VIDEO INTERVIU. Comisarul european Corina Crețu, după lansarea celui de-al șaptelea raport al CE privind coeziunea: Concluzia principală este că politica de coeziune a contribuit la dezvoltarea economică a tuturor regiunilor

Comisia Europeană a publicat luni cel de al 7-lea raport privind coeziunea, luând pulsul regiunilor din UE, trăgând concluzii legate de cheltuielile aferente politicii de coeziune în timpul anilor de criză și stabilind cadrul pentru politica de coeziune de după 2020.

”Acest raport, lansat de Comisia Europeană la 3 ani este o fotografie pe care o facem în legătură cu modul de a vedea starea economică, socială a Uniunii Europene, dar și a regiunilor și orașelor. Din acest punct de vedere, acest raport este foarte important pentru toate statele membre, arată foarte clar că deși criza eocnomică a trecut, mai rămân regiuni care au o mare diferență în ce privește sărăcia, rata șomajului șamd. Acestea sunt regiuni cărora trebuie să ne adresăm în preponderență în viitor. Am constatat că regiunile bogate au reușit să crească mai ales prin proiecte de inovare, dezvoltare, cercetare. Alte state au stagnat, iar noile state membre au avut progrese, semnificative însă pornesc de jos, din condiții minime de infrastructură. De aceea, această prăpastie dintre statele mai dezvoltate și regiunile mai puțin dezvoltate are nevoie de mai mult timp pentru a fi acoperită. Concluzia principală este că politica de coeziune a contribuit la dezvoltarea economică, socială în toate statele membre, în toate regiunile și rămâne în continuare cel mai important instrument de investiții pentru regiuni (…).”,  a declarat comisarul european Corina Crețu, într-un interviu acordat Calea Europeană.

 

În contextul în care Comisia Europeană va anunța în luna mai draftul de buget pentru perioada post-2020, este ”de datoria noastră, știind beneficiile să ne luptăm pentru a păstra această politică de coeziune”, a subliniat oficialul european.

”Alianța privind politica de coeziune este o inițiativă a Comitetului Regiunilor pe care o salutăm. Studiile noastre arată că doar o treime dintre oameni cunosc beneficiile politicii de coeziune”, a declarat comisarul european în contextul în care astăzi  Alianța politicii de coeziune va fi lansată la Bruxelles.

Preşedintele Comitetului European al Regiunilor, Karl Heinz Lambertz, aflat în luna septembrie în România, a anunțat atunci lansarea unei alianțe pentru coeziune cu statele membre ale Uniunii Europene.

”Din punct de vedere politic, diminuarea politicii de coeziune ar putea însemna începutul sfârșitului pentru că politica de coeziune este cimentul, liantul care, în ciuda tuturor diferendelor, ține regiunile împreună și cred că trebuie să rămână așa cum este acum descrisă în Tratat”, a mai declarat Crețu.

Finanțarea din cadrul politicii de coeziune ca pondere estimată în investițiile publice, 2015-2017:

Citiți și: 

VIDEO. Corina Crețu și Karl-Heinz Lambertz, cu ocazia prezentării celui de-al șaptelea raport privind coeziunea: Politica de coeziune este în ADN-ul Europei

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.