VIDEO Interviu. Daniel Buda, europarlamentar PNL, PPE: Trebuie să creștem ritmul de accesare a fondurilor europene și să eliminăm birocrația. Prezența Comisiei REGI din PE la Cluj, o responsabilizare pentru România

În cadrul unei reuniuni organizate de Comisia pentru dezvoltare regională (REGI) din Parlamentul European ce a avut loc marți la Cluj-Napoca au fost discutate metodele de simplificare a absorbției fondurilor europene și specializarea inteligentă în domeniul fondurilor UE cu autoritățile locale, regionale și naționale, precum și cu beneficiarii de finanțare europeană, 

Europarlamentarul român Daniel Buda (PNL, PPE), unul dintre inițiatorii evenimentului, a subliniat importanța politicii de coeziune pentru România și pentru recuperarea decalajelor și a explciat că una dintre prioritățile la nivel european o reprezintă eliminarea birocrației pentru ușura procesul de absorbție a fondurilor europene.

”De foarte multe ori se spune în spațiul public că Bruxelles-ul este departe, dar iată că prin această vizită demonstrăm o data în plus că Bruxelles-ul vine în teren pentru a putea să observe prin membrii săi care sunt investițiile făcute din fonduri europene. Chiar acum ne aflăm într-o locație modernizată din fonduri europene pentru că de la Parlamentul European suntem preocupați de modul în care acești bani se folosesc, ce impact au asupra vieții cetățenilor. Politica de coeziune și subpoliticile sale au ca principal obiectiv eliminarea disparităților sociale între membrii UE, și evident, și a cetățenilor. Mă bucur că la Cluj a venit una dintre delegațiile cu cea mai mare <greutate>, sunt patru coordonatori care decid pozițiile de vot în cadrul grupurilor lor politice, nu cred că a mai fost cândva o delegație atât de consistentă”, a declarat, într-un interviu acordat Calea Europeană, europarlamentarul Daniel Buda.

Prezența membrilor Parlamentului European la Cluj reprezintă ”o dublă responsabilizare”, consideră eurodeputatul, care subliniază nevoia creșterii ritmului de absorbție a fondurilor europene.

”(…) Ne obligă să le arătăm exact care sunt problemele și în același timp este o expresie a unei îngrijorări legate de ceea ce înseamnă gradul redus de absorbție a fondurilor europene. Am avut dezbateri pe parcursul acestor două zile împreună cu beneficiarii acestor fonduri, mă refer aici la reprezentanții autorităților publice locale, care ne-au transmis care sunt problemele. E o chestiune pe care noi încercăm să o rezolvăm de la Bruxelles – prea multă birocrație în procesul de absorbție. De altfel, doamna comisar Corina Crețu a și spus în cadrul intervențiilor sale că dacă Bruxelles-ul vine cu 2.000 de pagini pentru regulamentele care vizează absorbția fondurilor europene, de ce statul național adaugă încă 5.000 de pagini pe care trebuie să le respecte un potențial beneficiar? Pentru noi este o preocupare majoră de a simplifica această procedură, proceduri care sunt complicate chiar și pentru alte state membre ale Uniunii Europene și cu atât mai mult pentru noi care nu avem o experiență așa de mare în ceea ce înseamnă acest proces. (…) Avem nevoie de politica de coeziune, chiar dacă statele net contributoare vin astăzi și spun, pe bună dreptate <de ce să pun bani în contul politicii de coeziune dacă voi nu folosiți acești bani?> Trebuie să creștem ritmul de accesare a acestor fonduri, astfel încât acești bani să ne aducă autostrăzi, o infrastructură medicală mai bună, canalizare șamd. (…) Acești bani ne ajută să aducem nivelul de trai din Germania, Italia, Franța în România.”, a declarat pentru Calea Europeană eurodeputatul român.

”Astăzi suntem aici, toate grupurile politice, de la PPE, socialiști, ALDE, verzi. De oricâte ori discutăm despre binele societății, atunci lăsăm deoparte interesele politice și de grup și punem pe primul loc interesele societății. Aceste modele trebuie să fie importate în Româania și vreau să cred că clasa politică din România va învăța să colaborezi la nivel de Bruxelles. Am avut azi aici colegi din PSD, lucrez foarte bine cu ei în Parlamentul European. (…) lucrăm împreună și lăsăm deoaprte culoarea politică pentru binele societății. Nu poți fi un bun politician dacă pui mai presus de interesele cetățeanului interesele tale politice.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.