Connect with us

INTERNAȚIONAL

11 septembrie 2001⎢Marcel Ciolacu: Sunt alături de poporul american pentru a prețui memoria miilor de victime nevinovate

Published

on

© Marcel Ciolacu/ Facebook

Astăzi se împlinesc 20 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, când prin intermediul a patru atacuri sinucigașe, membrii reţelei teroriste Al-Qaida au şocat Statele Unite şi lumea întreagă. Tot astăzi, liderii și oficiali europeni din întreaga lume transmit Americii mesaje de susțintere în memoria celor care și-au pierdut viața în timpul atacurilor.

„La 20 de ani de la acea zi a terorii, revăzând atât imaginile dramatice din 11 septembrie 2001, cât și transmisiunea comemorării de astăzi, din Statele Unite, am retrăit emoția, compasiunea și solidaritatea. Sunt trei valori pe care noi, românii, ne sprijinim deseori în momentele grele. Astăzi, sunt alături de poporul american pentru a prețui memoria miilor de victime nevinovate care au pierit atunci, mai ales că printre acestea au fost și cinci români. Și de aceea, trebuie să ne amintim întotdeauna că 11 septembrie este și despre Eugen Gabriel Lazăr, Corina Stan, Alexandru Liviu Stan, Joshua Poptean, Ana Fosteris”, a scris președintele PSD, Marcel Ciolacu, într-un mesaj pe pagina de Facebook.

Atentatatele teroriste de acum 20 de ani au vizat trei clădiri simbol ale SUA, turnurile gemene World Trade Center din New York şi Pentagonul din Washington. Al patrulea s-a prăbuşit fără a-şi atinge ţinta, Casa Albă, numai datorită curajului echipajului şi călătorilor.

Începând cu acest moment, administraţia de la Washington a decis că violenţei trebuie răspuns tot cu violenţă, iar războiul împotriva terorii începea, atentatele de la 11 septembrie reprezentând și o premieră la nivel NATO: era pentru prima dată când articolul 5 privind apărarea colectivă din interiorul Alianței Nord-Atlantice a fost invocat.

Prăbuşirea turnurilor World Trade Center, un simbol al puterii economice a Statelor Unite, a reprezentat o lovitură fără precedent pentru americani, iar începutul noului mileniu îmbrăca haina luptei împotriva terorismului, 11 septembrie 2001 fiind un moment de cotitură pentru SUA.

 

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

ROMÂNIA

Klaus Iohannis: Mandatul noului șef al Statului Major al Apărării trebuie să fie încă un pas în consolidarea capacității de apărare a României

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis succes în activitate noului şef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, subliniind că mandatul acestuia trebuie să constituie încă un pas în consolidarea capacităţii de apărare a României şi în creşterea prestigiului Armatei ca pilon de bază al societăţii noastre, garantul independenţei, suveranităţii şi unităţii statului, al integrităţii teritoriale a ţării şi al democraţiei constituţionale.

Acesta a participat, joi, la ceremonia de învestire a noului şef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, eveniment desfăşurat pe esplanada Monumentului Eroilor Patriei din faţa Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”.

“Domnule general – locotenent Gheorghiţă Vlad, preluaţi astăzi mandatul de şef al Statului Major al Apărării, într-un context de securitate deosebit de dinamic şi dificil. Dumneavoastră vă revine responsabilitatea de a continua procesul de adaptare a Armatei la noile provocări şi de a menţine un nivel ridicat de pregătire pentru luptă a forţelor. Din această perspectivă, se impune efectuarea unei analize strategice a apărării, pentru a determina dacă actuala structură de forţe a Armatei României şi nivelul aprobat de Parlament în urmă cu mai mult de două decenii mai corespund actualelor riscuri şi ameninţări, în continuă evoluţie. (…) Domnule şef al Statului Major al Apărării, mandatul dumneavoastră trebuie să constituie încă un pas în consolidarea capacităţii de apărare a României şi în creşterea prestigiului Armatei ca pilon de bază al societăţii noastre, garantul independenţei, suveranităţii şi unităţii statului, al integrităţii teritoriale a ţării şi al democraţiei constituţionale.Vă felicit pentru numirea în această funcţie de mare răspundere şi vă doresc mult succes”, a declarat Klaus Iohannis, citat de Știrile TVR.

 

Acesta a subliniat că este nevoie de măsuri mai hotărâte pentru relansarea industriei naţionale de apărare, inclusiv prin acţiuni de cooperare industrială.

“Avem în derulare şi în perspectivă programe majore de înzestrare, având în vedere că alocarea bugetară pentru Apărare a crescut în acest an la 2,5% din PIB .Este nevoie, însă, de măsuri mai hotărâte pentru relansarea industriei naţionale de apărare, inclusiv prin acţiuni de cooperare industrială, astfel încât să putem produce în ţară o parte mai mare din muniţia şi tehnica necesare. Acestea, alături de un nivel ridicat de instruire a militarilor, vor asigura o capacitate de apărare puternică şi credibilă, adaptată noilor provocări de securitate”, a declarat Iohannis.

El punctat faptul că se impune şi o atenţie permanentă pentru asigurarea unor condiţii bune de pregătire profesională a angajaţilor MApN.

“Personalul militar şi civil care-şi desfăşoară activitatea în cadrul Armatei României reprezintă cea mai importantă resursă şi, de aceea, se impune o atenţie permanentă pentru asigurarea unor condiţii bune de pregătire profesională şi, totodată, trebuie luate măsuri pentru creşterea atractivităţii profesiei militare”, a declarat Iohannis.

În context, șeful statului l-a felicitat pe generalul Daniel Petrescu, pentru modul în care a asigurat conducerea Statului Major al Apărării şi pentru realizările obţinute în mandatul său, în care s-a confruntat cu două crize majore, cea sanitară, determinată de pandemia de COVID-19, şi cea de securitate, generată de războiul declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, care a evidenţiat clar importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică.

“În acest mediu impredictibil şi dificil, Armata României, alături de aliaţi şi parteneri, a acţionat ferm pentru asigurarea unei posturi de descurajare şi apărare credibile pe Flancul Estic al NATO şi pentru sprijinirea Ucrainei. Consolidarea prezenţei aliate pe teritoriul naţional şi operaţionalizarea completă a structurilor de comandă NATO au adus un plus de securitate României, iar intensificarea procesului de instruire în context multinaţional a condus la creşterea nivelului de pregătire pentru luptă a Armatei”, a declarat Iohannis.

Președintele a subliniat că toate eforturile depuse de Armata României, precum şi de celelalte instituţii cu atribuţii în domeniul securităţii şi apărării au contribuit la consolidarea profilului ţării noastre de furnizor de securitate şi stabilitate la nivel regional şi aliat.

La ceremonia de învestire a noului şef al Statului Major al Apărării au mai participat, alături de alte oficialităţi, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, şi ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

“Un gigant al istoriei”: Franța, Germania, UE, Rusia, China, Japonia și Ucraina l-au omagiat pe Henry Kissinger, decedat la vârsta de 100 de ani

Published

on

© Olaf Scholz/ X

Lideri politici din întreaga lume au adus un omagiu lui Henry Kissinger, figură marcantă a diplomaţiei americane, secretar de stat sub preşedinţii Richard Nixon şi Gerald Ford, care a încetat din viaţă joi, la vârsta de 100 de ani, informează agenţiile internaţionale.

Cancelarul federal german Olaf Scholz a salutat angajamentul lui Kissinger în favoarea prieteniei dintre Germania şi SUA, apreciind că lumea a pierdut “un mare diplomat”.

Henry Kissinger, care fugise in Germania nazistă pentru a se instala cu familia sa în SUA, “a rămas întotdeauna ataşat de ţara sa natală”, a adăugat cancelarul federal german pe contul său de pe platforma X (ex-Twitter).

Potrivit preşedintelui francez Emmanuel Macron, Henry Kissinger a fost “un gigant al istoriei”. “Secolul său de idei şi de diplomaţie a avut o influenţă durabilă asupra epocii şi lumii noastre”, a subliniat şeful statului francez cu privire la acest actor marcant al diplomaţiei mondiale în timpul Războiului Rece.

De la nivel european, mesaje de omagiu au venit și din partea președintelui Consiliului European, Charles Michel, și a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

“Am avut privilegiul de a mă întâlni cu Henry de mai multe ori. Un om amabil și o minte strălucită care, timp de o sută de ani, a modelat destinele unora dintre cele mai importante evenimente ale secolului. Un strateg atent la cele mai mici detalii”, a punctat Charles Michel.

“Strategia și excelența în diplomație a lui Henry Kissinger au modelat politica globală de-a lungul secolului XX. Influența și moștenirea sa vor continua să se răsfrângă și în secolul XXI”, a scris și Ursula von der Leyen.

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a salutat joi memoria unui “om de stat înţelept şi vizionar”. “Numele lui Henry Kissinger este strâns legat de o politică pragmatică ce a permis să se ajungă la o atenuare a tensiunilor internaţionale şi la acorduri foarte importante americano-sovietice care au contribuit la întărirea securităţii mondiale”, a amintit Putin, potrivit unui comunicat al Kremlinului, într-un mesaj de condoleanţe adresat soţiei fostului diplomat american.

Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a salutat “contribuţiile semnificative la pace şi stabilitate” în Asia ale fostului diplomat american. Henry Kissinger a adus “contribuţii semnificative la pace şi stabilitatea regionale, inclusiv în normalizarea relaţiilor diplomatice între SUA şi China”, a declarat Kishida în faţa jurnaliştilor.

Potrivit ministrului de externe ucrainean, “moştenirea intelectuală” a fostului diplomat american “va continua să influenţeze diplomaţia şi ordinea mondială”, chiar şi după decesul său la 100 de ani. “Moştenirea sa intelectuală va continua să influenţeze modul de a înţelege diplomaţia şi ordinea mondială”, a scris Dmitro Kuleba pe platforma X.

La rândul său, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermark s-a declarat “întristat” de dispariţia lui Kissinger, însă a menţionat faptul că diplomatul american a fost un personaj “controversat”. Henry Kissinger “era un personaj controversat, însă în mod incontestabil excepţional. Ne vom aminti de leadership-ul angajamentului său în favoarea cooperării internaţionale”, a adăugat Iermak.

Kissinger s-a opus multă vreme aderării Kievului la NATO şi sugera inclusiv să fie acceptată anexarea în 2014 a peninsulei Crimeea de către Rusia, ceea ce pentru Kiev este inacceptabil, subliniază Agerpres.

În ianuarie, la aproape un an de la începutul invaziei ruse în Ucraina, el şi-a exprimat în cele din urmă sprijinul pentru aderarea Kievului la Alianţa Nord-Atlantică. “Înainte de acest război, eu m-am opus ca Ucraina să devină membră a NATO, pentru că mă temeam că acest lucru ar putea provoca exact procesul pe care îl vedem acum”, a declarat Kissinger atunci. “Însă acum, când acest proces a atins acest nivel, o Ucraină neutră în aceste condiţii nu ar mai avea sens”, a subliniat Kissinger, adăugând că “o aderare a Ucrainei la NATO ar fi o soluţie potrivită” după soluţionarea conflictului.

La Beijing, televiziunea de stat şi internauţii chinezi au adus joi un omagiu fostului secretar de stat american Henry Kissinger, considerat un “vechi prieten” al Chinei pentru rolul său crucial în stabilirea relaţiilor Beijing-Washington.

În China, Henry Kissinger era de multă vreme cunoscut ca un “vechi prieten al poporului chinez”, pentru că a fost unul dintre actorii majori ai apropierii dintre Washington şi Beijing în anii 1970, ajutând ţara asiatică să depăşească izolarea în care se afla.

Un actor cheie în diplomaţia mondială în perioada războiului rece, Henry Kissinger a murit joi, în casa sa din Connecticut. Evreu german născut pe 27 mai 1923 în Bavaria, Henry Kissinger el a continuat să fie faimos şi o voce influentă timp de decenii după ce şi-a părăsit responsabilităţile în planul afacerilor internaţionale.

Iniţiind apropierea de Moscova şi Beijing în anii 1970, acest laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi-a văzut însă imaginea pătată de pagini întunecate din istoria Statelor Unite, precum sprijinul pentru lovitura de stat din 1973 din Chile sau invazia Timorului de Est în 1975 şi, desigur, războiul din Vietnam.

Continue Reading

NATO

Patru avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Turce au aterizat în România pentru misiuni de poliție aeriană întărită sub comanda NATO

Published

on

© NATO

Avioane F-16 ale Forţelor Aeriene Turce au aterizat în România pentru a efectua misiuni de Poliţie Aeriană Întărită sub comandă NATO, a anunţat joi MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Potrivit sursei citate, patru aeronave F-16 din dotarea Forţelor Aeriene Turce au aterizat joi, 30 noiembrie, în Baza 86 Aeriană “Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă”, Borcea.

Detaşamentul, format din aproximativ 80 de militari (piloţi şi personal tehnic) şi patru aeronave F-16, va executa, împreună cu militarii Forţelor Aeriene Române, misiuni de Poliţie Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, menţionează un comunicat transmis de Biroul de presă al MApN.

Misiunile de poliţie aeriană desfăşurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum şi la consolidarea interoperabilităţii între Forţele Aeriene Române şi Forţele Aeriene Turce.

Anunțul acestei misiuni de poliție aeriană a fost făcut încă din luna octombrie cu prilejul vizitei oficiale la Ankara a ministrului român al apărării naționale, Angel Tîlvăr.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Liderii instituțiilor UE fac un apel la “pornirea” apărării europene pentru a reflecta nivelul de ambiție al “Uniunii geopolitice”

ROMÂNIA12 hours ago

Klaus Iohannis: Mandatul noului șef al Statului Major al Apărării trebuie să fie încă un pas în consolidarea capacității de apărare a României

ROMÂNIA12 hours ago

Premierul Ciolacu și ministrul Odobescu regretă dispariția lui Henry Kissinger: Un mare om de stat care a lăsat o amprentă de neșters asupra istoriei mondiale

INTERNAȚIONAL12 hours ago

“Un gigant al istoriei”: Franța, Germania, UE, Rusia, China, Japonia și Ucraina l-au omagiat pe Henry Kissinger, decedat la vârsta de 100 de ani

NATO13 hours ago

Patru avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Turce au aterizat în România pentru misiuni de poliție aeriană întărită sub comanda NATO

CONSILIUL UE18 hours ago

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind legislația UE de protecție a jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Guvernul britanic respinge ideea de a readera la UE după ce Ursula von der Leyen a sugerat că generația mai tânără va putea “repara” greșeala Brexit

INTERNAȚIONAL18 hours ago

A murit Henry Kissinger, figură marcantă a diplomației SUA și fost secretar de stat și consilier pentru securitate națională. Veteranul diplomat avea 100 de ani

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Comisia Europeană propune crearea unui spațiu european comun al datelor privind mobilitatea și consolidarea drepturilor călătorilor care achiziționează pachete de servicii

U.E.1 day ago

UE are un „interes strategic” pentru dezvoltarea unui cadru de dialog actualizat cu Turcia, bazat pe „relații de cooperare mai bune și reciproc avantajoase” (raport)

NATO3 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA4 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA6 days ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Prin centrele de zi destinate sprijinirii copiilor expuși riscului de a fi separați de familie ne asigurăm că toți copiii au șanse egale de a-și dezvolta potențialul

ROMÂNIA2 weeks ago

Tanzania poate conta pe România în ceea ce privește promovarea și dezvoltarea relațiilor cu UE, îi transmite Klaus Iohannis președintei țării africane

Trending