Connect with us

U.E.

1 milion de persoane au mărșăluit sâmbătă la Londra pentru un nou referendum privind Brexit. Care au fost mesajele mulțimii și politicienilor antiBrexit exprimate în fața Parlamentului britanic

Published

on

1 milion de britanici au protestat sâmbătă în fața Parlamentului, într-un marș organizat de susținătorii campaniei Votul Poporului, pentru a cere guvernului să organizeze un al doilea referendum pentru Brexit, în condițiile în care Regatul Unit este tot mai aproape de o ieșire fără acord din Uniunea Europeană, care ar provoca o criză economică și politică mai mare decât impasul în care se află acum autoritățile britanice, informează The Guardian.

Mesajele mulțimii către guvern

Un corespondent al BBC prezent la fața locului a transmis că albastru și galben, culorile specifice drapelului UE, se puteau observa peste tot în mulțimea plină de grupuri de familii, prieteni, colegi și oameni politici care mărșăluiau spre clădirea Parlamentului. 

Mulți oameni au venit drapați în steaguri și au purtat însemne realizate acasă, cu sloganuri variind de la mesaje ludice -,,Niciodată nu vom renunța la UE (eng. Never gonna give EU up)” – la unele politice – ,,Uitați de Idele lui martie – feriți-vă de Brexitul din mai (aluzie la premierul Theresa May: Forget the Ides of March – beware the Brexit of May) – și culminând cu mesaje furioase – ,,Brexit este trădare”, relatează BBC.

Ocazional, mulțimea a izbucnit în aplauze spontane și a început să strige:  ,,Ce vrem? Votul poporului. Când îl vrem: Acum!”, erau cuvintele care se auzeau pe străzile principale din Londra care duc la Parlament, precum și în fața acestuia.

La protest au fost prezente și personalități politice care nu susțin Brexitul și care s-au aflat astăzi la Londra pentru a se adresa mulțimii. Vorbitorii de la miting i-au inclus pe liderul adjunct al lui Partidului Laburist, Tom Watson, prim-ministrul Scoției, Nicola Sturgeon, primarul Londrei Sadiq Khan, fostul politician conservator care a trecut la independenți, Anna Soubry și fostul procuror general pe vreme guvernului lui David, Dominic Grieve, și el conservator și suținător fervent al rămânerii Regatului Unit în UE. 

Mesajele politicienilor antiBrexit

Vicepreședintele Partidului Laburist Tom Watson a transmis următorul mesaj mulțimii, motivat de fiica sa:
 
,,Suntem un milion de oameni puternici, dar există doar un singur motiv pentru care sunt aici astăzi … fiica mea de 10 ani care mi-a spus să vă mulțumesc că ați făcut campanie pentru viitorul ei.”

Watson,  pledând cauza mulțimii în fața Theresei May, a declarat că o va ajuta să-și treacă acordul prin parlament, dar numai dacă îl va supune și votului popular.

,,Vă voi ajuta să obțineți acordul parlamentului pentru a împiedica un Brexit dezastruos, dar pot vota pentru acord doar dacă lăsați la rândul dvs. oamenii să voteze asupra lui”, i-a transmis politicianul premierului britanic.

De asemenea, prim-ministrul Scoției, Nicola Sturgeon, a spus mulțimii că Theresa May a raliat “parlamentul împotriva poporului”.

,,Dacă aceasta este opinia dumneavoastră, doamnă prim-ministru, lăsați și poporul să vorbească”, a spus ea.

Sturgeon a acuzat-o pe May că ,,este supusă susținătorilor fervenți ai Brexitului” și a cerut, de asemenea, liderului  Laburiștilor Jeremy Corbyn să sprijine dorința britanicilor de a merge din nou la vot.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, care doar cu o zi înaintea marșului de protest o critica extrem de dur pe Theresa May pentru gestionarea extrem de proastă a Brexitului, a vorbit oamenilor strânși în fața parlamentului britanic și le-a spus că este ,,un european mândru”.

Citiți și Marș de protest anti-Brexit la Londra. Primarul Sadiq Khan cere revocarea Articolului 50 și organizarea unui al doilea referendum, într-un atac virulent la adresa Theresei May: ,,Nimeni nu a votat pentru această umilință națională. Nimeni nu a votat să fie mai sărac. Premierul ne-a ignorat pe toți, punând Partidul Conservator înaintea intereselor țării”

,,Indiferent de modul în care ați votat în cadrul referendumului, indiferent de partidul politic pe care îl susțineți, cu toții suntem de acord că Brexitul a fost o mizerie totală”, a spus acesta.

,,Au mai rămas doar câteva zile (până la retragerea din UE, n.r.) și suntem în pericol să cădem în prăpastie, ceea ce va avea consecințe catastrofale. Este timpul să revocați articolul 50, este timpul să oferiți poporului britanic ultimul cuvânt asupra Brexitului”, s-a adresat acesta retoric guvernului britanic în timp ce se afla în fața miilor de oameni.

Petiție pentru anularea Brexitului

Amintim faptul că în timp ce 1 milion de persoane ieșeau pe străzile din Londra împotriva Brexitului, alte peste 4 miloane de persoane semnaseră petiția existentă pe site-ul parlamentului britanic, prin care se solicită anularea Brexitului, informează Reuters.

Petiţia pentru renunţarea la Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona şi rămânerea Regatului Unit în UE a strâns peste 4.150.000 de semnături, cu peste două milioane de semnături în ultimele 24 de ore, potrivit Agerpres. 

O altă petiţie, pro-Brexit, care cere guvernului să părăsească UE fără acord, a strâns 455.000 de semnături.

Petiţia care cere anularea Brexitului, iniţiată în februarie de Margaret Anne Georgiadou, s-a viralizat pe reţele şi a provocat joi căderi ale serverului ce găzduieşte pagina web a parlamentului britanic.

,,Guvernul afirmă în mod repetat că plecarea din UE reprezintă ‘voinţa poporului’. Noi trebuie să punem capăt acestei afirmaţii demonstrând forţa sprijinului public actual pentru rămânerea în UE”, se afirmă în textul ce însoţeşte petiţia online. Un al doilea referendum ”ar putea să nu fie organizat niciodată, deci votează acum”, se mai spune în mesaj.

Potrivit reglementărilor britanice, petiţiile semnate online de peste 10.000 de cetăţeni vor primi un răspuns din partea guvernului, în timp ce cele care depăşesc numărul de 100.000 de semnături vor fi luate în considerare pentru dezbatere. Astfel, inițiatoarea petiției, precum și cele peste 4 milioane de semnatari așteaptă acum o reacție din partea autorităților.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Josep Borrell: UE vrea să evite dependența de China, așa cum a fost de gazul rusesc. Dependențele sunt arme care pot fi întoarse împotriva noastră

Published

on

© European Union 2022

Uniunea Europeană încearcă să evite să fie dependentă de China, aşa cum a fost de gazul rusesc, a afirmat sâmbătă şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, lansând un apel la consolidarea relaţiilor comerciale cu America Latină, scrie AFP, potrivit Agerpres.

“Am descoperit că dependenţele, care erau componente ale păcii, sunt, de asemenea, arme care pot fi întoarse împotriva noastră”, a declarat Josep Borrell, subliniind “dependenţa excesivă a Europei de gazul rusesc”.

Acest lucru a fost evidenţiat de invazia rusă a Ucrainei, deoarece Moscova şi-a restricţionat livrările de gaze către Europa şi a forţat continentul să găsească alte rute de aprovizionare.

Poziția lui Borrell reprezintă o continuitate în gândirea strategică de la Bruxelles, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, afirmând în urma vizitei sale recente la Washington că UE dorește “reguli de joc echitabile cu China”

Nu vrem o dependenţă aşa cum am cunoscut-o cu Rusia“, a spus ea.

În opinia lui Borrell, această dependenţă “l-a făcut pe Putin să creadă că ar putea invada Ucraina cu impunitate pentru că Europa, prizonieră a consumului nostru de gaze provenind până la 40% din Rusia, nu va reacţiona”.

“Dorim să evităm ca relaţia noastră cu China să ne facă dependenţi aşa cum am fost de Rusia”, a subliniat el în discursul său la Summitul Ibero-American de la Santo Domingo, în Republica Dominicană.

Şefului politicii externe a UE a estimat că 2023 este un “an-cheie” pentru încheierea de acorduri în alte părţi, în special cu America Latină, având în vedere summitul dintre UE şi Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC) de la mijlocul lui iulie.

“Europa şi America Latină au ocazia să arate că relaţia lor comercială este întotdeauna o sursă de progres”, a continuat Josep Borrell, adăugând că investiţiile europene în America Latină sunt mai mari decât în Rusia, China, India şi Japonia “reunite”.

Potrivit unui raport al Comisiei Economice ONU pentru America Latină şi Caraibe, 36% din cele 142 de miliarde de dolari investiţii străine în regiune au venit din Europa în 2021.

Continue Reading

U.E.

Germania și Comisia Europeană au ajuns la un compromis care permite utilizarea carburanților ecologici pentru mașinile noi și după 2035

Published

on

© European Union 2021 Source - EC Audiovisual

Germania a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană cu privire la un regulament istoric care impune ca mașinile noi să fie neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2035, rezolvând o dispută care amenința să submineze planul ambițios al blocului pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, relatează Bloomberg.

Acordul a fost anunțat sâmbătă oficiali din ambele părţi, la o zi după ce subiectul a fost intens discutat și la Consiliul European de primăvară între liderii europeni, multe țări dezaprobând comportamentul Germaniei de a face asemenea presiuni.

Disputa dintre oficialii de la Berlin şi cei de la Bruxelles avea drept miză posibilitatea constructorilor auto de a produce autoturisme care să utilizeze aşa-numiţii combustibili ecologici şi după 2035, transmite DPA, potrivit Agerpres.

“Am ajuns la un acord cu Germania cu privire la utilizarea viitoare a combustibililor ecologici în autoturisme. Vom lucra acum pentru ca regulamentul privind standardele de CO2 pentru autovehicule să fie adoptat cât mai curând posibil”, a scris vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, pe contul său de Twitter.

“Vehiculele echipate cu motoare pe combustie vor putea fi înmatriculate şi după 2035, dacă utilizează exclusiv carburanţi neutri din punct de vedere a emisiilor de CO2”, a precizat la rândul său ministrul german al Transporturilor, Volker Wissing.

După acordul Bruxelles – Berlin, Uniunea Europeană va încerca acum să adopte în cel mai scurt timp posibil reglementările cu privire la standardele de CO2 ale automobilelor, iar Comisia va veni cu paşii legali necesari pentru o prevedere care permite clasificarea autoturismelor care utilizează combustibili ecologici drept neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon.

La Consiliul European de la Bruxelles, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că a avut “o discuție bună” cu cancelarul german Olaf Scholz pe tema hidrogenului și a e-combustibililor . “Vom găsi o cale și un acord”, a spus el.

Cu toate acestea, Macron a fost clar că legislația care interzice mașinile pe bază de combustibili fosili până în 2035 nu va fi redeschisă. “Fără să redeschidem trilogurile, lucrăm la modalități tehnice” pentru a găsi un compromis cu Germania în ceea ce privește combustibilii electronici, a spus el.

În schema discuțiilor a apărut și Italia, prim-ministrul Giorgia Meloni declarând că “bătălia privind biocombustibilii nu este pierdută”, referindu-se la impasul dintre Italia și Comisia Europeană cu privire la posibilitatea de a permite în continuare vânzarea de autoturisme și camionete cu motoare cu combustie după anul 2035.

Meloni a cerut Comisiei să adopte “neutralitatea tehnologică”, solicitând ca fiecare stat membru să poată atinge obiectivele ecologice ale UE folosind tehnologia pe care o alege. “Există o mare convergență, inclusiv din partea Franței, care pune aceeași întrebare privind neutralitatea tehnologică”, a declarat Meloni, la finalul Consiliului European.

De asemenea, premierul Italiei a minimalizat speculațiile privind o dispută cu Germania, care face presiuni asupra Comisiei pentru a acorda o scutire pentru vânzarea de autoturisme și camionete care să funcționeze cu așa-numiții combustibili electronici după 2035. “A existat o convergență între noi și Germania, în a spune: Electricitatea nu este singura opțiune, există și alte opțiuni – hidrogen, combustibili chimici – care ar trebui analizate”, a declarat Meloni.

După luni de negocieri, Parlamentul European, Comisia Europeană şi statele membre UE au convenit anul trecut ca termen limită anul 2035 pentru retragerea maşinilor care emit dioxid de carbon.

Luna trecută, Parlamentul European a aprobat acordul încheiat cu Consiliul Uniunii Europene privind obiectivul de emisii zero de CO2 pentru mașini și camionete noi în 2035, ceea ce, în esență, înseamnă și că motoarele cu ardere internă vor fi interzise pentru vehiculele noi. În forma actuală, legislația convenită de instituțiile de la Bruxelles interzice emisiile de dioxid de carbon la țeava de eșapament începând cu anul 2035, excluzând e-carburanții, care emit CO2.

Acum, înțelegerea dintre CE și Germania pune capăt unei dispute cu privire la posibilitatea ca producătorii să mai poată fabrica mașini care să folosească așa-numitele e-combustibili după 2035. Acordul ar permite înmatricularea mașinilor după această dată, cu condiția ca orice combustibil pe care îl folosesc să fie exclusiv neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Gheorghe Falcă a susținut petiția depusă de societatea civilă privind aderarea României la Schengen: Această petiție va lua forma unei rezoluții a Parlamentului European

Published

on

© Gheorghe Falcă - Arhivă Personală

Eurodeputatul Gheorghe Falcă a salutat vineri, într-un comunicat de presă, faptul că în Comisia pentru Petiții din Parlamentul European a fost discutat subiectul aderării României la spațiul Schengen în urma unei petiții depuse de către Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice.

“România primește o veste foarte bună în ceea ce privește aderarea la Spațiul Schengen. Petiția depusă de către Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, privind aderarea țării noastre la Schengen a fost adoptată, iar coordonatorii grupurilor politice au decis că această petiție să ia forma unei Rezoluții care urmează să fie prezentată și adoptată în plenul Parlamentului European”, a transmis Falcă.

În cadrul comisiei pentru petiții din care fac parte a fost dezbătută petiţia privind aderarea țării noastre la Schengen.

Inițiatorii au semnalat faptul că în data de 9 iunie 2011, Consiliul UE a adoptat o poziţie favorabilă României în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen, având în vedere îndeplinirea tuturor condiţiilor tehnice și reclamă veto-ul abuziv al Austriei împotriva țării noastre și a Bulgariei, cu încălcarea Tratatelor Uniunii Europene.

“În cuvântul de susținere a petiției tinerilor din România, am amintit faptul că pentru a ne apăra libertatea, noi românii a trebuit să trecem printr-o Revoluție, la care am participat și eu direct și să ne sacrificăm pentru drepturile noastre. Cei care aduc atingere drepturilor noastre, devin adversarii noștri”, a adăugat Falcă.

Este încă un vot prin care, deocamdată la nivel de comisie de specialitate, Parlamentul European își arată susținerea constantă și fără echivoc pentru aderarea României la Spațiul Schengen”, a mai punctat acesta.

Eurodeputatul PPE este de părere că presiunea pe care o menține România este importantă și le mulțumește tinerilor inițiatori ai petiției adoptate. 

„Este important să spunem, cu subiect și predicat, că ne vom apăra toate drepturile noastre ca stat membru UE până la capăt, adică până când va cădea și ultima barieră împotriva aderării noastre la Schengen”, a încheiat europarlamentarul PNL.

Continue Reading

Facebook

U.E.7 hours ago

Josep Borrell: UE vrea să evite dependența de China, așa cum a fost de gazul rusesc. Dependențele sunt arme care pot fi întoarse împotriva noastră

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Biden și Trudeau au ajuns la un acord privind semiconductorii pentru a crea un lanț puternic de aprovizionare nord-american cu minerale critice

U.E.7 hours ago

Germania și Comisia Europeană au ajuns la un compromis care permite utilizarea carburanților ecologici pentru mașinile noi și după 2035

ROMÂNIA1 day ago

Ambasadoarea SUA în România, vizită la Constanța. Kathleen Kavalec a evidenţiat securitatea Mării Negre şi relaţiile comerciale americano-române

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă a susținut petiția depusă de societatea civilă privind aderarea României la Schengen: Această petiție va lua forma unei rezoluții a Parlamentului European

Cristian Bușoi1 day ago

Cristian Bușoi, după vizita în SUA: Este nevoie de o strategie urgentă pentru promovarea companiilor și start-up-urilor românești în Silicon Valley

SECURITATE1 day ago

VIDEO Uniunea Europeană și Statele Unite au efectuat primul lor exercițiu naval comun, în regiunea Indo-Pacific

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen îl va însoți pe Emmanuel Macron în vizita liderului francez în China pentru a prezenta “o voce europeană unită”

CONSILIUL UE1 day ago

Statele UE și-au stabilit mandatul de negociere pentru Regulamentul privind datele: UE trebuie să devină lider în societatea bazată pe date în care trăim

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Președintele Consiliului European, Charles Michel, vine luni în România, unde va fi primit de președintele Klaus Iohannis

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Biden și Trudeau au ajuns la un acord privind semiconductorii pentru a crea un lanț puternic de aprovizionare nord-american cu minerale critice

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

CHINA3 days ago

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda4 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

NATO4 days ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO1 week ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

Team2Share

Trending