ZF: Tabloul economiei mondiale de la marea criză

Economia zonei euro, sub­minată de recesiune, a intrat pentru a doua oară în ultimii trei ani în recesiune, de data aceasta una uşoară, iar proiecţiile oficiale înfăţişează o scădere economică nu atât de dramatică precum se tem pieţele. 

Germania este singurul stat din uniunea monetară care după prăbuşirea băncii de investiţii Lehman Brothers nu s-a confruntat cu creşterea şomajului, iar Polonia este singura ţară din UE care nu a avut în ultimii ani în faţă spectrul recesiunii, de care-şi menţine distanţa. Economia americană, cea mai mare din lume, avansează, dar nu atât de puternic încât să rezolve ceea ce e considerat a fi una dintre cele mai mari probleme ale SUA, şomajul, iar analiştii se tem de efectele nocive pe care le-ar avea la nivel mondial o aterizare forţată a Chinei sau prăbuşirea yenului japonez. Acesta este tabloul de perspectivă al economiei mondiale, unul care lasă loc deopotrivă interpretărilor optimiste şi pesimiste.

Germania, cea mai mare economie din Europa, a scăzut cu 0,2% în ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu cele trei luni anterioare, prima evoluţie negativă de după 2009, potrivit datelor Eurostat.

“Rezultatele sunt mai bune decât ne-am temut după ce datele privind producţia industrială şi retailul pentru decembrie nu au fost încurajatoare. Au provocat mult pesimism în rândul companiilor şi consumatorilor”, a afirmat Christian Schulz, analist la Berenberg Bank.

Citeşte mai multe aici.

Sursa articol: ZF.ro
Autor: Andreea Mîndrilă
Sursa foto:  over-blog.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *