Connect with us

U.E.

1 milion de persoane au mărșăluit sâmbătă la Londra pentru un nou referendum privind Brexit. Care au fost mesajele mulțimii și politicienilor antiBrexit exprimate în fața Parlamentului britanic

Published

on

1 milion de britanici au protestat sâmbătă în fața Parlamentului, într-un marș organizat de susținătorii campaniei Votul Poporului, pentru a cere guvernului să organizeze un al doilea referendum pentru Brexit, în condițiile în care Regatul Unit este tot mai aproape de o ieșire fără acord din Uniunea Europeană, care ar provoca o criză economică și politică mai mare decât impasul în care se află acum autoritățile britanice, informează The Guardian.

Mesajele mulțimii către guvern

Un corespondent al BBC prezent la fața locului a transmis că albastru și galben, culorile specifice drapelului UE, se puteau observa peste tot în mulțimea plină de grupuri de familii, prieteni, colegi și oameni politici care mărșăluiau spre clădirea Parlamentului. 

Mulți oameni au venit drapați în steaguri și au purtat însemne realizate acasă, cu sloganuri variind de la mesaje ludice -,,Niciodată nu vom renunța la UE (eng. Never gonna give EU up)” – la unele politice – ,,Uitați de Idele lui martie – feriți-vă de Brexitul din mai (aluzie la premierul Theresa May: Forget the Ides of March – beware the Brexit of May) – și culminând cu mesaje furioase – ,,Brexit este trădare”, relatează BBC.

Ocazional, mulțimea a izbucnit în aplauze spontane și a început să strige:  ,,Ce vrem? Votul poporului. Când îl vrem: Acum!”, erau cuvintele care se auzeau pe străzile principale din Londra care duc la Parlament, precum și în fața acestuia.

La protest au fost prezente și personalități politice care nu susțin Brexitul și care s-au aflat astăzi la Londra pentru a se adresa mulțimii. Vorbitorii de la miting i-au inclus pe liderul adjunct al lui Partidului Laburist, Tom Watson, prim-ministrul Scoției, Nicola Sturgeon, primarul Londrei Sadiq Khan, fostul politician conservator care a trecut la independenți, Anna Soubry și fostul procuror general pe vreme guvernului lui David, Dominic Grieve, și el conservator și suținător fervent al rămânerii Regatului Unit în UE. 

Mesajele politicienilor antiBrexit

Vicepreședintele Partidului Laburist Tom Watson a transmis următorul mesaj mulțimii, motivat de fiica sa:
 
,,Suntem un milion de oameni puternici, dar există doar un singur motiv pentru care sunt aici astăzi … fiica mea de 10 ani care mi-a spus să vă mulțumesc că ați făcut campanie pentru viitorul ei.”

Watson,  pledând cauza mulțimii în fața Theresei May, a declarat că o va ajuta să-și treacă acordul prin parlament, dar numai dacă îl va supune și votului popular.

,,Vă voi ajuta să obțineți acordul parlamentului pentru a împiedica un Brexit dezastruos, dar pot vota pentru acord doar dacă lăsați la rândul dvs. oamenii să voteze asupra lui”, i-a transmis politicianul premierului britanic.

De asemenea, prim-ministrul Scoției, Nicola Sturgeon, a spus mulțimii că Theresa May a raliat “parlamentul împotriva poporului”.

,,Dacă aceasta este opinia dumneavoastră, doamnă prim-ministru, lăsați și poporul să vorbească”, a spus ea.

Sturgeon a acuzat-o pe May că ,,este supusă susținătorilor fervenți ai Brexitului” și a cerut, de asemenea, liderului  Laburiștilor Jeremy Corbyn să sprijine dorința britanicilor de a merge din nou la vot.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, care doar cu o zi înaintea marșului de protest o critica extrem de dur pe Theresa May pentru gestionarea extrem de proastă a Brexitului, a vorbit oamenilor strânși în fața parlamentului britanic și le-a spus că este ,,un european mândru”.

Citiți și Marș de protest anti-Brexit la Londra. Primarul Sadiq Khan cere revocarea Articolului 50 și organizarea unui al doilea referendum, într-un atac virulent la adresa Theresei May: ,,Nimeni nu a votat pentru această umilință națională. Nimeni nu a votat să fie mai sărac. Premierul ne-a ignorat pe toți, punând Partidul Conservator înaintea intereselor țării”

,,Indiferent de modul în care ați votat în cadrul referendumului, indiferent de partidul politic pe care îl susțineți, cu toții suntem de acord că Brexitul a fost o mizerie totală”, a spus acesta.

,,Au mai rămas doar câteva zile (până la retragerea din UE, n.r.) și suntem în pericol să cădem în prăpastie, ceea ce va avea consecințe catastrofale. Este timpul să revocați articolul 50, este timpul să oferiți poporului britanic ultimul cuvânt asupra Brexitului”, s-a adresat acesta retoric guvernului britanic în timp ce se afla în fața miilor de oameni.

Petiție pentru anularea Brexitului

Amintim faptul că în timp ce 1 milion de persoane ieșeau pe străzile din Londra împotriva Brexitului, alte peste 4 miloane de persoane semnaseră petiția existentă pe site-ul parlamentului britanic, prin care se solicită anularea Brexitului, informează Reuters.

Petiţia pentru renunţarea la Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona şi rămânerea Regatului Unit în UE a strâns peste 4.150.000 de semnături, cu peste două milioane de semnături în ultimele 24 de ore, potrivit Agerpres. 

O altă petiţie, pro-Brexit, care cere guvernului să părăsească UE fără acord, a strâns 455.000 de semnături.

Petiţia care cere anularea Brexitului, iniţiată în februarie de Margaret Anne Georgiadou, s-a viralizat pe reţele şi a provocat joi căderi ale serverului ce găzduieşte pagina web a parlamentului britanic.

,,Guvernul afirmă în mod repetat că plecarea din UE reprezintă ‘voinţa poporului’. Noi trebuie să punem capăt acestei afirmaţii demonstrând forţa sprijinului public actual pentru rămânerea în UE”, se afirmă în textul ce însoţeşte petiţia online. Un al doilea referendum ”ar putea să nu fie organizat niciodată, deci votează acum”, se mai spune în mesaj.

Potrivit reglementărilor britanice, petiţiile semnate online de peste 10.000 de cetăţeni vor primi un răspuns din partea guvernului, în timp ce cele care depăşesc numărul de 100.000 de semnături vor fi luate în considerare pentru dezbatere. Astfel, inițiatoarea petiției, precum și cele peste 4 milioane de semnatari așteaptă acum o reacție din partea autorităților.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Manfred Weber, preșdintele grupului PPE: Mă aștept ca grupul S&D să susțină astăzi candidatura Ursulei von der Leyen așa cum grupul meu l-a susținut pe David Sassoli pentru a fi președinte al PE

Published

on

Manfred Weber, președintele grupului PPE din Parlamentul European și fost candidat cap de listă în alegerile europarlamentare pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, a transmis mesajul de susținere al întregului grup al popularilor europeni pentru candidatura compatrioatei sale, Ursula von der Leyen, după ce aceasta și-a susținut discursul de prezentare a planurilor executive pentru conducerea Comisiei, în plenul de la Strasbourg.

Politicianul german și-a îndemnat colegii deputați din să o sprijine pe Ursula von der Leyen în funcția de președinte al Comisiei Europene, avertizând că un refuz ar putea duce la instabilitate politică în Europa.


 

,,Nu avem nevoie de opoziție acum, avem nevoie de spirit constructiv”, a declarat Weber, care a adăugat: ,,Ursula von der Leyen este, mai întâi de toate, creștin-democrat și un european convins și de aceea vom transforma în realitate, împreună cu ea, promisiunile electorale. PPE o va susține în totalitate pe Ursula von der Leyen astăzi”, a transmis acesta.

Aceasta a reamintit angajamentele luate de PPE,  în timpul campaniei electorale pentru alegerile europene:

,,Grupul PPE este angajat în îndeplinirea promisiunilor făcute în timpul campaniei electorale. Angajamentele luate în fața cetățenilor Europei trebuie să ne ghideze munca. 40 de milioane de cetățeni au votat pentru eurodeputații PPE și ei se așteaptă să ne îndeplinim angajamentele: o Europă echitabilă, care să ofere condiții egale tuturor, o Europă care continuă să fie laboratorul mondial al cercetării, o Europă a siguranței, care are granițe sigure, dar care îi ajută totodată pe cei nevoiași, o Europă care protejează mediul, dar care este atentă la consecințele sociale pe care la poate produce”, a spus Weber.

Președintele creștin-democraților din PE a punctat așteptările grupului său ca social-democrații să întoarcă favoarea din urmă cu două săptămâni și să o susțină pe Ursula von der Leyen la votul care va avea loc marți, de la ora locală 18.

,,Europa trebuie să se afle într-o poziție din care poate acționa, Europa trebuie să fie stablilă. Acesta este motivul pentru care, acum două săptămâni, grupul meu i-a susținut candidatura lui David Sassoli (S&D, n.r.) pentru a fi președinte al Parlamentului European și mă aștept ca astăzi grupul său și alte grupuri să-i susțină candidatura Ursulei von der Leyen pentru președinția Comisiei Europene”, a punctat Weber, care a insistat: ,,Vreau să reiterez: este nevoie să ne putem baza unii pe alții. Este singura cale prin care putem reuși”.

La finalul intervenției sale, Manfred Weber a amintit că în următorii cinci ani trebuie să lucrăm sub principiul unei ,,Europe unite”.

,,Trebuie să ne asigurăm că legislația europeană este implementată și că procesul Spitzenkandidat va fi consolidat. Trebuie să ne asigurăm că întelegerile încheiate în spatele unor cămăruțe afumate vor fi de domeniul trecutului. Trebuie să ne suflecăm mânecile și să ne apucăm de treabă având-o pe Ursula von der Leyen ca Președinte al Comisiei Europene”.

Membrii Parlamentului European se reunesc de luni până joi la Strasbourg pentru cea de-a doua plenară a noului legislativ european constituit la 2 iulie, sesiune care va fi dominată de o dezbatere și de un vot cruciale pentru viitorul Uniunii Europene privind alegerea sau respingerea Ursulei von der Leyen pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, moment culminant urmat de evaluarea rezultatelor primei președinții a României la Consiliul UE, de prezentarea priorităților noii președinții finlandeze și de audierea celor două propuneri de comisari europeni interimari din partea României și a Estoniei. Lucrările sesiunii plenare a Parlamentului European vor fi transmise LIVE pe CaleaEuropeană.ro.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen continuă tradiția lui Jean-Claude Juncker și îl contrează pe Nigel Farage: ”La discursuri ca ale dumneavoastră putem să renunțăm”

Published

on

© European Parliament

Ursula von der Leyen, candidata propusă de Consiliul European pentru a deveni prima femeie președintă a Comisiei Europene, a avut marți un schimb de replici cu eurodeputatul și liderul partidului Brexit Nigel Farage, în primul său discurs în fața plenului Parlamentului European în urma căruia speră să devină prima femeie președintă a Comisiei Europene.

Aceasta l-a ironizat pe Nigel Farage, care a criticat-o pentru că ar fi propus o viziune ”comunistă” asupra Europei și pentru că ar dori o armată europeană, adăugând că din fericire Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană.

La discursuri ca ale dumneavoastră putem să renunțăm”, a replicat candidata la șefia Comisiei Europene, în primul său schimb de replici ironice cu un eurodeputat.

De altfel, și cel pe care von der Leyen speră să îl succeadă în fruntea executivului european a fost protagonistul unor contre cu Nigel Farage pe parcursul legislaturii anterioare.

În prima sesiune plenară a Parlamentului European după ce britanicii au votat ieșirea din UE, în vara lui 2016, Jean-Claude Juncker afirma că un lucru bun al Brexit-ului este acela că ”nu îi va mai fi plătit salariul lui Farage”.

Cu toate acestea, extinderea termenului de retragere a Marii Britanii din UE a determinat participarea acesteia la alegerile europene, scrutin care a fost câștigat de partidul lui Nigel Farage, dar care nu îndeplinește condițiile necesare pentru a forma un grup politic în Parlamentul European.

Citiți și Sesiune plenară// Toate privirile spre Parlamentul European: Eurodeputații decid marți dacă Ursula von der Leyen va fi prima femeie președintă a Comisiei Europene

În intervenția sa inițială, Ursula von der Leyen și-a reafirmat disponibilitatea de a extinde termenul de ieșire a Marii Britanii din UE.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Garcia Perez, liderul social-democraților europeni, mesaj în plenul PE pentru Ursula von der Leyen: Vrem să relansăm procesul de ”Spitzenkandidat” pentru viitoarele alegeri

Published

on

© European Parliament

Garcia Perez a reiterat în timpul sesiunii plenare dorința de a reconsolida procesul de ”Spitzenkandidat” în viitoarele alegeri și i-a cerut sprijinul fostului ministru Afacerilor Europene: ”Noi ca socilaiști continuăm să credem că democrația europeană are un demers lent, democrația europeană nu poate face pași înapoi. Vrem să relansăm pentru viitoarele  alegeri procesul de ”Spitzenkandidat”, trebuie să fim siguri că sunteți în măsură să fiți purtătoarea schimbărilor pe care cetățenii le cer. Astăzi aveți posibilitatea să faceți pași concreți.”

Liderul social-democraților europeni, Garcia Perez, nu a prezentat încă o poziție concretă privind votul pentru cadidatura Ursulei von der Leyen.

Referitor la ”Semestrul European”, eurodeputatul spaniol, Garcia Perez, se așteaptă la niște propuneri concrete din partea candidatei Ursula von der Leyen: În Semestrul European ne putem mulțumii cu principii. Noi insistăm pe acest punct, trebuie ca regulile economice să fie flexibile. Avem nevoie de acțiuni mai categorice împotriva sărăciei.”

În contextul în care are nevoie de susținerea a cel puțin trei grupuri politice pentru a fi numită președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen s-a întâlnit săptămâna trecută cu grupurile europarlamentare. 

Președinta social-democraților, Garcia Perez, a declarat în numele grupului săptămâna trecută că vor încerca „să avem o poziție comună”. Această poziție este încă valabila, deoarece Garcia Perez la finalul intervenției sale în Parlamentul European, a menționat că nu îsi dorește o criză instituțională: ”Dar avem nevoie de garanții, grupul meu  va lua în această după amiază o decizie,  găndidu-se la ce e mai bun pentru Europa și pentru  consolidarea parcursului european.”

Membrii Parlamentului European reuniți de luni până joi la Strasbourg pentru cea de-a doua plenară a noului legislativ european constituit la 2 iulie, vor vota pentru viitorul Uniunii Europene privind alegerea sau respingerea Ursulei von der Leyen pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, moment culminant urmat de evaluarea rezultatelor primei președinții a României la Consiliul UE, de prezentarea priorităților noii președinții finlandeze și de audierea celor două propuneri de comisari europeni interimari din partea României și a Estoniei. Lucrările sesiunii plenare a Parlamentului European vor fi transmise LIVE pe CaleaEuropeană.ro.

Ursula von der Leyen, candidata Consiliului European la șefia Comisiei Europene, a făcut marți un apel la unitatea europenilor pentru alegerea căii europene și la apărarea ordinii internaționale bazate pe reguli și multilateralism, în primul său discurs în fața plenului Parlamentului European în urma căruia speră să devină prima femeie președintă a Comisiei Europene.

Citiți și: Ursula von der Leyen, în discursul de candidatură la șefia Comisiei Europene: ”Dacă vrem să alegem calea europeană, trebuie să ne redescoperim unitatea” 

Citiți și: Brexit: Ursula von der Leyen se arată dispusă să extindă termenul pentru Brexit dacă va fi aleasă președintă a Comisiei Europene

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending