Connect with us

RUSIA

Vladimir Putin: Teroriștii trebuie atacați la ei acasă

Published

on

putin kremlin.ruSingura cale de a lupta împotriva terorismului este să se meargă în teritoriile deja ocupate de teroriști, “fără a aștepta până când ei vor ajunge în casa noastră” a declarat președintele Vladimir Putin, în cadrul unei ședințe cu membrii guvernului rus, informează Russia Today.

“Singura cale corectă de luptă împotriva terorismului internațional — iar în Siria și peteritoriile țărilor vecine fac fărădelegi tocmai bande de teroriști internaționali — este să acționezi cu anticipare, să te lupți și să-i distrugi pe combatanți și teroriști în teritoriile deja cucerite de ei, fără a aștepta până când ei vor ajunge în casa noastră”, a spus Putin.

Liderul de la Kremlin a subliniat că participarea Moscovei la operațiunea antiteroristă în Siria se desfășoară în baza dreptului internațional, iar toată lumea a fost informată.

Toți partenerii noștri au fost informați în legătură cu planurile și acțiunile Rusiei în Siria. Acțiunile noastre se desfășoară în conformitate cu cererea oficială adresată Rusiei de către președintele Republicii Siria, a arătat președintele Rusiei

În același cadru, Vladimir Putin a declarat că gruparea teroristă Statul Islamic a proclamat demult Rusia drept dușman al său. Președintele rus a subliniat că de partea teroriștilor luptă mii de persoane originare din diferite țări, printre care și Rusia, și nu mai este decât un pas până vor ataca țările lor de origine.

Dacă ele vor avea succes în Siria, se vor întoarce negreșit în țările lor, vor veni în Rusia. Nu este un secret că așa-zisul Stat Islamic a proclamat demult Rusia dușman al său, a spus Putin.

Putin a precizat că Rusia va susține armata siriană doar cu atacuri aeriene, fără operațiuni terestre și că nu intenționează să se adâncească în conflictul din Siria, ci va acționa strict în cadrul dreptului internațional.

Citiți și VIDEO Obama și Putin, discuție de 90 de minute. Cei doi lideri au convenit ca forțele lor armate să poarte discuții pentru a evita conflicte în Siria

Liderul de la Kremlin a avut la începutul săptămânii o întrevedere de 90 de minute cu omologul său american, Barack Obama, la New York. Acolo, cei doi lideri care nu mai avuseseră o reuniune bilaterală din 2013, au convenit ca structurile militare ale celor două puteri să dialogheze pentru a evita eventuale ciocniri în cadrul conflictului din Siria și a luptei împotriva Statului Islamic.

Totodată, în timpul discursului său la Națiunile Unite, Putin a spus că ”vidul de putere din Orientul Mijlociu a început să fie acoperit de militanţi islamişti, de terorişti… Credem că este o eroare enormă să nu cooperăm cu Administraţia şi cu armata siriană. În conformitate cu legislaţia internaţională, trebuie să creăm o largă coaliţie internaţională împotriva terorismului. Este logic că ţările dezvoltate ar trebui să joace roluri în această coaliţie”.

Citiți și Ministerul rus al Apărării: Forțele aeriene ale Rusiei au început atacurile asupra pozițiilor SI în Siria

Citiți și Kremlinul susține că Rusia este singura țară a cărei operațiune în Siria va fi legitimă

Miercuri (n.r. – 30 septembrie) aviația rusă a declanșat primele raiduri aeriene împotriva grupării teroriste auto-intitulate Statul Islamic. Anterior acestei acțiuni, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, declarase că ”Rusia va fi singura țară care va efectua operațiuni în Siria în mod legitim, la cererea autorităților acestei țări”.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Ambasadorul României la Moscova și ministrul adjunct de externe al Rusiei au discutat despre “posibilitățile de conlucrare bilaterală la ONU”

Published

on

© Ambasada României la Moscova/ via MAE

Ambasadorul României în Federația Rusă, Cristian Istrate, a avut marți, la Moscova, o întâlnire cu ministrului adjunct al afacerilor externe al Federației Ruse, Serghei Verșinin, informează Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, în cadrul convorbirii, au fost discutate o serie de chestiuni de actualitate de pe agenda internațională. Au fost trecute în revistă posibilitățile de conlucrare bilaterală la ONU, inclusiv în timpul celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Întrevederea dintre cei doi oficiali a avut loc în timp ce la București, în deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomației Române, președintele Klaus Iohannis a afirmat că România nu și-a schimbat poziția de politică externă cu privire la Federația Rusă.

“În ce privește Rusia, poziția noastră rămâne neschimbatăo relație normală depinde de revenirea la un comportament predictibil, bazat pe respectarea dreptului internațional. Continuă blocajele în soluționarea conflictelor prelungite, în timp ce militarizarea Crimeii și a Mării Negre rămâne îngrijorătoare”, a afirmat șeful statului.

Întrevederea Istrate – Verșinin urmează unei întâlniri pe care ambasadorul român a avut-o în luna iulie cu ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov, discuțiile vizând teme precum controlul armamentului.

Amintim că noul ambasador al României în Federația Rusă, Cristian Istrate, i-a prezentat la 18 mai, la Moscova, președintelui Vladimir Putin scrisorile de acreditare, context în care liderul de la Kremlin a afirmat că există potențial de cooperare între România și Rusia.

Cristian Istrate este expert specializat în tematici de securitate, NATO și controlul armamentelor. Deține gradul diplomatic de ambasador din anul 2019, iar din 2013 până în 2021 au fost reprezentantul permanent al României pe lângă organizațiile internaționale de la Viena. A fost ambasador  la Oslo între 2006-2011 și director general al Departamentului Afaceri Strategice din cadrul Centralei MAE (2011-2013). Cunoaște limbile engleză, franceză și spaniolă.

Continue Reading

RUSIA

Studiu: Trolii pro-Kremlin conduc o amplă operațiune de influențare a opiniei publice prin infiltrarea pe site-urile marilor publicații de știri occidentale

Published

on

©Digital EU/ Twitter

Trolii pro-Kremlin sunt responsabili de infiltrarea în secțiunea de comentarii a cititorilor de pe site-urile unor importante publicații de știri occidentale, ca parte a unei „operațiuni majore de influențare” a opiniei publice, arată nou studiu pe tema dezinformării realizat de Universitatea Cardiff, relatează dpa, citat de Agerpres.

Institutul de Cercetare a Criminalității și Securității de la Universitatea Cardiff – specializat în expunerea dezinformării- a descoperit că troli pro-Kremlin ar fi postat comentarii favorabile președintelui rus Vladimir Putin și împotriva Marii Britanii, a SUA și a altor aliați occidentali în secțiunea de comentarii de pe site-urile marilor organizații de știri din Vest. Comentariile ar fi fost apoi folosite de organizațiile media de stat rusești în articole care pretindeau că reflectă sentimentul cititorilor Daily Mail sau Times, de exemplu, în timp ce, în realitate, foloseau comentariile false postate de troli.

Cu toate acestea, institutul nu a putut stabili cu certitudine cine se află în spatele postărilor, pe baza unor dovezi din surse deschise, dar a afirmat că acțiunile respective indică „o operațiune a statului rus”.

„Acest raport evidențiază amenințarea la adresa democrației noastre reprezentată de dezinformarea susținută de statul rus pe internet. Regatul Unit lucrează îndeaproape cu aliații internaționali pentru a ține piept trolilor Kremlinului care colportează minciuni”, a declarat ministrul de externe britanic Dominic Raab. 

Institutul și-a prezentat cercetările și analizele în prima parte a unei lucrări în două părți, intitulată „Cum manipulează în mod sistematic o operațiune de influențare asociată Kremlinului mass-media occidentale pentru a construi și a comunica dezinformarea”.

Potrivit cercetării, tacticile utilizate par „concepute pentru a transmite în mass-media idei și poziții pro-Kremlin ca răspuns la subiecte legate de interesele geopolitice ale Rusiei”. Acestea sunt apoi prelucrate în mass-media rusești pentru a prezenta o imagine distorsionată în mod deliberat a opiniei publice occidentale”.

Institutul a descoperit această activitate suspectă în aprilie, când a efectuat cercetări privind tensiunile tot mai mari dintre Ucraina și Rusia. Acesta a găsit dovezi ale presupusei operațiuni de manipulare a opiniei publice în comentariile cititorilor a peste 32 de instituții media din 16 țări, în legătură cu 242 de articole publicate între februarie și jumătatea lunii aprilie.

Printre publicațiile aparent vizate se numără Daily Express din Regatul Unit, Washington Post din SUA, Le Figaro din Franța, Der Spiegel din Germania și La Stampa din Italia.

Cercetătorii au mai observat că site-urile de știri au fost ținte ușoare din cauza lipsei controalelor de securitate.

Continue Reading

RUSIA

Nord Stream 2: Un tribunal din Germania obligă Rusia să împartă gazoductul cu concurenții din Europa pentru a limita monopolul energetic

Published

on

© Kremlin

Rusia va trebui să împartă controlul asupra noului său gazoduct Nord Stream 2 către Germania, în conformitate cu normele antitrust ale Uniunii Europene, în urma unei hotărâri judecătorești luate de un tribunal din Düsseldorf.

Gazprom, furnizorul rus de gaze naturale care deține gazoductul, va trebui să cedeze gestionarea zilnică a operațiunilor sale unei terțe părți independente, în conformitate cu legislația UE menită să limiteze monopolurile energetice, a declarat miercuri (25 august) un tribunal german din Düsseldorf, informează EU Observer.

De asemenea, Gazprom va trebui să scoată la licitație jumătate din capacitatea sa pentru a fi utilizată de concurenții din Europa, potrivit hotărârii judecătorești.

Această decizie judecătorească este în conformitate cu noua directivă europeană privind gazele naturale, negociată de președinția română a Consiliului Uniunii Europene în anul 2019 și care a intrat în vigoare în același an. Directiva a scutit conductele existente, însă ea se aplică celor noi.

Noile reguli prevăd că ”principiile legislației UE în materie de energie vor fi aplicate tuturor conductelor de gaz din și înspre țările terțe”. Practic, scopul modificării propuse a Directivei privind gazele naturale este de a se asigura faptul că liniilor de transport al gazelor dintre un stat membru și o țară terță li se aplică normele care reglementează piața internă a UE a gazelor naturale. 

Consorțiul Nord Stream 2, deținut de Gazprom, a susținut că gazoductul său este “finalizat”, deoarece finanțarea de 10 miliarde de euro pentru acesta era deja în vigoare până atunci. Dar, având în vedere că aproximativ 15 km din cei 1.230 km de conductă mai trebuie să fie instalați în Marea Baltică, tribunalul din Düsseldorf a respins solicitarea consorțiului.

“Conducta nu a fost construită complet și, prin urmare, nu a fost finalizată în conformitate cu legea”, a declarat miercuri tribunalul într-o declarație.

“Pe baza cadrului legal aplicabil la acel moment, compania a făcut investiții în valoare de miliarde de euro cu mult înainte ca Comisia Europeană să își anunțe planul de modificare [a legislației UE privind energia]”, a precizat Nord Stream 2.

Iar hotărârea de la Düsseldorf “demonstrează impactul discriminatoriu al directivei UE modificate privind gazele naturale”, a adăugat aceasta.

Gazprom poate face apel la verdictul de la Düsseldorf la Curtea Supremă din Germania.

Decizia tribunalului din Düsseldorf vine în contextul în care gazoductul Nord Stream 2 a primit și undă verde politică transatlantică pentru a fi finalizat, după ce Statele Unite și Germania au ajuns la 22 iulie la un acord privind gazoductul Nord Stream 2, Berlinul asumându-și obligația de a impune sancțiuni Rusiei în cazul în care Moscova va amenința securitatea energetică a vecinilor săi și a aliaților SUA din Europa.

Acordul respectiv, asemenea directivei europene a gazului, reprezintă instrumente prin care europenii și americanii caută să se asigure că Moscova nu va putea utiliza gazoductului ca o “armă geopolitică”, sporind monopolul european de gazul rusesc și vulnerabilitățile de securitate energetică.

Decizia tribunalului din Düsseldorf poate reprezenta și o victorie pentru Ucraina, atât Kievul, cât și capitalele occidentale urmărind ca Ucraina să rămână o țară de tranzit a gazului rusesc către Europa. Această hotărâre urmează și vizitelor pe care Angela Merkel, cancelarul german aflat pe finalul carierei sale politice, le-a întreprins săptămâna trecută la Moscova și la Kiev pentru întrevederi cu președinții Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Alin Mituța1 hour ago

Eurodeputatul Alin Mituța a lansat un Ghid al Fondurilor Europene pentru perioada 2021-2027, dedicat actorilor locali din mediul urban și rural din România

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Uniunea Europeană și SUA anunță un acord global în vederea reducerii emisiilor de gaz metan. Inițiativa va fi lansată în cadrul COP26

GALERIE FOTO2 hours ago

GALERIE FOTO⎢Trenul Connecting Europe Express traversează România. A fost întâmpinat la Brașov cu muzică live

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

Asociația Orașelor din România a semnat declarația de înregistrare a CALRRM, având ca scop cooperarea dintre autoritățile publice locale din Republica Moldova și cele din România

U.E.3 hours ago

Viktor Orban acuză Comisia Europeană că blochează fondurile destinate Ungariei pentru planul de relansare post-COVID din cauza legii anti-LGBTIQ

Dragoș Pîslaru4 hours ago

Dragoș Pîslaru: România va încasa 3,8 mld. de euro prefinanțare din PNRR potrivit ultimei versiuni a înțelegerii cu Comisia Europeană

INTERVIURI4 hours ago

Comisarul European Adina Vălean, despre rolul tinerilor în Conferința pentru Viitorul Europei: Ideile lor reprezintă o valoare adăugată

INTERVIURI5 hours ago

INTERVIU Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean: Proiectele europene necesită o guvernanță stabilă

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

INTERVIU Comisarul european Adina Vălean: Românii vor prefera din nou mersul cu trenul, odată cu creșterea vitezei de deplasare

REPUBLICA MOLDOVA5 hours ago

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu: Fiecare lege nouă, fiecare gazoduct care ne unește cu UE și România este un pas în direcția integrării europene

INTERVIURI4 hours ago

Comisarul European Adina Vălean, despre rolul tinerilor în Conferința pentru Viitorul Europei: Ideile lor reprezintă o valoare adăugată

INTERVIURI5 hours ago

INTERVIU Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean: Proiectele europene necesită o guvernanță stabilă

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

INTERVIU Comisarul european Adina Vălean: Românii vor prefera din nou mersul cu trenul, odată cu creșterea vitezei de deplasare

Marian-Jean Marinescu1 day ago

Marian-Jean Marinescu, îndemn către autoritățile din România pentru a moderniza sistemul feroviar: Avem nevoie de proiecte bine scrise pentru a conecta regiunile slab dezvoltate de Europa de Vest

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine în România după Congresul PNL pentru aprobarea PNRR

Dragoș Pîslaru3 days ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Procesul tehnic de aprobare a PNRR-ului României este finalizat. 2 mld. de euro prefinanțare ar putea intra deja în țară în noiembrie

S&D3 days ago

Social-democrații din Parlamentul European se așteaptă ca Ursula von der Leyen să fie „îndrăzneață” pentru înfăptuirea Europei sociale, digitale și ecologice

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Ursula von der Leyen pledează pentru apărarea “minunatelor valori europene” care au făcut Cortina de Fier să cadă: Ele sunt garantate de hotărârile CJUE, care trebuie respectate de fiecare stat membru

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Ursula von der Leyen: Acoperirea deficitului de finanțare de către UE-SUA în domeniul climei va transmite un semnal puternic întregii lumi

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Ursula von der Leyen anunță o nouă inițiativă a UE în domeniul semiconductorilor pentru a reduce dependența de Asia: Este o chestiune de suveranitate tehnologică. Să arătăm că suntem îndrăzneți

Team2Share

Trending