Washingtonul suspendă temporar acordarea de vize pe teritorul Rusiei ca urmare a solicitării Moscovei de a reduce numărul personalului diplomatic american

Acordarea de vize pentru SUA va fi suspendată temporar în Rusia începând de miercuri, 23 august, ca urmare a reducerii personalului diplomatic cerut de Moscova, fiind o contramăsură la noile sancțiuni ale Washingtonului, a precizat luni Ambasada SUA din Federația Rusă, citată de AFP, Reuters și RIA Novosti, informează Agerpres.

Din cauza limitei impuse de guvernul rus cu privire la numărul personalului diplomatic autorizat să se afle în Rusia, toate operațiunile legate de acordarea de vize, în afara celor pentru imigrare, vor fi suspendate la 23 august, înainte de a se relua de la 1 septembrie, dar numai la Moscova“, a precizat ambasada în cadrul unui comunicat.

Aceste modificări vor afecta cetățenii ruși care doresc să călătorească în SUA. Ei vor fi nevoiți să se deplaseze la Moscova pentru a solicita vize, având în vedere că reprezentanțele consulare americane din regiuni nu vor mai efectua respectiva procedură.

Casa Albă a anunțat la 28 iulie că președintele american Donald Trump este pregătit să promulge sancțiunile împotriva Rusiei. Măsurile adoptate de SUA ar putea afecta și companii din Uniunea Europeană.

În aceeași zi, ministerul rus de externe a anunțat că Moscova va reduce prezența diplomatică a SUA pe teritoriul Rusiei ca formă de răspuns la adoptarea de către Congresul american a noilor sancțiuni împotriva sa, lucru catalogat de Kremlin drept “rusofobie”, a precizat vineri într-un comunicat Ministerul de Externe rus, citat de AFP.

“Cerem părții americane ca, începând cu 1 septembrie, să reducă numărul diplomaților și colaboratorilor care lucrează la Ambasada SUA din Moscova și la consulatele din Sankt Petersburg și din alte orașe ale Rusiei astfel încât numărul de diplomați americani de pe teritoriul rus să fie la același nivel cu cel al diplomaților ruși aflați la post în SUA. Aceasta înseamnă că numărul total al personalului în misiunile diplomatice și consulare americane din Rusia se reduce la 455 de persoane”, este stipulat în comunicatul MAE rus, conform EFE.

Camera Reprezentanţilor şi Senatul au votat nouă lege care vizează noi sancţiuni asupra Rusiei, președintele american promulgând legea în cauză.

Pe lângă sancţiunile impuse asupra Rusiei pentru interferenţa în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi agresiunea militară din Ucraina, proiectul de lege va conferi Congresului Statelor Unite abilitatea de a revizui acţiunile Administraţiei Trump în caz că ar încerca să reducă sau să pună capăt sancţiunilor.

Legea va include noi penalizări economice impuse Iranului şi Coreei de Nord.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *