Vinul moldovenesc, acces liber pe piaţa UE de la 1 ianuarie 2014

Consiliul miniştrilor UE a adoptat azi decizia finală care deschide complet piaţa europeană pentru vinurile moldoveneşti de la 1 ianuarie 2014, în semn de răspuns la embargoul impus Chişinăului de Moscova. Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, a salutat decizia, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

dacianciolos“Mă bucur că propunerea Comisiei Europene de a acorda acces neîngrădit pe piața UE pentru vinurile din Republica Moldova va deveni realitate de la 1 ianuarie 2014. Rapiditatea cu care a fost adoptată, votul unanim de azi din Consiliul de Miniștri, dar și larga susținere de care s-a bucurat în Parlamentul European –  și aici doresc să subliniez contribuția domnul Iuliu Winkler, raportorul PE pentru acest dosar – arată că, dincolo de semnale politice, Uniunea Europeană este solidară cu partenerii ei, prin măsuri cu impact economic concret.

Sunt convins ca vinurile moldovenești își vor găsi locul pe piața europeană, o piață de peste  500 de milioane de consumatori, interesați de calitate, de diversitate, de tradiție, o piață deschisă cu reguli clare și transparente. Sectorul vinicol este deosebit de important pentru economia Republicii Moldova și sper că oportunitățile oferite de accesul neîngrădit pe piața UE  vor fi însoțite de investiții în producția de vin de calitate, dar și în promovarea lui.”, a declarat comisarul european Dacian Cioloș după adoptarea propunerii Comisiei Europene de către Consiliul UE pentru agricultură.

La data de 25 septembrie 2013 Comisia Europeană a propus Consiliului și Parlamentului European modificarea Preferințelor Comerciale Autonome, astfel încât importurile UE de vinuri moldovenești să fie complet liberalizate, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere parafat la Vilnius, care prevede și crearea unei Zone de Liber Schimb Aprofundate şi Cuprinzătoare (DCFTA). DCFTA prevede liberalizarea completă, fără restricții, a pieței UE pentru importurile de vin din Republica Moldova și revocă regimul actual de Preferințe Comerciale Autonome (ATP) (care prevede o cotă de 240.000 de hectolitri de vin pe an). Prin adoptarea propunerii Comisie Europene, revocarea regimului ATP a fost devansată și va fi aplicată de la 1 ianuarie 2014.

Sursa: Comisia Europeana
Foto: ec.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.