VIDEO EXCLUSIV Cristian Diaconescu: Daca vocea noastra va fi mai puternica decat cea a partidelor, asta-i viata!

 Cristian Diaconescu vorbeste intr-un interviu in exclusivitate pentru caleaeuropeana.ro despre strategia Miscarii Populare si ii avertizeaza pe politicieni: Daca vocea noastra va fi mai puternica decat cea a unor partide mai mari sau mai mici,  asta-i viata, asta-i situatia!

CRISTIAN DIACONESCU - EXTERNE Diaconescu acuza atat Puterea cat si Opozitia de lipsa de actiune si crede ca scandalurile create in jurul presedintelui Basescu sunt o manipulare uriasa care se va preda la scoala. Consilierul prezidential critica guvernul USL ca se foloseste de presedintele Basescu apeland la el cand nu pot duce la capat o privatizare, ca apoi sa il atace pentru a da bine in fata electoratului.
„Opozitia nu mai ataca Puterea, iar Puterea se ocupa de Traian Basescu”, a declarat Diaconescu. Despre Adrian Nastase, consilerul prezidential crede ca a fost un politician care a stiut sa numeasca in ministerele si functiile cheie specialisti, tehnocrati.

 

 

 – Cum s-a nascut Miscarea Populara? Nu cred ca s-a intamplat peste noapte, Ioana Basescu a inregistrat aceasta fundatie cu cativa ani in urma. Sa-i spunem deocamdata fundatie, desi este evident ca ea va deveni partid.

 

In mod evident a fost o initiativa, o idee a presedintelui Traian Basescu, vreau sa va spun foarte clar acest lucru. O idee pe care a discutat-o cu noi. Normal, temele de care se ocupa presedintele Basescu sunt teme de societate, iar o fundatie cu activitate politica nu le poate evita. Ramane insa in zona dialogului cu societatea. Nu are mandat politic in acest moment.

Fundatii politice exista, este o actiune pe care am initiat-o, dar pe care o dorim preluata de cati mai multi membri ai societatii care simt nevoia sa se exprime. Sigur, aceasta exprimare se va concretiza in strategii, programe, pe care le vom pune la dispozitia societatii si, implicit, a partidelor politice. Deocamdata am trimis 11 teme de program, sunt temele indeobste cunoscute, reiterate de presedinte in diverse interventii publice, au si o natura politica, dar nu vad nimic rau in asta. Vrem sa vedem cum vor fi primite de societate, apoi lucrurile vor evolua. Am vazut foarte multe concluzii speculative legate de ce vom face la un moment dat. Nici noi nu ne-am gandit ce vom face in acel moment. Mentiunea de centru-dreapta a fost facuta pentru a configura adresantul. Ne adresam clasei de mijloc care nu este interesata de spectrul politic. Or, interesul tematic al acestor oameni nu trebuie neglijat.

 

– De ce ati fost ales tocmai dumneavoastra ca deschizator de drumuri in aceasta fundatie, ca unealta de lansare? Primele adeziuni s-au semnat pe blogul dumneavoastra. V-a cerut Traian Basescu asta?

Da, din discutia formala si intr-un cadru institutional cu presedintele, colegii mei au decis sa punem pe blogul meu aceasta initiativa si sa anuntam crearea ei. Va rog sa ma credeti ca noi incercam in acest moment sa atragem cat mai multi colegi din afara cadrului institutional si am spus noi si din afara cadrului politic. Tocmai pentru a anunta inca de la inceput ca politicienii pot sa-si ia o rezerva in ceea ce priveste aceasta miscare.

– Aceleasi valori despre care membrii fondatori ai MP vorbesc au fost promovate si de PNTCD, Forta Civica, Initiativa Civica de Centru-Dreapta. Cu ce veniti dumneavoastra nou, sau care este diferenta intre discursul Miscarii Populare si al celorlalte formatiuni care au activat in ultimii ani? De ce aceasta disipare? Dreapta din Romania este impartita in cinci formatiuni. In toate gasim oameni de valoare. De ce nu se unesc aceste valori si se disipeaza?

Avand in vedere experienta democratica pe care o mai cunosc in alte state, in ceea ce priveste fundatiile si organizatiile nonguvernamentale, cu cat mai multe, cu atat mai bine. Disiparea acolo nu este o problema. Cand vorbim insa de partide politice, de fractiuni care basculeaza pe aceeasi gama politica, intr-adevar, multiplicarea nu face bine. Aici aveti dreptate. In ceea ce priveste fundatiile, este o competite, daca vreti. Pana la urma, cei care vor reusi sa devina atractivi, sa genereze idei, sa le si puna in aplicare vor deveni interesanti pentru opinia publica. Este o competitie intelectuala, insa asemanatoare cu cea din zona privata. In ce masura dreapta din Romania are nevoie de o coagulare, sigur, aceasta este preferabila. Ca de altfel si pe partea stanga.

Am observat un sentiment de rivalitate, de imbufnare pornit de la un soi de oportunism. Repet. Nu ne-am propus in acest moment sa intram in competitie cu nimeni, nu promitem nici locuri in parlament, nici in Consiliile Judetene, insa, in mod evident, ne vom face auzita vocea. Daca vocea noastra va fi mai puternica decat a altor fundatii, si aproape sigur acest lucru se va intampla, nu trebuie sa se supere nimeni. Iar daca vocea noastra va fi mai puternica decat cea a unor partide mai mari sau mai mici,  asta-i viata, asta-i situatia! Noi nu vom afirma in retorica negativa fata de alte partide, dar vom face tot ceea ce ne pricepem si suntem capabili ca acest proiect sa meraga inainte.

– In seara in care au avut loc alegerile la PDL, presedintele Basescu a postat un mesaj de adio pe Facebook care trada nervozitate. Infiintarea Miscarii Populare a avut loc la nervi?

Da, dar nu am inteles la nervii cui.

– La cei ai presedintelui Basescu.

Asta nu a spus-o cel care a facut declaratia, am adaugat noi. Ideea Miscarii Populare, asa cum ati spus la inceput, este mai veche. Apoi, daca privim la temele generale propuse de noi, vom vedea ca sunt temele societatii romanesti, la care, evident, presedintele Basescu s-a adresat cu idei, cu propuneri in anumite momente. Din acest punct de vedere nu exista nimic nou. Am auzit o serie de lideri care vorbesc de similitudinile intre temele pe care ei le promoveaza si aceste teme. Nu vad cum ar putea sa deranjeze orice partid politic din Romania o tema cum ar fi continuarea integrarii europene si euroatlantice ca unica varianta in ceea ce priveste destinul Romaniei. Nu cred ca cineva se poate gandi ca o astfel de tema rezulta dintr-o reactie la nervi. Sau daca aceasta tema deranjeaza, atunci sa aiba curajul si taria sa o spuna direct. Ca un comentariu pe care imi permit sa il fac in fata dumneavoastra, pare-se ca partidele organizate, reorganizate dupa conventii, congrese sau cei care se afla la guvernare nu mai au alte teme decat presedintele Basescu si eventual o fundatie. Astfel, din punct de vedere al opozitiei, puterea nu  este de atacat, iar din punct de vedere al puterii, toate probleme sunt rezolvate, mai putin chestiunea legata de Traian Basescu. Aceasta manipulare uriasa, in sensul ca suntem interesanti politic daca ne opunem lui Traian Basescu, construita in ani mi se pare ca va fi un studiu de caz pana la urma in ceea ce priveste istoria Romaniei. Ideea de a acoperi, de a oculta uriasele probleme pe care le are orice tara, inclusiv Romania, pe o lupta, pe o polemica intre persoane, pana la urma, este o cultura, o dezvoltare politica in Romania fara precedent, as putea spune.

– Dar acest scandal este intretinut de ambele parti. Daca presedintele Basescu nu ar fi intretinut acest scandal, cred ca nu ar fi rezistat atatia ani.

Deci am inteles ca atunci cand presedintele tace, nu este bine, atunci cand vorbeste, de ce vorbeste. Am inteles ca atunci cand gafam, de exemplu in relatia cu Ungaria, pur si simplu pentru ca nu stim sa adresam o provocare primita la un moment dat, presedintele este intrebat ca de ce nu se asociaza la prostia pe care am facut-o noi politicienii. Atunci cand promitem si nu putem duce la bun sfarsit, venim cu proiectele economice in CSAT. Iertati-ma, dar de ce vii cu o privatizare, de ce o consideri de siguranta nationala si nu ti-o asumi pana la capat, pentru ca ai pus-o in proiectul tau de guvernare. Iata ca sunt o serie de teme pe care cei de la guvernare, cu toata majoritatea din Parlament si increderea electoratului simt nevoia sa il asocieze si pe presedintele Basescu. De ce nu o duc pana la sfarsit singuri aratand in acest fel ca au solutii si ca practic isi pot duce in continuare misia cu care au fost investiti. In momentul in care ai nevoie de presedinte, apelezi la el, iar cand ai nevoie de imagine in fata electoratului, il ataci. Normal ca si presedintele reactioneaza, nu se poate lasa folosit politic in functie de interesele de moment.

– Dupa ce nu veti mai fi consilier prezidential, va veti ocupa de aceasta fundatie?

Eu voi ramane in fundatie si anticipand ce urmeaza sa ma intrebati, sa stiti ca ideea de a face poltica este extrem de indepartata pentru mine.

– Ati fost adus in politica de Adrian Nastase. Sunteti absolvent de drept. Ati citit motivarea instantei care l-a trimis la inchisoare?

In anul 2001 eu eram deja secretar de stat. Aveam o cariera in spate in momentul in care am intrat in PSD. Nu poti sa faci politica unui guvern fara sa fii membru si in partidul care asigura majoritatea pentru acel guvern.

– Nu asta voiam sa va intreb. Eu daca eram ministrul justitiei pe vremea lui Nastase, as fi avut curiozitatea sa citesc acest dosar pentru care fostul premier a facut inchisoare, Care a fost relatia dintre dumneavoastra si Adrian Nastase?

(…..) In perioada in care a fost la guvernare, o serie de proiecte importante, integrarea nord-atlantica, de exemplu, au fost proiecte puse in aplicare.

– Este un politician bun? Sau a fost?

Ce pot eu sa evaluez, indiferent de contingentele politice, pentru proiectele mari pentru Romania, Adrian Nastase si-a ales o echipa care avea capacitatea profesionala sa duca aceste proiecte la bun sfarsit. Pentru marile proiecte a ales specialisti care nu aveau legaturi cu partidul. Au fost inchideri de intreprinderi, a restructurat industria de aparare, a trimis 18.000 de oameni in somaj, si cu toate acesrea, in acel moment, increderea populatiei in NATO si UE nu a scazut sub 60%. Poate doar la interventia NATO in fosta Iugoslavie. Acum doar 43% mai cred in NATO si sub 40% mai cred in UE, ceea ce este foarte grav.

– Dar nu numai politicienii romani sunt de vina, e vorba de contextul international criza financiara, masurile de austeritate.

Tot ce spuneti dumneavoastra este adevarat, insa eu am un singur amendament: in momentul in care politicieni responsabili care stiu bine dependentele si relationarile dintre Romania si zona UE se aduna cu 60.000 de oameni pe un stadion si ii indeamna sa-i huiduie pe liderii europeni care erau la doar trei kilometri… dupa parerea mea acest lucru este de neiertat.

– In 2010, candidati pentru functia de presedinte al PSD. La 3 ani distanta, sunteti consilierul presedintelui Traian Basescu si unul dintre pionii principali ai Miscarii Populare. Multi vorbesc de traseism, eu nu l-as numi asa. Dar ceva totusi s-a intamplat, ati avut o revelatie? Sau tot la nervi?

Lucrurile sunt foarte simple. La un moment dat o serie de proiecte se incheie. Nu am plecat ca sa ma asociez altui partid. Am plecat ca sa construiesc altceva. Nu am plecat in ideea ca am o anumita oportunitate. Dovada este ca in momentul in care UNPR-ul s-a intors, practic, la PSD, eu nu am mai facut-o. Am preferat sa raman pe proiecte decat pe partide. In conditiile in care nu exista niciun partid, nu exista nicio organizatie care sa poata arata ca Romania poate mai mult, am ramas alaturi de presedinte pe anumite proiecte. Fara a face politica.

– Veti incerca cu Miscarea Populara sa reparati si imaginea Romaniei destul de sifonata in afara?

Ar fi extraordinar daca s-ar intampla asa. Am incercat si inca incerc in aceste zile sa atrag persoane in fundatie care chiar au o forta emblematica in legatura cu Romania. Au posibilitatea ca prin simpla prezenta sa arate ca Romania isi recunoaste valorile. Acest lucru nu se poate face prin partidele politice, mai ales prin cele romanesti. Structura lor interna nu permite profilarea oarecum onorifica a unor persoane. Am niste promisiuni de care sunt extrem de entuziasmat de oameni care vor sa confirme public aceasta fundatie.

 

 

Interviu realizat de Ovidiu Marincea

Urmariti maine pe caleaeuropeana a doua parte a interviului cu Cristian Diaconescu in care veti afla ce crede consilierul prezidential ca nu i se va ierta niciodata USL-ului si in ce capcana a unui scandal diplomatic de proportii era sa fie atras presedintele Romaniei. Aflati cand crede Diaconescu ca va intra Romania in Schengen si cum explica pozitiile diferite vizavi de MCV pe care le-a avut in 2010, cand era in Opozitie si in 2012, cand lucra deja alaturi de Traian Basescu.

 

 

 

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to VIDEO EXCLUSIV Cristian Diaconescu: Daca vocea noastra va fi mai puternica decat cea a partidelor, asta-i viata!

  1. Pingback: VIDEO EXCLUSIV (Partea a II-a) Cristian Diaconescu: Nu ma voi mai intoarce niciodata in PSD sau UNPR | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *