Washington Post: Slovacia, buturuga mică, poate răsturna Europa, carul mare

Slovacia, micuţa ţară cu 5,4 milioane de locuitori din Răsăritul Europei, cunoscută pentru castelele sale şi laptele acru de oaie, ţine „ostatic” măreţul plan de salvare din criza financiară, conceput de liderii europeni, în speţă de Germania şi Franţa, titrează jurnalul.ro, preluând un articol Washington Post.

Planul de salvare al zonei euro trebuie aprobat de parlamentele tuturor celor 17 state care au adoptat moneda unică. Penultima naţiune care a dat, joi, undă verde planului, a fost Olanda, lăsând acum totul pe seama micii, dar „încăpăţânate” Slovacii, care a adoptat moneda euro în 2009. Nici Malta nu a adoptat încă planul de salvare, dar nu există semnale atât de critice ale acestuia, înaintea votului programat săptămâna viitoare.

Publicaţia americană notează că, deşi avându-şi rădăcinile în tenebrele fiscale ale unor ţări cvasi-falimentare, precum Grecia, problemele economice ale Europei au erupt tocmai datorită indeciziilor şi luptelor egocentriste ale politicienilor din zona euro. Se dovedeşte că în construcţia zonei euro nu s-a prea ţinut cont de managementul crizei, aşa cum au avertizat criticii.

Washington Post se întreabă, retoric, ce s-ar fi întâmplat, dacă Washington-ul ar fi avut nevoie de aprobarea tuturor celor 50 de state înainte de implementarea planului de salvare a instituţiilor financiare şi a unor mari companii, după falimentul Lehman Brothers, în septembrie 2008?

Preşedintele Parlamentului slovac, Richard Sulik, liderul şi fondatorul Partidului Libertăţii şi Solidarităţii (formaţiune neoliberală de centru-dreapta), care face parte din coaliţia de guvernare, a anunţat că va vota împotriva planului propus de Germania şi Franţa, opinând că Grecia ar trebui lăsată să intre în faliment. „Nu ne permitem să plătim pensiile greciilor sau datoriile băncilor franceze”, declară Sulik.

De fapt, Slovacia este într-o situaţie ingrată, fără alternativă convenabilă la îndemână. Dacă legea trece fără aprobarea formaţiunii lui Sulik, se va ajunge la destrămarea coaliţiei de guvernare şi la o foarte probabilă criză bugetară. Pe de altă parte, dacă planul este respins sau aprobat, aşa cum propune Sulik, cu amendamentul ca Slovacia să decidă unde se va duce fiecare euro din miliardele necesare implementării măsurilor propuse, se va stârni furia celorlalte state din zona euro, iar Bratislava se va putea aştepta la represalii.

Articolul de pe jurnalul.ro poate fi citit accesând linkul: http://www.jurnalul.ro/stiri/externe/washington-post-slovacia-buturuga-mica-poate-rasturna-europa-carul-mare-592980.html

Sursa foto: aktuality.sk

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *