Vocea Rusiei: Romania se intoarce spre Est. Nu are alta optiune

Flag of RomaniaSchimbarile tectonice in politica romaneasca nu au cum sa se petreaca peste noapte, insa directia este deja stabilita, spre Est, se arata intr-un articol publicat de Vocea Rusiei, in care se vorbeste despre reactia presei de la Bucuresti fata de turneul asiatic al premierului Ponta.

In opinia autorului, cea mai adecvata si coerenta descriere a contextului geopolitic in care se petrece procesul de reorientare a Romaniei spre Est a fost creionata de Deutsche Welle: “La fel de clar e ca SUA se afla intr-o faza de anemie si repliere, ca America e o superputere in accentuat declin, ca si-a retras trupele ori urmeaza sa si le retraga din zone vaste ale Asiei, un continent deopotriva dinamic si tot mai expus influentei chineze si rusesti. In rastimp, Uniunea Europeana, oricum plina de probleme, a ajuns ea insasi, in mare masura, la cheremul umorilor Beijingului”.

“In aceasta conjunctura este firesc ca tarile din Europa de Est sa simta gravitatia politica a Moscovei si Beijingului. In acest areal geopolitic, China si Rusia actioneaza in tandem si degeaba unii factori de decizie de la Bucuresti incearca sa reproduca schemele din epoca lui Ceausescu prin tentative de a crea o ‘concurenta’ si ‘tensiune’ intre cele doua mari puteri.

“Schimbarile tectonice in politica romaneasca nu au cum sa se petreaca peste noapte, insa directia este deja stabilita. Nici Basescu si nici Ponta nu ar fi facut gesturile din ultima perioada daca aveau alte optiuni, deci zarurile au fost aruncate, iar deciziile care au creionat schimbarile din ultima perioada nu au fost luate la Bucuresti. Restul sunt detalii tehnice pe care le vom vedea pe parcurs”, incheie Vocea Rusiei.

Articolul integral,disponibil aici.

Surse: Vocea RusieiZiare.com
Foto: freefoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.