VIDEO. Din Beijing, Federica Mogherini face apel la cooperare între UE și China pentru reducerea tensiunilor cu Coreea de Nord: Avem o responsabilitate comună

Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a făcut apel la cooperare între Uniunea Europeană și China pentru a reduce tensiunile cu Coreea de Nord. Aceasta a descris UE și China drept puteri globale care au o responsabilitate comună, informează Deutsche Welle.

Aflată într-o vizită de tri zile în Beijing, înaltul diplomat al UE, a subliniat că statul chinez și blocul comunitar au o responsabilitate comună pentru combaterea instabilității din interiorul comunității internaționale, dar și pentru construirea unei ordini globale bazată pe reguli.

Vorbind la Universitatea Tsinghua, Mogherini le-a spus studenților prezenți că ascensiunea tensiunilor în Peninsula Coreeană are implicații globale, avetizând că o criză cu Coreea de Nord “va avea un impact global”.

China și Uniunea Europeană “au o responsabilitate și un interes comune pentru a evita o escaladare militară a situației existente în Peninsula Coreeană, pentru a determina Coreea de Nord să își respecte obligațiile sale internaționale și să restabilească legăturile cu comunitatea internațională”.

Afirmațiile sale vin după ce tensiunile dintre SUA și Coreea de Nord au atins o cotă alarmantă după ce președintele Trump a amenințat cu o acțiune unilaterală în cazul în care Coreea de Nord ar urma să efectueze un al șaselea test nuclear. În acest sens, două distrugătoare americane capabile să lanseze rachete Tomahawk au fost amplasate la mai puţin de 500 de kilometri distanţă de poligonul de teste nucleare nord-coreean, iar mai multe bombardiere americane se află în Guam, pregătite să efectueze raiduri în peninsula coreeană, pe lângă portavionul USS Carl Vinson şi grupul său de luptă.

Până în prezent, președintele SUA a aprobat două acțiuni militare importante: un atac efectuat cu 59 de rachete împotriva unei baze din Siria și lansarea celei mai puternice arme non-nucleare – supranumită ”mama tuturor bombelor” – împotriva grupării jihadiste Stat Islamic în Afganistan..

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.