Ziua:Ne paste “infrigement pe tara”

Am facut tratatul praf , titreaza Ziua. Comisia Europeana ne poate taxa in alte sapte domenii, pe langa cele sase anuntate recent.

Mai toate domeniile in care tara noastra are activitate sunt in infrigement, astfel ca am putea spune ca ne paste “infringement pe tara”. Recent, Romania a fost anuntata de Comisia Europeana (CE) ca poate intra in infringement in sase domenii, precum piata gazelor, elec tricitatii, taxa auto. Pe langa acestea, se pare ca Executivul european e pe cale sa mai declanseze procedura si pe altele sapte, precum omolo garea autovehiculelor si drepturile actionarilor in firme cotate la bursa sau chiar in domeniul farmaceutic.
Astfel, Bruxelles-ul ar putea lansa actiunea in constatare a neindeplinirii obligatiilor Tratatului de aderare (infrin gement) pentru sapte directive, in conditiile in care pentru o directiva nu au fost comunicate masurile de transpunere, la o norma comu nitara termenul de transpunere a expirat, patru directive UE trebuiau aplicate pana la 30 iunie, iar o alta directiva trebuie preluata pana cel tarziu la 3 august, conform unui document oficial, transmite Mediafax.
Pentru Directiva privind instituirea unei infrastructuri de informatii spatiale in Comunitatea Europeana (INSPIRE), termenul de trans punere a expirat la 14 mai, iar proiectul de hotarare se afla in stadiul de consultare interministeriala. Conform documentului citat, in stadiu de consultare interministeriala se afla si hotararile de Guvern prin care trebuie preluate doua directive referitoare la substante active din domeniul far maceutic. Alte doua acte normative privind Directivele de stabilire a cerintelor teh nice pentru navele de navigatie interioara si, respectiv, privind transportul interior de marfuri periculoase se afla tot in stadiu de consultare inter ministeriala sau de avizare interna. In cazul acestora, termenul de transpunere era data de 30 iunie.
Pana la 3 august, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) trebuie, de aseme­nea, sa transpuna Directiva privind exercitarea anumitor drepturi ale actionarilor in cadrul societatilor comerciale cotate la bursa. Proiectul de regulament in acest do meniu se afla in stadiu de elaborare.
Astfel, CE a transmis deja autoritatilor romane o scrisoare de punere in intarziere pentru necomu nicarea masurilor de transpunere a Directivei Parlamentului European si a Consiliului UE privind omologarea auto vehiculelor si a remorcilor, precum si a componentelor si pieselor de schimb ale aces tora. Guvernul a elaborat doua proiecte de legi pentru preluarea legislatiei comunitare, dar actele se afla inca in dezbaterea
Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *