„Fiecare copil merita o educatie completa”- Un proiect altfel pentru copiii cu dizabilitati

Care sunt caracteristicile unui copil cu nevoi speciale? Ce particularitati infrunta parintii si profesorii care stau langa ei in fiecare zi? Cum putem noi, societatea civila, sa fim alaturi de ei si sa ii incurajam sa se integreze in viata sociala si de ce nu, sa-si dezvolte  talentele, reinventand diversitatea.

Sunt intrebari la care incearca sa gaseasca raspunsul membrii Asociatiei Idei pentru Viitor, prin derularea proiectului “Fiecare copil merita o educatie completa”..

“Cel mai important pentru noi este sa vedem deficientele prin ochii copilului.”, a declarat o profesoara care a luat parte la sesiunea de formare organizata de Asociatia Idei pentru Viitor  in perioada 14.03-18.03 2012 la Azuga. A-6-a sesiune de formare in domeniul organizarii activitatilor de timp liber, extra-scolar, pentru copiii cu nevoi speciale, in cadrul proiectului  „Fiecare copil merita o educatie completa”, a strans specialisti din 5 judete (Ialomita, Tulcea, Braila, Calarasi si Prahova) care au incercat sa identifice solutii inovatoare pentru a fi cat mai aproape de copiii cu nevoi speciale.

Adultii sunt invatati sa-si depaseasca barierele emotionale, pentru a le arata copiiilor ca incadrarea in limitele si cerintele societatii nu trebuie sa-i sperie. Astfel, ei isi asuma  responsabilitatea pentru propria situatie de învatare pentru ca îsi stiu nevoile.

„De foarte multe ori , reactiile adultilor fata de copiii cu nevoi speciale sunt disproportionate si nu  stiu cum sa reactioneze in fata unor situatii dificile”, a declarat Constantin Cernat, managerul proiectului.

Scopul proiectului „Fiecare copil merita o educatie completa”este de a crea, pentru acesti copii, o lume sigura dar si  plina de provocari, si  adultii, cei care acum invata , prin sesiunile de formare, sa se joace alaturi de ei. “De multe ori, creativitatea si sensibilitatea acestor copii depaseste normalul. Trebuie doar sa gasim metodele potrivite prin care sa-i incurajam sa se deschida fata de noi” a incheiat Constantin Cernat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.