WSJ: Grecii se pregătesc pentru noi reduceri salariale

Dintre cele 90 de fabrici și uzine care făceau parte din zona industrială Komotini în momentul în care Grecia a aderat la zona euro, doar 26 mai sunt active astăzi.

Publicația financiară „Wall Street Journal” consideră că declinul industrial al acestei zone din nordul Greciei reprezintă un exemplu al felului în care moneda unică a agravat problemele economice din sudul Europei și arată că summiturile de urgență ale liderilor europeni nu pot, de unele singure, să rezolve criza economică din regiune, scrie Adevarul în ediția electronică.

Grecia, ca și celelalte țări europene care, în prezent, au nevoie de asistență financiară, au avut dificultăți în a concura pe piața europeană și globală pe măsură ce creditele ieftine și problemele structurale au provocat creșterea prețurilor și salariilor peste nivelul pe care producția acestor țări l-ar fi putut justifica. Lipsite de o monedă națională care ar putea fi depreciată pentru a ieftini produsele naționale pe piețele externe, Grecia trebuie să adopte o „devalorizare internă”, reducând forțat prețurile și salariile.

Dacă zona euro se va destrăma până la urmă, motivul principal nu va fi indisciplina fiscală sau neînțelegerile politice, susține „Wall Street Journal”, ci va fi faptul că apartenența la euro a țărilor cu economii lovite de criză, combinată cu politicile Germaniei față de propria sa economie, le lasă pe cele dintâi cu o singură cale de redresare pe care majoritatea economiștilor o consideră foarte puțin realizabilă din punct de vedere social, politic sau financiar.

Germania ar putea pune umărul la procesul de redresare economică al acestor țări, consideră economiștii, prin creșterea cheltuielilor pentru a stimula creșterea pieței domestice și a importurilor, sau prin tolerarea unei rate semnificativ mai mare a inflației pentru a crește nivelul de competitivitate al salariilor din statele mediteraneene în termeni relativi. Însă Germania nu este pregătită să facă niciuna dintre aceste măsuri deoarece se teme pentru stabilitatea și competitivitatea sa economică. Astfel, sarcina ajustării economice cade în proporție covărșitoare pe umerii îndatoratelor țări din sudul Europei.

În februarie, Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană, principalii creditori ai Greciei, au forțat guvernul de la Atena să reducă salariul minim național cu 22% (32% în cazul tinerilor) și au cerut ca acordurile de muncă în cadrul anumitor sectorare economice specifice între sindicate și angajatori să expire mai repede.

Programul UE – FMI intenționează să micșoreze costurile de muncă din Grecia cu 15% în următorii trei ani. Un raport recent efectuat de economiștii de la Goldman Sachs susține că, fără reforme structurale majore, Grecia va avea nevoie de o devalorizare internă de 30% pentru a-și redresa bilanțul comercial și  a nu mai depinde de finanțare externă.

Articolul integral AICI.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  shutterstock

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.