VIDEO Comisarul european pentru mobilitatea forței de muncă la Iași: Vom continua să avem lucrători detașați în Europa. ”Muncitori de clasa a doua” nu trebuie să mai existe

Comisarul european Marianne Thyssen, responsabil pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, a declarat, la Iași, că durata detașărilor lucrătorilor din estul în vestul Europei nu este singurul element care trebuie avut în vedere în dezbaterea privind acest subiect,  important pentru instituțiile UE fiind ca libertatea serviciilor să fie asigurată.

Întrebată de jurnaliști la finalul unei sesiuni de dialog cu cetățenii privind viitorul Europei despre inițiativa franceză prezentată în România de președintele Franței, Emmanuel Macron, ce vizează ca detașările lucrătorilor din țările UE să nu mai fie făcute pe o perioadă de doi ani, ci să fie o limită de maxim șase luni, comisarul Marianne Thyssen a precizat că din punct de vedere al Comisiei Europene nu ar mai trebui să existe “muncitori de clasa a doua”.

Știu că aceasta a fost o chestiune care a fost pusă în evidență în timpul campaniei electorale din Franța și că președintele ales, Macron, voia să verifice dacă ideile care au apărut sunt cele mai bune. Știu că tocmai de aceea a trebuit să prelungim durata consultărilor și dezbaterilor din Consiliul de Miniștri privind chestiunile sociale. Lucrăm din greu pentru a găsi o soluție. Sunt sigură că se va găsi o soluție și un cadru comun, sper, un acord privind aceste chestiuni. Sigur, durata nu este singurul element pe care trebuie să-l luăm în considerare. Sunt sigură că vom continua să avem lucrători detașați și că vom vedea ceva mai târziu, sperăm că în cursul lunii octombrie, care va fi rezultatul acestei chestiuni“, a declarat comisarul european Marianne Thyssen.

Declarațiile sale au survenit și în contextul în care Parlamentul European se va pronunța la finalul acestei luni asupra directivei privind lucrătorii detașați.

Precizările comisarului european au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, la Iași, la finalul unei sesiuni de dialog cu cetățenii axat pe politicile și sprijinul UE în domeniul ocupării forței de muncă și afacerilor sociale, precum și pe viitorul Europei, eveniment transmis LIVE în format VIDEO și TEXT de CaleaEuropeana.ro.

Mariane Thyssen efectuează în perioada 11-12 octombrie o vizită oficială în România în cadrul căreia a avut întrevederi cu cu Lia-Olguța Vasilescu, ministrul muncii și justiției sociale, cu Gabriel Petrea, ministrul consultării publice și dialogului social, și cu Rovana Plumb, ministrul delegat pentru fonduri europene.

Acest proiect de reformă privind detașarea muncitorilor, propus de către Comisia Europeană în martie 2016, vizează revizuirea condițiilor de detașare a lucrătorilor. Datând din 1996, cu opt ani înaintea extinderii masive către est a Uniunii Europene, regulile europene actuale sunt considerate desuete.

Comisia pentru ocuparea forței de muncă a PE urmează să își prezinte poziția pe 16 octombrie, iar membrii Parlamentului European se vor pronunța în sesiunea plenară de la Strasbourg din 23 — 26 octombrie.

La rândul lor, țările membre (Consiliul UE) își vor decide poziția pe 23 octombrie, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor europeni ai muncii, găzduită de Luxemburg.

Necesitatea introducerii unor reguli mai dure cu privire la lucrătorii detașați se află în centrul unei dispute în interiorul Uniunii Europene, unele state, precum Franța, acuzând țările membre din estul Europei că fac din detașarea lucrătorilor un instrument de dumping social, în timp ce statele est-europene le acuză pe cele occidentale de protecționism.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.