Zona euro: Spania, țara cu cea mai spectaculoasă creștere economică

spain euro moneySpania întregistrează în Trimestrul al 3-lea din 2015 cel mai rapid ritm de creștere de la criza financiară din 2008. Astfel, țara aflată în Peninsula Iberică este în grafic pentru a înregistra pe ansamblul acestui an cea mai solidă performanță economică din 2007.

Astfel, a patra economie din zona monedei unice europene a crescut în perioada iulie – septembrie 2015 cu 3.4%, comparativ cu un avans de 3.2% în lunile precedente, în linie cu estimările analiștilor, potrivit B1.ro.

Obsevând ritmul trimestrial, produsul intern brut al Spaniei a crescut cu 0.8% în trimestrul al treilea în 2015, după ce în ultimele 3 luni a cunoscut un avans de 1%, de asemenea, în linie cu estimările analiștilor.

Totodată, economia Spaniei a înregistrat al noulea trimestru consecutiv de creștere între iulie – septembrie 2015, însă rata șomajului se menține la 21 de procente, cel mai ridicat dintre țările aflate în blocul comunitar, cu excepția Greciei.

În comparație cu perioada asemănătoare din 2014, cheltuielie gospodăriilor au urcat cu 3.5% în Trimestrul al treilea din 2015. Investițiile au înregistrat și ele un avans de 6.5%, acesta fiind cel mai semnificativ din 2006 și cheltuielile guvernamentale au crescut cu trei puncte procentuale, cel mai rapid ritm din 2009.

Importurile au cunoscut și ele o creștere a procentelor până la 4% în perioada menționată, iar exporturile au urcat cu 2.8%.

În același timp, Premierul Mariano Rajoy estimează că economia Spaniei va crește cu 3.3% anul acesta și cu 3% în 2016. Astfel, Spania ar putea fi plasată în fruntea statelor din zona euro, în timp ce CE se așteaptă la un avans de 2.8% până la sfârșitul anului și 2.6% anul viitor.

Creșterea economiei spaniole a fost stimulată de inflația scăzută, declinul semnificativ al prețului țițeului, deprecierea monedei euro și noile măsuri de politică monetară adoptate de Banca Centrală Europeană. Cu toate că Spania înregistrează creșteri în economie, nivelul ridicat al șomajului afectează perspectivele de creștere. Pe ansamblul anului trecut, creșterea procentelor PIB-ului Spaniei a fost de 1.4%, față de un declin de 1.2% în 2013.

Citiți și Eurostat: România, țara cu cea mai mare creștere economică din UE în trimestrul III din 2015. Media europeană egală cu cifrele Statelor Unite

Eurostat a lansat cel mai recent raport al cifrelor trimestriale al PIB-ului pentru Europa. Potrivit World Economic Forum ele arată că economia României a fost cel mai bun performer în ultimul trimestru, înregistrând cea mai mare creștere economică, de 1,4%.

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.