă, așa că vrem să vedem exact forma pe care o va îmbrăca această propunere. În mod normal în statele europene contribuțiile de asigurări sociale sunt plătite de angajatori și de angajați“, a declarat comisarul european.

“Ieri m-am întâlnit deja cu doamna ministru de resort. Aseară am luat cina cu angajatorii și cu angajații și cu sindicatele și am discutat aceste chestiuni. Am aflat despre aceste lucruri și avem nevoie de mai multe detalii acum ca să vedem care va fi situația. Credem că e nevoie ca lucrurile să fie examinate îndeaproape. Am discutat despre aceste lucruri și cu reprezentanții angajatorilor și angajaților. Credem că întâi de toate, înainte de luarea unei asemenea decizii trebuie să se examineze cu atenție care este efectul ei și trebuie să se discute și cu părțile afectate, cu reprezentanții patronatelor și ai sindicatelor”, a precizat Marianne Thyssen.

Precizările comisarului european au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, la Iași, la finalul unei sesiuni de dialog cu cetățenii axat pe politicile și sprijinul UE în domeniul ocupării forței de muncă și afacerilor sociale, precum și pe viitorul Europei, eveniment transmis LIVE în format VIDEO și TEXT de CaleaEuropeana.ro.

Mariane Thyssen efectuează în perioada 11-12 octombrie o vizită oficială în România în cadrul căreia a avut întrevederi cu cu Lia-Olguța Vasilescu, ministrul muncii și justiției sociale, cu Gabriel Petrea, ministrul consultării publice și dialogului social, și cu Rovana Plumb, ministrul delegat pentru fonduri europene.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.