VIDEO INTERVIU. Paulo Rangel, vicepreședinte al grupului PPE: Este necesară construirea unui pilon european al apărării care să fie în concordanță cu politicile NATO

Observăm un consens uriaș la nivelul celor 27 de state membre privind consolidarea cooperării și coordonării diferitelor politici comune în materie de securitate. Cred că recentele amenințări, Brexitul, dar și alegerile prezidențiale din SUA, au determinat o conștientizare la nivelul celor 27 de state a necesității avansării politicilor în materie de securitate și apărare”, a afirmat vicepreședintele grupului PPE din cadrul Parlamentului European, Paulo Rangel în cadrul unui interviu acordat pentru CaleaEuropeană.ro.

„Probabil că în materie de migrație, în ceea ce privește aspectele economice, precum și cele care vizează acordarea azilului există diferențe. Dar în lupta împotriva terorirsmului, crearea unei capacități militare operaționale, a unei paze de coastă vorbim despre un consens”, a completat Rangel.

Vicepreședintele PPE a vorbit și despre diferențele existente între cele două axe, nord-sud, est-vest. „Este adevărat că vorbim despre tensiuni. Avem, pe de o parte de-a face cu o uniune economică și monetară care este strâns legată de tensiunile idntre nord și sus, pe de altă parte vedem disensiuni între est și vest ca urmare a politicilor migratorii”.

Referindu-se la influența asupra zonei euro pe care o pot avea statele care nu se află în această sferă și încercând, Rangel a afirmat că „statele care nu se află în zona euro au un cuvânt de spus în Parlamentul European, eliminând astfel problema ridicată de situația în care deciziile luate ar fi afectat doar statele aflate în zona euro, monedele naționale fiind puternic afectate de moneda euro”.

„Trebuie să existe o balanță între a fi membru deplin, cu toate obligațiile și drepturile care derivă de aici, și statele care sunt aproape state membre. Dacă oferim statelor care nu sunt membre ale zonei euro drepturile și obligațiile care revin din statutul de membru, atunci nu vom mai avea niciun fel de imbold pentru a le determina să adere la această zonă”, a spus Rangel.

Acesta a ținut să sublinieze în cadrul interviului și necesitatea reformării Consiliului de Miniștri. „Ar trebui să avem două sisteme unde există două camere: Parlamentul ar trebui să fie camera care vizează interesele popoarelor, în vreme ce Consiliul de Miniștrii ar trebui să vizeze intersele statelor. Acest lucru înseamnă că fiecare consiliu al miniștrilor ar trebui să reprezinte fie un comitet al acestei camere, cu sesiuni de dezbateri cu ușile închise. Atunci când vine vorba despre decizii politice și legislative, ar trebui să existe un fel de plenară care ar fi publică și deschisă”.

Referindu-se la apărarea europeană, vicepreședintele PPE a susținut că „statele conștientizează că Europa trebuie să investească mai mult în apărarea colectivă pentru că nu ne putem baza doar pe investițiile SUA. Din punctul meu de vedere, eforturile în materie de securitate ar trebui să fie făcute în marja NATO. Ideea noastră este construirea unui pilon european al apărării care să fie în concordanță cu politicile NATO”.

Ceea ce ar trebui să facem este să ne asumăm valorile pro-europene și cele care militează pentru integrare. Aceasta este metoda de luptă împotriva populismului. Dacă vom încerca să oferim viziunii populiștilor o justificare, atunci vom concura de pe poziții inegale. Sfatul meu este să rămânem pro-europeni, cu un discurs realistic”, a răspuns Rangel când a fost întrebat despre modul în care Europa poate fi apărată în fata ascensiunii populismului european.

Întrebat despre alegerile din Franța, unde Marine Le Pen, lider al partidului de extremă-dreapta Frontul Național, candidează pentru prezidențiale și are un discurs anti-european, vicepreședintele PPE a menționat că va fi „un moment extrem de dificil pentru Europa, dacă Le Pen va câștiga. Probabil vom asista la începutul procesului de dezintegrare a UE”, a conchis Paulo Rangel.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.