Wall Street Journal: Viitorul Guvern al României va trebui să menţină linia de austeritate

Guvernul de centru-dreapta din România a fost demis vineri, pe fondul măsurilor dure de austeritate, dar viitorul Executiv, chiar format de fosta opoziţie critică, va trebui să continue actualele politici şi va avea nevoie de asistenţă din partea FMI şi UE, scrie blogul Wall Street Journal, potrivit Mediafax.

“Guvernele statelor europene cad precum muştele. Guvernul de centru-dreapta din România a căzut vineri, pe fondul unei moţiuni de cenzură, la doar două luni după ce premierul Mihai Răzvan Ungureanu a fost instalat. La fel ca alţi lideri europeni, domnul Ungureanu a pierdut susţinerea populară din cauza programului dur de austeritate. Pentru domnul Ungureanu – sau pentru oricine ar ajunge la guvernare în România – presiunile exercitate de Fondul Monetar Internaţional îngreunează lucrurile şi mai mult”, comentează blogul WSJ, reamintind că Bucureştiul a acceptat în martie un acord preliminar de împrumut în valoare de 5 miliarde de euro cu FMI ŞI UE.

“În schimbul creditelor, România a acceptat condiţii aspre, greu de îndeplinit de orice alt stat european, inclusiv reducerea deficitului bugetar la 1,9% din PIB anul acesta. Iar acest lucru se întâmplă în contextul în care România deja luase măsuri dure (…)”, notează WSJ.

“Pe scurt, viitorul guvern nu va avea de ales – va trebui să menţină austeritatea, în contextul în care încrederea pieţelor financiare deja este fragilă”, încheie Wall Street Journal.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  presidency.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *