Vlad Filat: „Semnarea Acordului de Asociere cu UE va face calea de integrare europeană ireversibilă şi va pune punct oscilaţiilor Moldovei între Est şi Vest“

Vladimir_FilatFostul premier Vlad Filat este sigur că există toate şansele ca Moldova să parafeze în noiembrie Acordul de Asociere cu UE, inclusiv cel de comerţ liber şi cel privind ridicarea vizelor şi că semnarea va fi ulterior o perspectivă de câteva luni. Într-un interviu pentru „Adevărul“, liderul PLDM remarcă susţinerea din partea partenerilor europeni, inclusiv a Partidului Popular European.

Reporter: Moldova a încheiat negocierile pe marginea Acordului de Asociere, inclusiv cel de Liber Schimb cu UE. Cât de reală este parafarea sau chiar semnarea acestuia la reuniunea Parteneriatului Estic de la Vilnus, din noiembrie? Credeţi că am putea primi şi perspectiva de a adera la UE?

Vlad Filat:  În linii mari, noi ne-am făcut temele de acasă în ceea ce priveşte Acordul de Asociere, inclusiv Acordul de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător, dar şi în ceea ce ţine de Acordul privind liberalizarea vizelor. Pornind de la această constatare, dar şi de la deschiderea de care dau dovadă partenerii noştri europeni, precum şi de la dialogul permanent pe care-l avem cu ei, există toate şansele ca la Vilnus să avem parafate aceste documente importante. După aceasta, vom trece procedurile tehnice prevăzute de rigorile UE şi apoi va urma semnarea propriu-zisă. Iar aceasta va ancora definitiv Republica Moldova în marea familie a democraţiilor europene, va face ireversibilă calea de integrare europeană, va pune punct odată şi pentru totdeauna oscilaţiilor Moldovei între Est şi Vest. Iar aceasta va deschide calea spre stabilirea unei perspective europene clare pentru ţara noastră.   

Interviul integral, disponibil aici.

 

Sursa: Adevarul.ro
Foto: wiipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.