Zece state din zona euro au ajuns la un acord parțial privind impunerea taxelor de tranzacționare

Eurozone_LATESTZece state aflate în zona euro au căzut de acord asupra unor aspecte privind armonizarea taxelor impuse tranzacțiilor financiare, precizează Euronews. Acestea doresc să încheie un acord până la mijlocul anului viitor pentru a obține o înțelegere asupra aspectelor nerezolvate încă, în cadrul întâlnirii care a avut loc ieri. Acest acord se adresează și problemelor cu care statele slab dezvoltate se confruntă.

Pascal Canfin, co-președintele comisiei prezidențiale franceze pentru inovare fianciară, a precizat că acest anunț ar putea reprezenta un imbold pentru un acord privind problemele climatice care urmează să fie discutate luna aceasta la Paris.

„Este evident că această taxă ar putea reprezenta un instrument pentru a asigura mai multe resurse financiare statelor care au nevoie, dar depinde foarte mult de dorința statelor participante de a aloca bani pentru obiectivele ce vizează schimbările climatice.”, a precizat acesta.

Pe lângă faptul că impunerea taxelor pe tranzacțiile financiare vor duce la un fond financiar mai mare pentru problemele climatice, acestea vor contribui la armonizarea cotizațiilor bancare la nivelul Uniunii Europene și exploatarea unor fonduri publice pentru a veni în sprijinul băncilor din cadrul statelor care se confruntă cu o criză financiară. Discuții privind aceste probleme sunt purtate încă din anul 2011.

Niciun acord privind rata de impozitare nu a fost încheiat până acum. State precum Germania, Franța, Italia, Belgia, Grecia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Austria vor face parte din grup. Estonia a luat hotărârea de a nu se alătura.

O propunere a Comisiei Europene din 2013 a sugerat o taxă pe acțiuni și titluri de acțiuni de 0.1% și 0.1% pe tranzacții derivate.

Teodora Ion

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *