Ziua Internațională a Fericirii. Raport ONU: Cât de fericiți sunt românii

Ziua Internațională a Fericirii (International Day of Happiness) este celebrată la 20 martie, fiind proclamată de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 66/281 din 12 iulie 2012, potrivit www.un.org.

”Căutarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale ființei umane”, subliniază Adunarea ONU în Rezoluția adoptată prin consens, potrivit Agerpres. Documentul propune celor 193 de țări membre să celebreze această zi ”în manieră potrivită, în special prin activități educative” și să abordeze politici publice care să crească bunăstarea popoarelor.

Ştrumfii şi cele 17 Obiective de dezvoltare durabilă

Pentru ediția 2017 a Zilei internaționale a fericirii, ONU a decis să readucă în atenția publică Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată în septembrie 2015. În cadrul acesteia se regăsesc cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), reunite informal și sub denumirea de Obiective Globale. Printre ele se află ”fără sărăcie”, ”foamete zero”, ”sănătate și bunăstare”. Pentru a le promova, ONU folosește imaginea simpaticelor personaje de desene animate ”ștrumfi” și le recomandă utilizatorilor rețelelor de socializare ca în ziua de 20 martie să folosească #SmallSmurfsBigGoals.

Mesajul campaniei se concentrează pe ideea că „fiecare dintre noi contează, indiferent de dimensiunea noastră”, a declarat Veronique Culliford, fiica lui Peyo, care a creat ştrumfii, în 1958. “Este o onoare și un privilegiu pentru Ştrumfi să sprijine Organizația Națiunilor Unite și să continue relația noastră de lungă durată cu UNICEF”.

Toţi cei care doresc se pot alătura “Echipei Ştrumfilor”, vizitand site-ul SmallSmurfsBigGoals.com pentru a afla modul în care pot contribui la atingerea obiectivelor, pot descoperi care sunt obiectivele cele mai potrivite interesele lor și pot face schimb de informații, idei și imagini social media.

Raport ONU: Norvegia țara cu indicele cel mai mare al fericirii în lume România, pe locul 57

Norvegia este cea mai fericită țară, urmată de Olanda pe locul al doilea, potrivit unui studiu internațional sub egida ONU, care îndeamnă țările lumii să se concentreze asupra întăririi încrederii între oameni și echității sociale, pentru a îmbunătăți bunăstarea cetățenilor lor. România se află pe locul 57 din cele 155,  cu un scor mediu de 5.825, potrivit raportului.

Raportul Fericirii în Lume 2017 (World Happiness Report 2017) este al cincilea asemenea studiu de la lansarea inițiativei, în 2012. Cele două țări nordice de pe primele locuri sunt urmate de Islanda, Elveția, Finlanda, Olanda, Canada, Noua Zeelandă, Australia și Suedia (ultimele două își împart locul al nouălea). Cel mai puțin fericiți sunt locuitorii Republicii Central Africane, urmați de cei ai altor țări din regiune și cei ai Siriei.

Dintre marile puteri, Statele Unite se află pe locul 14, Germania pe locul 16, Marea Britanie pe locul 19, Rusia este pe locul 49, Japonia pe locul 51 iar China pe locul 79. 

Foto: http://worldhappiness.report/

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *