Connect with us

DINAMICA GLOBALIZĂRII

LIVE VIDEO si TEXT Munchen. Secretarul de stat John Kerry, SUA: Vedem un trend de turbulente in prea multe parti din Sudul, Estul Europei si Balcani. Aspiratiile cetatenilor sunt din nou afectate de interese corupte ale oligarhilor, care folosesc banii pentru a cumpara politicieni , media si slabesc independenta justitiei

Published

on

UPDATE MSC 2014  VIDEO Traian Basescu la Conferinta de la Munchen: Fac un apel la colegul Presedinte al Ucrainei sa nu scoata Armata in strada. Click aici pentru mai multe detalii.

UPDATE. MSC 2014. 16.30 MSC la 50 de ani. Trecut, Prezent si Viitor in Securitatea Internationala – Click AICI pentru a urmari dezbaterea, la care au participat doi dintre veteranii Conferintei de la Munchen – fostul Cancela Federal Helmut Schmidt si fostul secretar de stat al SUA, Henry Kissinger.

Schmidt_GiscardDEstaing_Kissinger_Bahr_Zwez_MSC2014Participanti:

Helmut Schmidt, Former Federal Chancellor of the Federal Republic of Germany; Editor, Die Zeit, Hamburg

Este o putere azi care nu era inainte. 20 de mii de centre financiare puternice in lume. Puterea managerilor financiari e imensa. Dupa Lehman Brothers a adus multa saracie.

Radoslaw Sikorski, Minister of Foreign Affairs, Republic of Poland, Warsaw

Conceptul vechi sovietic de corelatie a fortelor este mai aplicabil lumii de astazi.

Si daca maine e pace in Siria, tot e nevoie de o suta de ani de a restabili situatia. In Polonia, inca ne confruntam cu consecintele celui de-al Doilea Razboi Mondial.

David Miliband, Former Secretary of State for Foreign and Commonwealth Affairs of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland; President and Chief Executive Officer, International Rescue Committee, New York, NY 

 UK crede ca Rusia e in declin. Rusia crede ca UK este in declin. Poate amandoua au dreptate.

Dr. Henry Kissinger Former United States Secretary of State; Chairman, Kissinger Associates Inc., New York, NY 

Puterea e in schimbare. Inainte era cea militara. Acum nu stim consecintele militare. Se pot studia elementele de astazi si impactul lor. Vorbim despre schimbari profunde. Intrebarea este cum intr-o lume complexa exista dependente pe termen scurt.

Prof. Dr. Egon Bahr, Former Federal Minister for Special Affairs of the Federal Republic of Germany, Bonn 

NATO a fost largit pana la granita poloneza. Nu e contestat de prieteni si chiar Rusia beneficiaza de pe urma sa. Doua puteri NATO vor fi indispensabile. Este nevoie de continuitatea NATO pentru a asigura integritatea securitatii.

Europenii nu contribuie la explozia demografica mondiala. In urmatorii ani, europenii vor scadea de la 20 la 7 la suta din populatia lumii.

Europenii isi supraestimeaza importanta privind la ce au facut in ultimii 50 de ani, dar asta nu are legatura cu urmatorii 40 de ani.

Ne confruntam pe de o parte cu razboaie vechi cu instrumente vechi, pe de alta parte tehnologii si cyber war. Este o coexistenta pe care trebuie sa o avem in vedere.

Valéry Giscard d’Estaing, fost Presedinte al Frantei

“Razboiul s-a rarit, violenta a crescut. Aveam razboi bine organizat, Franta sau UK avea minister de razboi in Evul Mediu. Acum asistam la o civilizare a razboiului. Armele chimice nu mai sunt folosite. Dar avem terorismul. Societatea internationala se confrunta cu violenta si teama. Teama are nevoie de un sistem de lupta cu aceasta”.

Sunt socat de demoralizarea luptei impotriva violentei.

Frica nu are legatura cu civilizatia. Exemplu-uciderea oamenilor cu armament de la distanta in alte tari, neimplicate in razboi.

Rusia va trebui sa decida daca se indreapta spre Europa sau Asia.

 

UPDATE MSC2014. 1 februarie, ora 15.30

Traian Basescu va tine un discurs, de la ora 18.00, ora Romaniei, despre situatia din Centrul si Estul Europei. Detalii aici.

MUNICH SECURITY CONFERENCE 2014. Secretarul de stat John Kerry, aflat la conferinta pe teme de securitate de la Munchen, a transmis un avertisment dur , in cadrul discursului sau de astazi, pe tema Renasterii Parteneriatului Transatlantic, SUA-Europa, discurs prezentat de caleaeuropeana.ro.
“Vedem un trend de turbulente in prea multe parti din Sudul, Estul Europei si, in Balcani. Aspiratiile cetatenilor sunt din nou afectate de interese corupte ale oligarhilor, care folosesc banii pentru a cumpara politicieni , media si slabesc independenta justitiei si drepturile orgnizatiilor non-guvernamentale”, a declarat Kerry. Urmariti aici inregistrarea VIDEO.

BfYz0zoIUAAMPWH.jpg-large

CLICK AICI pentru discursul integral si schimbul de idei din timpul dezbaterilor, precum si interventia sefului Pentagonului, Chuck HAGEL

Iata principalele declaratii:

 “Familia mea a plecat in SUA din Europa. Am crescut ca si copii ai Razboiului Rece.

Planul Marshall a fost mai mult decat o recosntructie, a fost o idee.

SUA si Europa sunt mai puternice impreuna in securitate, libertate, valori commune si prosperitate. Acesta este un moment in care e nevoie de mai mult decat vorbe. Sa facem mai mult.

Tinerii de zi sunt multi someri. E nevoie de locuri de munca, de educatie. Tinerii au vise.

Ne confruntam cu amenintari teroriste, competitie pe resurse.

Provocari alimentatie, apa, schimbari climatice. Sunt testele vremurilor noastre.

Sarcina crearii Europei libere si in pace nu e completa. America are nevoie de o Europa puternica, iar Europa de o America implicata. Este singura optiune pentru oricare dintre noi.

Daca suntem impreuna, ceilalti vor ramane alaturi de noi. Daca nu, unii se vor retrage.

Sumele investite pentru sprijiirea unor tari sunt minuscule fata de pretul crizelor pe care nu am reusit sa le prevenim.

Ca relationare transatlantica nu ne putem retrage.

Ne trebuie o renastere transatlantica, economica, bazata pe propsperitate, securitate si valori comune.

Prosperitate – cine isi imagina la Prima Conferinta de la Munchen, din 1963, ca in fiecare zi se schimba bunuri de peste 2 miliarde de dolari peste Atlantic?

4 trilioane de dolari investiti reciproc, 15 milioane de slujbe create transatlantic.

A fost o alegere constienta. La fel trebuie sa fie si azi.

Putem imparti ceea ce pregateste acordul transatlantic. Vom aduce economiile aproape. Vom crea slujbe bune pentru tineri. Vom arata ca standard modul in care facem afaceri. Cea mai mare piata si cea mai mare economie, vor fi impreuna. Ca si valorile pe care le punem in comun.

Securitatea noastra s-a bazat pe prosperitatea noastra.

Suntem cele mai inovative economii din lume.

Sa intelegem importanta unitatii noastre in actiune.

Prosperitatea si securitatea comuna sunt indivizibile. Trebuie sa ne aparam valorile si libertatile democratice.

Sa nu subestimam importanta lor.

In Ucraina oameni lupta pentru viitorul lor si libertatea alegerii.

Si in SUA democratia a fost un proces in derulare.

Vedem un trend de turbulente in prea multe parti din Sudul, Estul europei si, in Balcani.

Aspiratiile cetetnilor sunt din nou afectate de interese corupte ale oligarhilor, care folosesc banii pentru a cumpara politicieni , media si slabesc independenta justitiei si drepturile orgnizatiilor non-guvernamentale.

Nicaieri nu este mai importanta lupta pentru democratie in regiune precum in Ucraina.

Sua si Europa au luptat alaturi pentru libertate.

Este cel mai important parteneriat international din istorie.

Trebuie sa asiguram oportunitatile pentru americani si europeni, dar si pentru alte parti din lume.

Este o mosternire a celei mai importante aliante”.

CLICK AICI pentru a urmari inregistrarea VIDEO a discursului lui John Kerry.

CLICK aici pentru mai multe detalii despre Conferinta de la Munchen.

CLICK aici pentru a vedea viziunea despre Atlantism in Epoca Globalizarii a  fostului adjunct al Sefului Departamentului de Stat al SUA, Strobe Talbott.

sursa foto: https://www.securityconference.de

NATO

România și SUA au lansat campania “Born in NATO” pentru a marca 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică

Published

on

© Luminita Odobescu/ X

Ministrul de externe, Luminița Odobescu, și ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, au lansat joi, la București, campania “Born in NATO” pentru a marca împlinirea a 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică.

Potrivit unei postări pe contul de X (ex-Twitter) al șefei diplomației europene, evenimentul de lansare a avut loc la Liceul Sfântul Sava din București.

Campania este “dedicată tinerilor născuți după 2004, primul an al României în NATO”, a afirmat Luminița Odobescu, adăugând că “celebrăm libertatea, securitatea, democrația pentru care trebuie să luptăm în fiecare zi”.

În discursul susținut în cadrul evenimentului, ambasadoarea SUA Kathleen Kavalec le-a transmis tinerilor că “apartenența României la NATO a fost probabil evidentă” pentru ei din momentul în care au aflat ce este NATO, dar a subliniat că nu a fost întotdeauna evident că România, și alte state din Europa de Est, vor adera la NATO.

“Atunci când România, împreună cu alte șase țări – Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia – au fost invitate să adere la NATO (la summitul de la Praga din 2002), acesta a fost de fapt un pas îndrăzneț care a reunit două jumătăți ale Europei care fuseseră divizate de războiul rece. A fost un angajament, luat de liderii României de la acea vreme – luat de toți liderii noștri de la acea vreme – că baza relațiilor dintre o Europă reunificată și alianța transatlantică va fi reprezentată de valorile noastre comune. Am convenit că vom trăi după aceleași reguli de bază ale statelor democratice într-un sistem internațional bazat pe reguli. Împreună vom căuta nu doar securitatea, ci și libertatea, demnitatea și prosperitatea cetățenilor noștri”, a declarat Kavalec.

România celebrează vineri, 29 martie, 20 ani de la aderarea sa la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, alianța politico-militară care aniversează la 4 aprilie 75 ani de la înființare și de la debutul construcției unității transatlantice. Aniversată, potrivit legislației naționale, în prima duminică a lunii aprilie din fiecare an, apartenența României la umbrela de securitate euro-atlantică a devenit realitate la 29 martie 2004 prin depunerea instrumentelor de ratificare la depozitarul Tratatului Nord-Atlantic – Guvernul Statelor Unite -, iar la 2 aprilie 2004 a avut loc ceremonia de arborare a drapelului României la sediul NATO, alături de cele ale altor șase state din regiunea Europei de Est.

Continue Reading

RUSIA

Prieten cu Putin, fostul cancelar german Gerhard Schröder se oferă să ajute pentru o “soluție negociată” între Rusia și Ucraina

Published

on

© gerhard-schroeder.de

Fostul cancelar german Gerhard Schröder susţine în continuare că prietenia sa cu preşedintele rus Vladimir Putin ar putea contribui la încheierea războiului din Ucraina, notează joi DPA.

”Lucrăm împreună cu înţelepciune de mulţi ani. Poate că acest lucru poate încă să ajute la găsirea unei soluţii negociate, nu văd o altă modalitate”, a spus Schröder într-un interviu acordat agenţiei de presă germane, potrivit Agerpres.

Gerhard Schröder este prieten cu Putin încă din perioada când primul era cancelar al Germaniei (1998 – 2005). El continuă să lucreze pentru majoritatea companiilor ruseşti participante la proiectul energetic Nord Stream din Marea Baltică.

Deşi a descris atacul rus contra Ucrainei drept o ”greşeală fatală”, Schröder nu a renunţat la relaţia sa cu Putin. Conducerea Partidului Social-Democrat (SPD) l-a marginalizat din acest motiv, dar o procedură de excludere a sa din această formaţiune politică a eşuat.

Atunci când a fost întrebat de ce nu renunţă la prietenia cu liderul rus, în pofida zecilor de mii de decese şi a crimelor de război comise de Rusia în Ucraina, Gerhard Schröder a răspuns că ”este adevărat că aceasta este o dimensiune care e diferită”.

El tinde să se plaseze în favoarea contribuţiei relaţiei sale personale cu Vladimir Putin la soluţionarea unei probleme politice extrem de dificile.

”De aceea cred că ar fi complet greşit să uităm toate lucrurile pozitive care s-au întâmplat între noi în politică, în trecut. Nu este stilul meu şi oricum nu fac aşa ceva”, a afirmat fostul şef al executivului german.

Schröder s-a referit la misiunea sa de mediere din martie 2022, la scurt timp după începerea invaziei ruse în Ucraina, când a spus că s-a întâlnit la Istanbul cu actualul ministru al apărării ucrainean Rustem Umerov, pe atunci parlamentar, după care s-a deplasat la Moscova pentru a discuta cu Putin. Totuşi, acea iniţiativă a eşuat, adaugă DPA.

Pe de altă parte, cancelarul german în funcție, social-democratul Olaf Scholz, a reamintit cu ultima sa convorbire telefonică cu Vladimir Putin a avut loc în decembrie 2022.

Scholz este aspru criticat pentru că refuză să trimită rachete Taurus cu rază lungă de acțiune pentru a ajuta Ucraina, însă susține că Germania sprijină necondiționat Ucraina, în timp ce “face tot ce poate pentru a se asigura că războiul nu se va intensifica”.

Continue Reading

CHINA

Mark Rutte a discutat cu Xi Jinping despre ”preocupările” UE potrivit cărora Beijingul ”pune obstacole nedrepte companiilor europene care doresc să facă afaceri” pe piața chineză

Published

on

© Mark Rutte/ X

Premierul olandez Mark Rutte a declarat miercuri că a discutat în timpul întâlnirii sale cu președintele chinez Xi Jinping despre un incident de spionaj cibernetic pentru care Olanda a învinovățit Beijingul, informează Reuters.

Agenția de informații MIVD a susținut luna trecută că spioni cibernetici sprijiniți de statul chinez au obținut acces la o rețea militară anul trecut, calificând gestul ca fiind parte a unei tendințe de spionaj politic practicat de Beijing asupra Olandei și a aliaților săi, mărturie în acest sens stând recentele acuzații venite din partea SUA, Marii Britanii și Noii Zeelande

”Desigur, discutăm toate subiectele dificile”, inclusiv atacurile cibernetice, a declarat Rutte reporterilor după discuțiile de la Beijing.

”Desigur, acest lucru a fost atribuit foarte deschis Chinei de către Țările de Jos. A fost un atac asupra Ministerului Olandez al Apărării pe care agenția noastră de informații l-a identificat și, de asemenea, atribuit Chinei. Deci, da, desigur, am discutat despre asta”, a continuat Rutte.

De altfel, într-un scurt mesaj de reflecție asupra vizitei sale în China, premierul olandez a recunoscut că ”din calitatea sa de putere geopolitică, China joacă un rol crucial în lume când vine vorba de stabilitatea economică, securitatea internațională și tranziția la o economie verde. În plus, China este un partener comercial important. Din toate aceste motive, Țările de Jos trebuie să colaboreze și să se angajeze în dialog cu China.

”Există, de asemenea, spațiu pentru discuții sincere și de fond pentru a aborda preocupări, cum ar fi poziția Chinei față de Ucraina. Aici, în Europa, dorim ca China să-și folosească influența pentru a-l forța pe Putin să pună capăt războiului său de agresiune fără sens. Am avut, de asemenea, o conversație sinceră despre relațiile noastre economice – despre cooperare, dar și despre preocupările că China pune obstacole nedrepte pentru companiile europene care doresc să facă afaceri aici. Și, bineînțeles, am vorbit despre sectorul semiconductorilor, în care Țările de Jos și China sunt ambele jucători majori. Mi-am exprimat încă o dată îngrijorarea cu privire la situația drepturilor omului. De exemplu, poziția uigurilor și lipsa libertății presei. Pe scurt, am avut o conversație deschisă și sinceră nu numai despre tot ceea ce ne leagă, ci și despre problemele asupra cărora avem opinii foarte diferite”, a spus Rutte pe platforma X, fostă Twitter.

Revenind la acuzațiile de spionaj, este pentru prima dată când Olanda acuză public China pentru spionaj cibernetic, în contextul în care tensiunile legate de securitate au cunoscut un trend ascendent între cele două țări.

Acestea sunt alimentate și de restricțiile impuse de guvernul olandez asupra companiei ASML, un important furnizor de echipamente pentru producătorii de cipuri, care nu mai are autorizație pentru a exporta către China sistemele sale pentru fabricarea de microcipuri, conform AFP, citat de Agerpres.

”Ceea ce vă pot spune legat de sectorul nostru de semiconductori şi de companii ca ASML (companie din Ţările de Jos care este un important furnizor de echipamente pentru producătorii de cipuri) este că atunci când trebuie să luăm măsuri ele nu vizează niciodată o ţară anume”, a spus Rutte.

Recent, Olanda s-a alăturat Statelor Unite şi Japoniei şi a impus limite exportului de echipamente de vârf pentru producerea de cipuri.

Ea a dat astfel curs avertismentelor lansate de Comisia Europeană pe finalul anului trecut, care recomanda țărilor membre să evalueze riscurile în patru domenii tehnologice esențiale pentru securitatea economică a UE, printre aceste domenii aflându-se și semiconductorii.

Conștientă de dependența de China în materie de cipuri, Uniunea Europeană a făcut pași în desprinderea de a doua economie a lumii și a lansat Actul european privind cipurile, lansându-se în cursa globală pentru a fi o putere industrială în sectorul semiconductorilor.

Iar acest lucru îl face în strânsă colaborare cu parteneri care gândesc la fel, precum Statele Unite.

Recent, la Washington, a avut loc cea de-a cincea reuniune a Consiliul pentru comerț și tehnologie UE – SUA în vederea intensificării coordonării în ceea ce privește asigurarea disponibilității materiilor prime esențiale pentru producția de semiconductori.

Cât privește preocupările de care amintea Rutte, potrivit cărora Beijingul pune obstacole companiilor europene pe piața chineză, acestea au contribuit la erodarea încrederii dintre Uniunea Europeană și China, fiind nevoie de muncă pentru a o reclădi.

De altfel, concurența echitabilă a dominat agenda discuțiilor din timpul summitului UE-China, desfășurat la începutul lunii decembrie între președinții Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Consiliului European, Charles Michel,  pe de o parte, și președintele Chinei, Xi Jinping, și premierul chinez Li Qiang, pe de altă parte

Toate aceste aspecte, dar și ancheta deschisă de Uniunea Europeană în ceea ce privește subvențiile acordate de statul chinez producătorilor de mașini electrice, precum și îndemnul Comisiei Europene la adresa țărilor membre de a restricționa sau de a exclude Huawei și ZTE din rețelele 5G, după ce a concluzionat că deciziile adoptate de unele state membre în această direcție au fost justificate, s-ar putea regăsi pe agenda dilaogului dintre președintele Xi Jinping și un alt lider european, Emmanuel Macron, cu ocazia vizitei pe care liderul chinez ar urma să o efectueze la începutul lunii mai. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.13 hours ago

Premierul Poloniei a discutat cu omologul din Ucraina despre disputa legată de importurile de produse agricole ucrainene. Donald Tusk: ”Sunt aproape de o soluție”

ROMÂNIA14 hours ago

Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, pregătește lansarea programelor Start-Up Nation, Femeia Antreprenor și româno-elvețian pentru o ”dezvoltare durabilă a României”

NATO15 hours ago

România și SUA au lansat campania “Born in NATO” pentru a marca 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică

Dan Motreanu15 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu: Intrarea României în Schengen, rezultatul eforturilor președintelui Iohannis și miniștrilor PNL

EDUCAȚIE15 hours ago

Universitatea din București, singura universitate din România implicată strategic în proiectul Comisiei Europene de instituire a diplomelor europene în învățământul superior

ROMÂNIA15 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Ultima convorbire telefonică cu Putin a fost în decembrie 2022, spune Olaf Scholz, reiterând mesajul de atunci: Germania va continua să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar

RUSIA18 hours ago

Prieten cu Putin, fostul cancelar german Gerhard Schröder se oferă să ajute pentru o “soluție negociată” între Rusia și Ucraina

U.E.18 hours ago

Din Brazilia, Emmanuel Macron cere revizuirea propunerii acordului UE-Mercosur, pe care o consideră ”foarte proastă” pentru ambele părți: A fost negociată în urmă cu 20 de ani. Este învechită

REPUBLICA MOLDOVA19 hours ago

Marcel Boloș a discutat cu ministrul Finanțelor din R. Moldova despre aderarea acestei țări la UE: Vă vom fi alături cu orice aveți nevoie pentru implementarea eficientă a proiectelor finanțate din bani europeni

ROMÂNIA15 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE3 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL1 week ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

Trending