Zona euro explică cum se va salva prin fondul de salvare european

Eurogrupul format din miniștri de finanțe ai zonei euro a prezentat luni seară (7 noiembrie) modul de funcționare al fondului de salvare european, instrumentul financiar menit să oprească răspândirea crizei datoriilor suverane, a cărui capacitate liderii zonei euro au decis să ajungă la 1,000 de miliarde de euro, anunta adevarul.ro.

Cele două modalități de mărire a fondului de salvare european, așa-numita Facilitate pentru Stabilitate Financiară (FESF) au fost prezentate în detaliu luni seară de președintele FESF, Klaus Regling. Fondul de salvare va putea fi mărit fie prin sporirea creditului acordat obligațiunilor suverane, ceea ce ar înlătura fricile investitorilor și piețelor privind lichiditatățile deținute de un stat membru, fie prin crearea unui fond de co-investiție, prin participarea simultană a sectorului public și privat. Cele două opțiuni pot fi folosite împreună, a spus Regling, însă poate de decidem să folosim doar una dintre ele. Regling a mai spus că se așteaptă ca noul modul de funcționare al FESF să fie aplicat în decembrie 2011.

“Propunerile de a mări capacitatea FESF sunt destul de bune, dar va dura timp până când se va putea implementa în practică, până atunci BCE va putea să joace un rol. Și chiar și când va fi implementat, trebuie sa fie testat mai întâi, deci BCE își va asuma între timp rolul de plasă de siguranță imediată,” a spus ministrul de finanțe irlandez Michael Noonan. “Problemele pe care Irlanda le-a avut la o scară mai mică acum se manifestă în alte economii, mai mari, la o scară mult mai mare,” a mai spus Noonan.

“Nu se poate rezolva așa rapid problema. Răspunsul la criză se află în detalii, mai ales în detaliile privind FESF, având în vedere situația economică din Italia și Spania. În Italia, având în vedere structura și mărimea mai mare a economiei, nu se va putea folosi același medicament ca în Irlanda și Portugalia – va fi nevoie de alte instrumente, de o asigurare mai solidă,” a spus Janis Emmanouilidis, expert în afaceri europene și analist politic pentru think-tankul European Policy Centre din Bruxelles. “Nu există o baghetă magică pentru ce se întâmplă, singura soluție este să navigăm prin criză, construind soluția bucată cu bucată,” a adăugat acesta.

Sursa articol: adevarul.ro

Sursa foto: schoolnet.gov.mt

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *