Wolfgang Münchau, Financial Times: Angela Merkel este adevăratul câştigător al summitului UE

Opinia prevalentă în mass-media internaţională este că Mario Monti, primul ministru al Italiei, a fost liderul victorios la summitul UE de săptămâna trecută. Acesta, împreună cu Mariano Rajoy, premierul spaniol, a ameninţat că va bloca toate negocierile în legătură cu „pactul de creştere economică” al zonei euro, în cazul în care ţările lor nu vor obţine asistenţa financiară din partea fondurilor de urgenţă ale zonei euro în vederea reducerii costurilor de împrumut ale ţărilor lor.

Deşi cererile liderilor celei de-a treia şi a patra economii europene au fost, eventual, acceptate, Wolfgang Münchau, analistul publicaţiei financiare „Financial Times”, consideră, potrivit Adevarul.ro, că, pentru aceste două ţări periferice, situaţia nu s-a schimbat. Existau, deja, mecanisme care să asigure achiziţia de obligaţiuni italiene pe piaţa liberă, mecanisme care, însă, erau nefolosite, iar Italia va trebui, în continuare, să semneze un memorandum cu troika financiară – Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană.

Însă, în ceea ce priveşte capacitatea de creditare a Mecanimsului European de Stabilitate (ESM, fondul de urgenţă al Uniunii Europene), aceasta a rămas neschimbată, la 500 de miliarde de euro, sumă insuficientă pentru a susţine economiile ambelor două state periferice. ESM va injecta lichidităţi în sistemul bancar spaniol, va refinanţa programele de asistenţă pentru Grecia, Irlanda şi Portugalia, va oferi, în curând, asistenţă Ciprului, Sloveniei şi probabil, chiar Spaniei. Münchau consideră că, în aceste condiţii, fondul de urgenţă este mult prea redus pentru a susţine şi programul de achiziţii de obligaţiuni suverane italiene.

Münchau crede că, dacă Monti a obţinut o victorie politică, pentru a obţine şi un succes financiar acesta ar fi trebuit să asigure transformarea ESM într-o „bancă”, permiţându-i, astfel, să se împrumute de la BCE la dobânzi reduse pentru a-şi majora puterea financiare. Mario Monti a eşuat în această privinţă şi astfel, conform analistului „Financial Times”, adevăratul câştigător al summitului este Angela Merkel, cancelarul Germaniei, care a reuşit să menţină contribuţiile ţării sale neschimbate.

În aceste condiţii, zona euro nu are cum să supravieţuiască, susţine Münchau. Fără eurobonduri sau fără o lărgire a mandatului BCE, obligaţiunile spaniole şi italiene, precum şi apartenenţa acestor ţări la uniunea monetară, nu sunt sustenabile, lucru valabil şi înainte şi după summitul UE.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  no.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *