Viorica Dăncilă: Ne-am propus să avem o rată de absorbție a fondurilor europene de 72,5% în perioada 2014-2023

Viorica Dăncilă, liderul eurodeputaților social-democrați români a vorbit într-un interviu acordat Calea Europeană despre măsurile pe care guvernul dorește să le ia pentru o mai bună absorbție a fondurilor europene. Printre primii pași ce urmează a fi realizați până la sfârșitul acestui an se numără ”lansarea call-urilor pentru proiecte” și ”acreditarea autorităților de management”, a declarat Viorica Dăncilă.

Eurodeputatul PSD a susținut, totodată, că pentru perioada 2014-2023, guvernul și-a propus drept țintă o rată de absorbție a fondurilor europene de 72,5%. Printre măsurile avut în vedere de actuala guvernare se numără și ”o lege a funcționarului public care lucrează cu fonduri europene”.

”A fost o sesiune plenară cu multe rapoarte care influențează viața românilor și a României, printre care, așa cum ați menționat, se află și raportul van Nistelrooij (n.r. raportul ”Investiții în locuri de muncă și creștere economică – Maximizarea contribuției Fondurilor Structurale și de Investiții Europene” al lui Lambert van Nistelrooij). Cu un buget de 554 de miliarde de euro, fondurile structurale și fondurile de investiții europene constituie principalul instrument de investiții în Uniunea Europeană – o sursă vitală de investiții în statele membre, având drept rezultat crearea de locuri de muncă, dar și o politică de coeziune în ce privește eliminarea decalajelor de dezvoltare între rural și urban, toate acestea conducând la o coeziune din punct de vedere teritorial, social și economic.” a declarat europarlamentarul.

”După cum vedem, Europa trece printr-o perioadă dificilă din punct de vedere politic, economic și social și de aceea trebuie să avem în vedere atragerea de fonduri și de politici eficiente care să conducă la eliminarea diferențelor de dezvoltare, la coeziune socială, la o politică socială și crearea de locuri de muncă. (…) Pentru a realiza această politică de coeziune, a folosi eficient fondurile structurale, este foarte important să avem un schimb de bune practici pe proiectele care aduc plus-valore la nivel european și a căror eficiență am văzut-o la alte state membre.”, a mai susținut eurodeputatul.

”Referitor la România, noi am fost al 11-lea stat membru care am semnat Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeană, ceea ce înseamnă că avem un document de lucru în ce privește atragerea de fonduri europene și politica de coeziune. Noi ne-am propus ca în următoarea perioadă să avem o absorbție de fonduri europene de 72,5% în perioada 2014-2023, urmând ca acel target de 100% să fie atins în perioada 2021-2023 (…). Fondurile europene, împreună cu Fondul suveran de dezvoltare și investiții și cu bugetul general consolidat vor constitui premizele pentru reducerea cu 15% a diferențelor dintre urban și rural. (…), de a aduce cât mai mulți români în clasa de mijloc și de a reduce riscul de sărăcie la un număr de 1,5 milioane de români. (…)”, a susținut eurodeputatul.

Viorica Dăncilă a prezentat și primii pași ai guvernului în acest sens:

”Trebuie să ne gândim și la folosirea complementară a fondurilor europene și, de asemenea, la implicarea administrației la toate nivelurile în utilizarea banilor europeni pentru că nu este nevoie ca numai guvernul să atragă fondurile europene. Avem nevoie de o mobilizare și la nivel local, dar și a beneficiarilor privați pentru a folosi aceste fonduri și a avea un target social și economic.”, a argumentat eurodeputatul.

De asemenea, primele măsuri sunt deja în planul guvernului, a adăugat europarlamentarul, precizând ”lansarea call-urilor pentru aceste proiecte, lucru pe care vrem să îl realizăm până la finele lui 2017”și ”acreditarea autorităților de management”.

”Considerăm că este necesară o lege a funcționarului public care lucrează cu fonduri europene care să stabilească atât drepturi, cât și obligații”. Aceștia ”trebuie să fie oameni foarte bine pregătiți, care să știe să îndrume, dar și să utilizeze eficient fondurile europene”.

”Eu cred că în perioada următoare, absobția de fonduri europene va fi privită cu foarte multă atenție și pașii pe care îi vom face sunt pași siguri, cu termene. Dacă nu încercăm acum să intrăm pe făgașul normal și nu vom avea fonduri europene, atunci nu vom avea nici ceea ce ne-am pus în program. O parte din programul Guvernului PSD se bazează pe fonduri europene, fonduri de dezvoltareși investiții și bugetul general consolidat. O prioritate va consta în accesarea de fonduri europene, cum pentru aici, la Bruxelles, o va constitui politica de coeziune pentru că noi românii suntem direct interesați.(…) Este nevoie de un efort conjugat”, a conchis eurodeputatul.

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.