Zona euro a eliberat către Grecia o tranşă de împrumut de 2,8 miliarde euro

Flag of GreeceMecanismul European de Stabilitate (ESM), fondul de salvare al zonei euro, a eliberat, marți, o tranşă de 2,8 miliarde de euro către Grecia, în urma unui angajament în acest sens luat de miniştrii de finanţe din uniunea monetară luna aceasta, informează Reuters.

“Guvernul de la Atena a finalizat aspectele cheie legate de reforma pensiilor, guvernanţa băncilor, sectorul energtic şi colectarea veniturilor bugetare”, a declarat directorul general al ESM, Klaus Regling. “Grecia a mai luat măsuri privind noile privatizări. Dacă guvernul continuă să implementeze reformele prevăzute în programul ESM, atunci creşterea economiei Greciei ar putea accelera anul viitor, iar Executivul ar putea să înceapă să emită bonduri din nou în 2017”, a adăugat acesta.

Din tranşa de 2,8 miliarde de euro, 1,1 miliarde de euro au ca destinaţie datoriile, iar 1,7 miliarde de euro vor ajunge într-un cont dedicat, de compensare a arieratelor.

Prin cele trei pachete de salvare de care a beneficiat Grecia în ultimii ani, fondurile zonei euro au plătit până în prezent 173,5 miliarde de euro. Aceaste fonduri sunt cel mai important creditor al Atenei.

 

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.