Zgonea: Nu există motive pentru convocarea CE, România nu a încălcat niciun Tratat. Anunţul făcut de Viviane Reding este o poziţionare pentru alegerile de anul viitor

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, că nu există niciun motiv pentru convocarea Comisiei Europene, el precizând, potrivit Adevarul.ro,  că România nu a încălcat niciun tratat la nivel european.

“Din punctul meu de vedere, nu există nicio problemă de legalitate şi constituţionalitate în România şi nu există niciun motiv ca să fie convocată Comisia Europeană, pentru că România nu a încălcat nici Tratatul UE, nci tratatele UE”, a spus Zgonea.

El a precizat că aşteaptă un comunicat din partea vicepreşedintelui Comisiei, Viviane Reding, în care aceasta să precizeze în baza cărui articol din Tratat a convocat Comisia Europeană.

“Pe cale de consecinţă, nu văd motivele (convocării – n.r.). Aştept un comunicat al doamnei Reding – sub umbrela cărui articol din Tratat poate convoca Comisia Europeană şi care sunt motivele, pentru că trebuie să le prezinte”, a spus Zgonea.

El a menţionat că acest tip de anunţuri, cum este cel făcut de Viviane Reding, trebuie văzute din perspectiva luptei politice dintre familiile politice europene.

“Şi aceste comunicate trebuie văzute în această poziţie. Nu cred că există vreo problemă pentru Româna. Sunt încrezător şi am avut discuţii pe canalele Parlamentelor naţionale, iar Parlamentele naţionale şi conducătorii lor, cei care înţeleg politica naţională, ştiu că România a respectat toate principiile democratice şi angajamentele pe care le-a făcut, iar procesul de suspendare al preşedintelui şi procesele premergătoare sunt în limita legalităţii şi constituţionalităţii în România”, a susţinut Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai spus că anunţul făcut de vicepreşedintele CE Viviane Reding privind convocarea Comisie reprezintă o poziţionare a PPE pentru bătălia din 2013, partidul fiind într-o scădere severă de popularitate.

“Nu este, decât aşa, o comunicare între partide politice şi între echipe politice. Din punctul meu de vedere este şi o poziţionare a PPE pentru bătălia din 2013. PPE este într-o scădere de popularitate în toată Eurpopa, a pierdut două bastioane importante ale popularilor, ale creştin-democraţilor – Italia şi Franţa – şi sunt în poziţie slabă în Germania şi vor pierde mai mult ca sigur alegerile anul viitor”, a spus Zgonea.

Potrivit lui Zgonea, lupta politică la nivel european include şi România.

“Deci ar trebui să o privim ca pe o bătălie între partidele politice europene pentru cea mai importantă ţară din Europa de Est, în acest moment, şi care are alegeri anul acesta – şi aceasta este România. România este a şaptea ţară, este importantă la masa negocierii şi, prin Traian Băsescu, era singurul aliat pe are îl mai avea Angela Merkel şi creştin-democraţii. Se creează un alt pol al UE”, a spus Zgonea.

Comisia Europeană se va reuni săptămâna viitoare, cel mai probabil miercuri, pentru a discuta despre situaţia politică din România, afirmă comisarul UE al Justiţiei, Viviane Reding, citată de AFP şi de agenţia italiană ANSA.

Sursa: Adevarul.ro
Foto: uslonline.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *