Viitorul UE la 60 de ani de existență și provocările la adresa României, dezbătute vineri la București. Evenimentul, LIVE pe CaleaEuropeana.ro, 24 martie, ora 10.00

Biroul de Informare al Parlamentului European în România a organizat, în parteneriat cu Institutul European din România şi Centrul de Informare Europe Direct București, dezbaterea intitulată „Uniunea Europeană: priorități și provocări după 6 decenii de existență”.

Evenimentul a avut vineri, 24 martie 2017, între orele 10:00 – 14:00, la sediul Biroului din strada Vasile Lascăr nr. 31, Bucureşti și va fi transmis LIVE pe CaleaEuropeana.ro.


Evenimentul a adus în dezbatere tema unor posibile reforme ale structurii instituționale actuale a Uniunii Europene, în contextul aniversării a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma şi al pachetului de rezoluţii aprobat recent în plenul Parlamentului European. La 10 ani de la aderare, vor fi discutate şi rolul şi locul României în Uniunea Europeană în viitor.

Dezbaterea a fost structurat în două secţiuni separate, care au abordat pe de-o parte Politicile și strategiile instituționale, iar pe de altă parte, Provocările la adresa României în noul context european.

Totodată, au fost dezbătute principalele elemente aduse de cele trei rapoarte aprobate în plenul Parlamentului European în data de 16 februarie 2017, rapoarte ce abordează aspecte diferite ale provocărilor cărora Uniunea Europeană trebuie să le facă faţă în actualul context: Reforma Tratatelor, Profitând la maxim de Tratatul de la Lisabona, Consolidarea zonei euro. A fost prezentată și propunerea Comisiei Europene privind viitorul Europei, propunere care va fi ulterior dezbătută şi în cadrul summit-ului de la Roma din 25 martie 2017.

Imediat după votul favorabil privind Brexit, liderii UE-27 au demarat un proces de reflecție privind viitorul UE care să coincidă cu aniversarea a 60 de ani la semnarea Tratatelor de la Roma privind înființarea Comunităților Europene. În același context, Parlamentul European a votat la mijlocul lunii februarie 3 rapoarte nelegislative privind viitorul UE din trei perspective – valorificarea potențialului Uniunii conform actualului tratat de funcționare, oportunitățile privind un nou tratat UE și întărirea zonei euro – iar președintele Comisiei Europene a prezentat o Carte Albă privind viitorul UE cu cinci scenarii de integrare, în care prezintă modul în care Europa ar putea evolua până în 2025, în funcție de modul în care alege să răspundă. Unul dintre cele mai periculoase scenarii este considerat Europa cu mai multe viteze, plan pe care Franța, Germania, Italia și Spania par dispuse să-l susțină după summitul comun de la Versailles de pe 6 martie.

Dezbaterea va reuni reprezentanţi ai autorităţilor naţionale, ai ambasadelor statelor membre UE la București, ai mediului universitar, precum și think-tank-uri, institute de cercetare, organizații de tineret şi ale societăţii civile cu interes în acest domeniu, mass-media, etc.

Urmăriți și Corespondența CaleaEuropeana.ro de la Roma și relatările noastre privind aniversarea a 60 de ani de existență a Europei Unite

Liderii UE urmează să adopte sâmbătă, 25 martie, la Roma o declarație solemnă – cu ocazia celebrării a șase decenii de la semnarea Tratatelor de înființare a Comunităților Europene. CaleaEuropeana.ro va transmite printr-o corespondență specială de la Roma cele mai importante momente și evoluții ale unei file de istorie din cartea Europei Unite.

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *