Viktor Orban cere ajutorul SUA în lupta împotriva antisemitismului în Ungaria

Premierul ungar, conservatorul Viktor Orban, a cerut ajutor oficialilor americani în combaterea “provocărilor anisemite” provenind de pe un site ungar care acţionează din Statele Unite, potrivit unei scrisori adresate Congresului, dată publicităţii miercuri şi preluată de Mediafax.

Circa 50 de membri ai Congresului american au trimis la 21 iunie o scrisoare şefului Guvernului ungar cerându-i să condame ferm orice formă de antisemitism, pe fondul înmulţirii incidentelor de acest gen în ultimele săptămâni, aminteşte agenţia oficială MTI.

Dar în opinia lui Viktor Orban, la orignea problemelor se află în special un portal online – kuruc.info -, “centrul ungar pentru atisemitism”, stabilit în Statele Unite şi de unde “îşi continuă acţiunile de ură”, explică acesta în răspunsul adresat oficialilor.

Guvernul ungar a cerut în mod repetat autorităţilor americane închiderea portalului, dar fără succes, adaugă acesta.

“Dacă această problemă s-ar fi rezolvat, forţele antisemitismului din Ungaria ar fi slăbit considerabil”, insistă premierul.

“Vă rog să vă folosiţi influenţa pentru a opri aceste provocări antisemite provenind din Statele Unite (…)”, conchide oficialul ungar.

În scrisoarea lor, deputaţii americani şi-au exprimat îngrijorarea faţă manifestările rasiste, homofobe şi antisemite ale partidului de extremă dreaptă, Jobbik, şi cer Guvernului să se distanţeze clar de acestea.

Iniţiativa lor vine ca urmare a deciziei laureatului cu premiul Nobel pentru pace şi supravieţuitor al Holocaustului, Elie Wiesel, de a acorda o decoraţie Guvernului ungar, pe care l-a acuzat că favorizează resurgenţa antisemitismului în ţară.

Ellie Wiesel, de origine ungară, a deplâns în special reapariţia în programele şcolare a unor autori cunoscuţi pentru sprijinul acordat fascismului şi revigorarea recentă a cultului lui Miklos.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *