Video exclusiv. Traian Basescu, intalnire cu presedintele Palestinei, Mahmoud Abbas. “Nimeni nu va nega istoria, dar scopul nu este restabilirea adevarului istoric, ci pacea”

basescu abbas conferintaPresedintele Traian Basescu a fost primit marti de presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, la complexul prezidential al Autoritatii Nationale Palestiniene. Cei doi oficiali au sustinut o conferinta de presa comuna in care presedintele Traian Basescu a subliniat importanta unui compromis intre negocierile dintre ele doua tari, fiind singura modalitate de a aduce pacea in regiune.

“Este uşor cand nu vrei să ajungi la un compromis să apelezi la motivaţiile istorice. Nimeni nu va nega istoria, dar scopul procesului de pace nu este restabilirea adevarului istoric, ci pacea”, a declarat Traian Băsescu marţi, la Ramallah.

Luni, Traian Basescu a avut o intalnire cu omologul sau israelian Shimon Peres, in cadrul careia si-a exprimat speranta ca Israelul va face tot posibilul pentru a obtine pacea cu Palestina.

Principalele declaratii ale sefului statului:

Este pt mine o onoare sa fiu primit de dvs. cu ocazia acestei vizite

Ca de obicei, de cate ori ne-am intalnit, discutiile au avut substanta si au fost pragmatice

In ceea ce priveste relatia bilaterala:

Obiectivul este sa crestem nivelul de cooperare

Romania va continua programele de asistenta

Romania va continua aa ofere burse pentru tineri palestinieni asa incat sa contibuie la cresterea capacitatii administrative

Am discutat un subiect de mare interes: negocierile de pace

L-am informat pe dl presedinte ca Romania sustine fara rezerve initiativa de pace a secretarului de stat Kerry si am subiniat faptul ca ne sunt cunoscute dificultatile negocierilor.

In acelasi timp, am mentionat ca (…) niciuna dintre probleme nu poate fi rezolvata fara compromisuri. Un compromis care sa aiba un singur obiectiv: doua state in securitate si pace.

Este foarte usor cand nu vrei sa ajungi la un compromis sa te cramponezi in istorie, dar rostul negocierilor dintre Palestina si Israel este sa adca pacea, nu sa restabileasca adevarul istoric

Nimeni nu va nega istoria, insa scopul procesului de pace nu este restabilirea adevarului istoric, ci pacea

O Europa care in toata istoria ei a fost bantuita de razboaie, singura solutie care a garantata pacea a fost compromisul franco-german, un compromis foarte dureros

Cele doua tari au inchis cartea de istorie si au negociat viitorul

Toate cele 28 de state din UE au cedat cate o bucatica mica din suvernitatea lor si au pus-o intr-un cosluet la Bruxelles si au asigurat pacea

Eu mi-am exprimat speranta ca se va gasi formula compromisului

Niciun compromis nu va fi posibil pana cand din negocieri nu se va ajunge la garantarea securitatii pentru Israel si Palestina.

Pentru Israel securitatea este vitala – este o tara mica intr-o lume araba

Pentru Palestina, de asemenea, securitatea este fundamentala

Aceasta oportunitate va trebui valorificata de cele doua parti

Romania va fi un partener bilateral al celor doua tari si va incerca sa le incurajeze sa ajunga la un compromis favorabil popoarelor lor.

Niciun popor nu poate spera la prosperitate fara pace

Va multumesc, dle presedinte!

Raspunzand intrebarilor jurnalistilor:

Fiind un proces de negociere in desfasurare, Romania nu doreste sa se pronunte public pe niciuna din aceste chestiuni. Deci nu ma voi pronunta transant, dar o sa fac referire la ce am spus in interventia mea: ca in toate probleme, inclusiv cea teritoriala, trebuie gasit un compromis. Cand imi adresati intrebarea mie, adresati unui politician care stie situatia. Si stiu care ar fi dificultatile solutiilor radicale si de o parte, si de cealalta.

Romania nu sustine nicio soutie radicala pentru ca ne dam seama ca ar bloca pacea, dar solutiile intelepte le sustinem. (…)

Compromisul franco-german poate fi utilizat nu numai in Orientul Mijlociu, ci oriunde acolo unde razboaiele tine de cantonarea in istorie, fara sa existe o capacitate de a privi in viitor. (…) A fost un compromis care a adus pacea.

Video:

Tot la Ramallah, seful statului va avea o intalnire cu reprezentantii comunitatii romanesti din Teritoriile Palestiniene.

Marti dupa-amiaza, Basescu va avea, la Tel Aviv, o intrevedere si cu reprezentantii comunitatii romanesti din Statul Israel.

Presedintele Traian Basescu incheie marti vizita de stat de trei zile in Israel si Teritoriile Palestiniene.

Corespondenta speciala – Mai multe informatii despre vizita preşedintelui Băsescu în Israel şi Palestina, AICI.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.