Vladimir Putin i-a telefonat Angelei Merkel pentru a o felicita pentru victoria înregistrată în alegerile parlamentare din Germania

Președintele Rusiei Vladirmir Putin i-a telefonat Angelei Merkel, care a fost aleasă pentru a patra oară cancelar al Germaniei, felicitând-o pentru victoria pe care a întregistrat-o blocul CDU/CSU în cadrul alegerilor parlamentare care au avut loc la 24 septembrie, anunță un comunicat al Kremlinului.

FOTO: en.kremlin.ru

Ambii au subliniat disponibilitatea de a continua “cooperarea avantajoasă de ambele părți” dintre Rusia și Germania, conform aceleiași surse.

Liderul moscovit nu este singurul care a ținut să o felicite pe Merkel pentru victoria sa, acestuia alăturându-se președintele Franței, Emmanuel Macron, dar și premierul spaniol, Mariano Rajoy, precum și omologul său israelian, Benjamin Netanyahu.

La Bruxelles, primul înalt oficial european care a reacționat în urma alegerilor parlamentare din Germania a fost Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice și financiare, care a avut o reacție legată de reușita partidului de extremă-dreaptă, AfD, care a reușit să ajungă în Legislativul german. “Intrarea AfD -ului în Bundestag reprezintă un adevărat șoc și arată că există îndoieli în rândul societății. Dar democrația germană post- război este una puternică. Nicio similaritate cu 1933”, a precizat acesta pe Twitter, făcând trimtiere la succesul pe care l-a înregistrat partidul lui Adolf Hitler, Partidul Muncitoresc Național-Socialist.

Acesta a fost urmat de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a invocat necesitatea unui guvern german puternic, unul care “să modeleze viitorul continentului nostru”.

Creștin-democrații Angelei Merkel își prelungesc conducerea lor ca cea mai puternică forță din parlament, în ciuda unei scăderi de nouă procente față de lansarea lor din 2013, notează DW.

Social-democrații lui Martin Schulz scad la 20%, cel mai rău rezultat al partidului în cadrul alegerilor din Germania postbelică.

Partidul populist de extrama dreaptă, Alternativa pentru Germania (AfD) câștigă primele sale locuri în parlamentul federal, devenind și a treia putere a Bundestagului în acest proces.

Democrații FDP, partid ce militază pentru liberile afaceri se întorc în parlament, după ce au dispărut pentru prima oară de la război în ultimul scrutin electoral.

Verzii și Stânga obțin scoruri asemănătoare celor de acum patru ani.

Nici o coaliție nu este practic viabilă fără ca CDU-ul lui Merkel să preia conducerea. Cu toate acestea, o repetare a actualei “Mari Coaliții” cu social-democrații nu este singura opțiune a cancelarului. Participarea la vot este foarte mare, apropiindu-se de cea din 2013, și anume de 71,5%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.