Vine recesiunea în Europa

Am intrat în cea de-a doua lună consecutivă de contracţie a afacerilor în Zona euro. Germania, motorul Europei, începe să se simtă din ce în ce mai prost şi o ia pe urma pe urma periferiei, scrie money.ro.

Economia Zonei euro se află pentru cea de-a doua lună consecutiv în contracţie şi pericolul ca Europa să se afunde din nou în recesiune creşte la cel mai ridicat nivel din 2009, anunta acestia.

Purchasing Managers Index (PMI) pentru luna octombrie a căzut la 47,2 puncte, sub limita de contracţie de 50 de puncte, şi în scădere de la 49,2 puncte în septembrie. Ca regulă generală, cu cât numărul este mai mic, cu atât merge mai prost economia.

Indicatorul este calculat de Markit şi se formează în urma unui studiu de piaţă în care sunt contabilizate răspunsurile managerilor din 7.500 de companii, din 30 de ţări, la întrebări referitoare la producţie, comenzi noi, timpi de livrare, stocuri şi evoluţia angajărilor. Datele prezentate acum sunt de tipul flash, însă de regulă diferă foarte puţin faţă de datele finale, şi vizează în acest caz 85% din cele 4.500 de companii respondente din cele 17 ţări ale Eurozonei.

Comenzile noi s-au redus abrupt şi pentru a treia lună consecutiv. PMI pentru sectorul manufacturier pentru Zona euro a fost calculat la 47,3 puncte, în cădere de la 48,5 puncte în septembrie, şi e la cel mai redus nivel din iulie 2009, an în care Europa era în recesiune.

Indicele de activitate în sectorul serviciilor este şi el la cel mai redus nivel din iulie 2009, cu 47,2 puncte faţă de 48,8 puncte în septembrie.

Indicele de producţie este la cel mai redus nivel din ultimele 28 de luni şi în cădere puternică pentru cea de-a doua lună consecutiv. Companiile germane anunţă şi ele prima scădere a producţiei în industria prelucrătoare din iunie 2009, însă datele agregate pentru Germania rămân cu puţin deasupra zonei de contracţie. Franţa, cea de-a doua economie a euro, se află în contracţie, cu producţia în scădere pentru prima oară din iulie 2009, în timp ce restul ţărilor înregistrează o contracţie a producţiei timp de cinci luni consecutive.

Angajările noi sunt aproape de stagnare, pe fondul încetinirii generale a economiei. Faptul că economia se răceşte este arătat şi de scăderea preţurilor industriale pentru ce-a dea doua lună consecutiv, în cea mai mare cădere din martie 2010, deşi scăderea preţurilor are putea să fie însoţită şi de un efect pozitiv pe partea de consum.

„PMI semnalează un risc crescut ca Zona euro să cadă înapoi în recesiune. Economia a început cel de-al patrulea trimestru cu o rată a contracţiei la cel mai accelerat nivel din iulie 2009. Indicatorii anticipativi, precum aşteptările în scădere a creşterii serviciilor şi stagnarea creaţiei de locuri de muncă, sugerează că firmele se pregătesc pentru o deteriorare în continuare a situaţiei.

Mai mult, nu doar periferia se contractă. Franţa înregistrază o contracţie a producţiei sectorului privat pentru prima dată în ultimii doi ani, sub efectul deteriorării abrupte a sectorului serviciilor. Între timp, industria prelucrătoare a Germaniei – vârful de lance a recuperării economice a regiunii – este acum de asemenea în scădere.

Singurul punct bun pare a fi scăderea abruptă a presiunii pe preţuri, care însoţeşte această scădere a activităţii, în special în sectorul manufacturier, unde preţurile la materiile de bază sunt în scădere pentru prima oară în ultimii doi ani”, scrie în raport Chris Williamson, economist şef la Markit.

Pentru mai multe informatii, articolul de pe money.ro este disponibil aici.

Sursa foto: dreamstime.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *