RUSIA
130 de persoane și entități care aprovizionează Rusia cu tehnologie și echipamente militare pentru continuarea războiului ”odios” împotriva Ucrainei, incluse de SUA pe lista sancțiunilor
Published
1 month agoon
By
Teodora Ion
Statele Unite, prin Departamentul Trezoreriei, continuă să întrerupă rețelele și canalele prin care Rusia încearcă să își sprijine armata invadatoare, impunând o nouă serie de sancțiuni care vizează 130 de persoane și entități care sprijină ”războiul inadmisibil al Rusiei împotriva Ucrainei”, furnizând Moscovei ”tehnologie și echipamente necesare din țări terțe”.
Potrivit unui comunicat al instituției americane, măsurile punitive vizează baza industrială internă a Rusiei, care încearcă să se reinventeze ca întreținător al mașinii de război a Rusiei.
”Rusia este dependentă de persoane și entități din țări terțe dispuse să se aprovizioneze din nou cu arme și să își perpetueze războiul odios împotriva Ucrainei și nu vom ezita să le tragem la răspundere. Coaliția noastră globală de sancțiuni a sufocat accesul Rusiei la inputuri-cheie pentru complexul său militar industrial și a subminat capacitatea Kremlinului de a-și duce războiul neprovocat. Acțiunile de astăzi demonstrează hotărârea noastră de a continua să perturbăm fiecare verigă a lanțului de aprovizionare militară a Rusiei și de a viza actorii externi care ar căuta să sprijine efortul de război al Rusiei”, a declarat secretarul Trezoreriei Janet L. Yellen.
Incapabilă să producă pe plan intern o mare parte din tehnologia, echipamentele și alte materiale de care are nevoie pentru a-și susține și întreține complexul militar-industrial, Rusia a externalizat această producție, bazându-se pe furnizori din țări terțe pentru a achiziționa bunurile de care are nevoie, explică Departamentul Trezoreriei.
Rusia continuă să exploateze relațiile economice, altfel legitime, cu Republica Populară Chineză (RPC), Turcia și Emiratele Arabe Unite (EAU), care au devenit centre de export și transbordare către Rusia a tehnologiei și echipamentelor fabricate în străinătate.
Astfel, entitățile cu sediul în China, Turcia și EAU continuă să trimită în Rusia bunuri cu dublă utilizare de înaltă prioritate, inclusiv componente critice pe care Rusia se bazează pentru sistemele sale de armament.
SUA dau asigurări că nu vor ezita să adopte măsuri pentru a împiedica Rusia să folosească sistemele financiare americane și internaționale pentru a-și susține războiul de agresiune împotriva Ucrainei.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Antony Blinken salută “rolul critic” al României pentru apărarea și economia Ucrainei: Datorită României, Ucraina poate exporta cereale
Șeful Pentagonului, după întâlnirea cu premierul Ciolacu și ministrul român al apărării: Rolul puternic al României în regiunea Mării Negre, vital pentru a combate agresiunea Rusiei
Casa Albă semnalează Congresului că SUA rămân fără bani pentru sprijinirea Ucrainei: Nu există un vas magic cu fonduri disponibile. Lipsa acțiunii riscă să ” îngenuncheze Ucraina pe câmpul de luptă”
Vicepreședinta SUA a discutat telefonic cu președintele israelian și cu liderul palestinian despre situația din Cisiordania și a subliniat angajamentul față de o soluție cu două state
David Cameron face prima sa vizită în SUA ca șef al diplomației britanice, pentru a „reafirma forța relației Marii Britanii cu cel mai apropiat aliat strategic al său”
Trebuie să fim pregătiți pentru ”vești proaste” din Ucraina, semnalează secretarul general al NATO: ”Trebuie să sprijinim Ucraina atât în momentele bune, cât și în cele rele”
RUSIA
Rusia s-a retras în mod oficial din Tratatul privind Forțele Armate Convenționale din Europa
Published
4 weeks agoon
November 7, 2023
Rusia s-a retras în mod oficial din Tratatul privind Forțele Armate Convenționale din Europa (FACE), un acord semnat în 1990 după căderea Zidului Berlinului, care a stabilit limite pentru categorii cheie de echipamente militare convenționale în Europa și a impus distrugerea armamentului în exces, informează Reuters, preluat de Agerpres.
„Documentul juridic internațional, a cărui valabilitate a fost suspendată de țara noastră încă din 2007, a devenit în cele din urmă istorie pentru Rusia”, a declarat Ministerul de Externe într-un comunicat luni seara.
Potrivit declarației, alte două acorduri cu caracter juridic obligatoriu, acordul de la Budapesta din 1990 și documentul privind Zonele de Flancuri ale CFE, care erau legate de tratat, sunt, de asemenea, retrase.
Ministerul a explicat că tratatul nu răspundea intereselor Rusiei, susținând că țările NATO au început să ocolească restricțiile impuse odată cu extinderea Alianței.
„Astfel, Tratatul CFE în forma sa originală a pierdut contactul cu realitatea, iar Rusia a început să se străduiască să îl adapteze la noua situație”, a declarat instituția, adăugând că un acord adaptat a fost semnat în 1999, dar nu a intrat niciodată în vigoare.
Statele Unite au încercat să păstreze tratatul original și, eventual, să negocieze noi concesii din partea Rusiei în ceea ce privește retragerea trupelor sale din țările post-sovietice, susținea acesta. Ministerul a acuzat Washingtonul că i-a împiedicat pe aliații săi să ratifice acordul.
„Rusia a lăsat ușa deschisă dialogului privind modalitățile de restabilire a viabilității Tratatului CFE prin suspendarea participării sale, dar Occidentul nu a profitat de această oportunitate și a ales, în schimb, să își construiască politica pe o „bază de bloc antirusesc”, a mai menționat Ministerul de Externe rus.
„Rusia își ia în sfârșit adio de la Tratatul CFE fără regrete și cu toată încrederea că are dreptate. Experiența dobândită în timpul creării și implementării sale – atât pozitivă, cât și negativă – va fi luată în considerare”, a conchis instituția.
CFE a fost un acord istoric de control al armelor de după Războiul Rece, semnat la 19 noiembrie 1990, la Paris, între două blocuri militare, NATO și Pactul de la Varșovia.
Acesta a impus limite pentru cinci categorii cheie de echipamente militare convenționale în Europa – tancuri, vehicule blindate, artilerie, elicoptere și avioane de luptă – și a impus distrugerea armamentului în exces.
În 1999, un tratat FACE actualizat a fost redactat și aprobat la Istanbul, în Turcia, luând în considerare noile realități, cum ar fi dizolvarea Pactului de la Varșovia și extinderea NATO.
Deoarece țările NATO nu au ratificat acordul, președintele rus Vladimir Putin a suspendat participarea Rusiei la Tratatul FACE în 2007.
La începutul lunii mai, Putin a semnat un decret de denunțare a CFE, la aproape două săptămâni după ce legiuitorii ruși au aprobat retragerea Moscovei din tratat.
ROMÂNIA
România, replică cu argumente istorice pentru Rusia: O carte publicată la St. Petersburg de principele Dimitrie Cantemir, dovadă științifică că aşa-zisa limbă “moldovenească” nu există, ci doar limba română
Published
1 month agoon
November 4, 2023
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Radu Filip, i-a răspuns purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, care a făcut referire la limba moldovenească, şi a afirmat că există dovezi ştiinţifice că aceasta nu există, fiind doar limba română.
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a transmis, vineri, un mesaj la marcarea a 350 de ani de la naşterea lui Dimitrie Cantemir, care “a adus o mare contribuţie la păstrarea şi întărirea statalităţii moldoveneşti şi identitatea naţională, precum şi la dezvoltarea relaţiilor ruso-moldoveneşti”.
“Moldova este o ţară cu o istorie şi o cultură bogată şi străveche. Formarea statalităţii sale datează de la mijlocul secolului 14. Unele state şi limbi europene nu existau în acel moment. Prima carte care conţine termenul ‘pământ moldovenesc’ datează din 1360. Formarea limbii moldoveneşti datează de la mijlocul mileniului trecut. În secolul XVI a apărut primul dicţionar, a cărui scriere se baza pe alfabetul chirilic. S-au păstrat monumente literare din secolul al XVII-lea în limba moldovenească”, a afirmat oficialul de la Moscova, cu această ocazie.
“Îi reamintim doamnei Zaharova că tocmai Principele Dimitrie Cantemir a scris limpede, chiar într-o carte publicată la Sankt Petersburg, că locuitorii principatelor Valahia şi Moldova vorbesc una şi aceeaşi limbă. Este o dovadă ştiinţifică solidă şi de netăgăduit, de dincolo de secole, că aşa-zisa limbă “moldovenească” nu există. Există doar limba română”, a replicat purtătorul de cuvânt al MAE român, într-un mesaj transmis Agerpres și difuzat pe rețeaua de socializare X.
A brief reminder for those who refuse reality and don’t know history: Prince Dimitrie Cantemir stated centuries ago that Wallachia and Moldova share the same language. There’s no ‘Moldovan language,’ only Romanian. 🇷🇴 https://t.co/GTfyJJDJ18
— Radu Filip (@RmFilip) November 4, 2023
Prima şedinţă comună a guvernelor României şi Ucrainei, care a avut loc în luna octombrie, la Kiev, a determinat anunțul deciziei Ucrainei prin care “limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este limba română“. Măsura a fost adoptată în contextul obligaţiei îndeplinirii de către Ucraina a criteriilor de aderare la Uniunea Europeană, unul dintre criterii referindu-se şi la drepturile minorităţilor naţionale.
Decizia a fost imediat salutată de artizanii acestei înțelegeri, președinții Iohannis și Zelenski.
Această primă reuniune a celor două guverne și noul impuls dat cooperării dintre București și Kiev vine ca urmare a vizitei de săptămâna trecută în România a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în cadrul căreia președintele ucrainean și omologul român Klaus Iohannis au semnat o declarație politică prin care au decis ridicarea relației bilaterale la nivel de parteneriat strategic.
În respectiva declarație, cei doi lideri “remarcă importanța unei cooperări efective care să vizeze asigurarea drepturilor persoanelor aparținând minorității naționale ucrainene din România și ale persoanelor aparținând minorității naționale române din Ucraina, inclusiv prin dezvoltarea cadrului juridic bilateral, bazat pe principiul nivelului echivalent de protecție a drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina și ale persoanelor aparținând minorității ucrainene din România, ținând cont de obligațiile și standardele internaționale”.
Declarația “a însărcinat guvernele să rezolve, fără întârziere, problema distincției artificiale dintre limba română și limba «moldovenească», cu respectarea tuturor aspectelor juridice”.
CHINA
Liderii serviciilor de informații “Five Eyes” consideră China drept “amenințarea definitorie a acestei epoci” și Rusia o “amenințare permanentă”
Published
1 month agoon
October 23, 2023
Republica Populară Chineză reprezintă amenințarea definitorie a acestei generații, a acestei epoci, în timp ce Rusia reprezintă o “amenințare permanentă”, au declarat liderii Five Eyes, o alianță între Statele Unite și patru dintre aliații săi anglofoni, într-un interviu fără precedent acordat jurnalistului Scott Pelley și emisiunii 60 Minutes” de la CBS News.
Formată după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a strânge informații, Five Eyes este formată din SUA, Regatul Unit, Canada, Australia și Noua Zeelandă.
Directorii serviciilor de informații interne din fiecare țară, inclusiv directorul FBI, Christopher Wray, au făcut săptămâna trecută prima lor apariție publică comună din istorie pentru a lansa un avertisment dur, acela că Beijingul orchestrează o campanie de spionaj globală în curs de desfășurare.
“Republica Populară Chineză reprezintă amenințarea definitorie a acestei generații, a acestei epoci“, a declarat Wray lui Pelley în cadrul emisiunii.
“Nu există nicio țară care să prezinte o amenințare mai amplă și mai cuprinzătoare la adresa ideilor noastre, a inovației noastre, a securității noastre economice și, în cele din urmă, a securității noastre naționale”, a adăugat el.
Pe lângă amenințările la adresa securității naționale, China a furat proprietatea intelectuală a companiilor, au avertizat directorii serviciilor de informații.
Mike Burgess, directorul general al Organizației australiene de informații de securitate, a declarat că o modalitate prin care China fură proprietatea intelectuală este aceea de a viza persoanele de pe site-urile de rețele profesionale.
Pretinzând că este consultant sau gazda unei conferințe, un actor de stat chinez va folosi site-ul pentru a atrage un om de afaceri într-o țară terță. În timp ce se află acolo, actorul chinez poate accesa computerul persoanei vizate în camera de hotel a acesteia și poate fura proprietatea intelectuală de la compania respectivă.
“Ei profită de avantajele comerciale în dezavantajul nostru”, a avertizat Burgess.
Guvernul chinez îi vizează pe disidenții din întreaga lume printr-un program numit Operațiunea Fox Hunt, o inițiativă care se presupune că are ca scop găsirea fugarilor acuzați de corupție internă.
Potrivit lui Wray, China folosește acest program pentru a hărțui, urmări, supraveghea și intimida disidenții chinezi din țări străine. “Acestea sunt operațiuni necoordonate de aplicare a legii care încalcă suveranitatea noastră și normele internaționale”, a declarat Wray.
Reprezentanții Five Eyes s-au reunit în public pentru a vorbi despre amenințarea Chinei, dar în conversația lor cu 60 Minutes au abordat, de asemenea, amenințarea permanentă reprezentată de Rusia și cum s-a schimbat amenințarea spionajului rusesc de la invazia în Ucraina.
Potrivit lui Ken McCallum, directorul general al MI5, Marea Britanie a luat măsuri ferme împotriva prezenței secrete a rușilor chiar înainte de invazia Ucrainei. După ce un agent dublu britanic a fost otrăvit în orașul englez Salisbury în 2018, Marea Britanie a eliminat ofițerii de informații ruși nedeclarați care făceau parte din prezența diplomatică rusă.
De la invazia Rusiei în Ucraina, Marea Britanie a expulzat în continuare diplomați ruși, a precizat McCallum.
“Dar, în domeniul nostru de activitate, nu subestimați niciodată serviciile de informații rusești”, a continuat McCallum. “Ei vor căuta să folosească orice alte mijloace disponibile, inclusiv metodologia cibernetică, pentru a continua să exercite influență și să adune informații”, a explicat el.
În SUA, Wray a explicat că FBI a colaborat cu alte operațiuni de informații pentru a întrerupe operațiuni cibernetice rusești semnificative, inclusiv malware-ul numit “Snake”. Potrivit lui Wray, FBI și partenerii săi au reușit să întoarcă malware-ul împotriva lui însuși, făcându-l ineficient.
Liderii serviciilor de informații din cadrul parteneriatului Five Eyes monitorizează peisajul global al amenințărilor, cum ar fi conflictul în curs de desfășurare din Orientul Mijlociu, invazia Rusiei în Ucraina și ceea ce ei numesc campania globală de spionaj fără precedent a Chinei, dar parteneriatul lor îi întărește pe toți, potrivit lui David Vigneault, directorul Serviciului canadian de informații de securitate.
Pentru a explica modul în care el și colegii săi se descurcă cu tot ceea ce se întâmplă în lume, Vigneault a făcut o analogie cu sportul emblematic canadian – hocheiul pe gheață.
“Când pucul ajunge în colț și trebuie să vă apărați, știți că aveți partenerii cu voi, jucătorii cu voi pe gheață pentru a vă apăra”, a spus Vigneault, adăugând: “Și asta este ceea ce ne face să fim mai puternici în fața amenințării”.
Concrete & Design Solutions

România ”este pregătită să joace un rol de lider în efortul global” de triplare a capacității de producție a energiei regenerabile până în 2030, anunță Sebastian Burduja

Raport testare PISA: Elevii din România, cu mult sub nivelul european la cunoștințele de matematică, citit și științe

România sprijină extinderea competențelor Parchetului European, instituție cu rol important în combaterea criminalității organizate, a punctat Alina Gorghiu în cadrul reuniunii cu omologii din UE

Înaintea summitului UE-China, ministrul de externe Wang Yi pledează în fața ambasadorilor țărilor UE pentru ”dialog și cooperare reciproc avantajoasă” pentru a evita ”o confruntare a blocurilor”

Lansarea Institutului de Studii Populare. Dan Motreanu: Istoria PNL a fost marcată de modernizarea României, alianța țării cu statele democratice, apartenența la Europa. Avem misiunea să apărăm aceste valori

Marcel Ciolacu: Cooperarea cu SUA a transformat securitatea energetică într-unul din principalii piloni ai Parteneriatului nostru Strategic

Actul privind infrastructura Gigabit: Statele membre adoptă o poziție pentru implementarea mai rapidă a rețelelor de mare viteză în UE

George Agafiței, director pentru afaceri instituționale și sustenabilitate al PPC, a fost ales președinte al Asociației Române pentru Energie Eoliană

Reprezentanții ICI București au susținut un curs de Cyber Diplomacy în cadrul Interregional CyberDrill pentru Europa și Asia-Pacific, eveniment dedicat îmbunătății capacităților de răspuns la incidente de securitate informatică

eMAG aniversează 22 de ani. Oricine intră pe site sau în aplicație în perioada 5-7 decembrie și ”învârte” roata aniversară poate câștiga garantat, în fiecare zi, timp de trei zile

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri
Trending
- COMISIA EUROPEANA6 days ago
Dana Spinanț, purtător de cuvânt adjunct al Comisiei von der Leyen, a fost numită director general al Direcției Generale pentru Comunicare a Comisiei Europene
- ROMÂNIA1 week ago
Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”
- POLITICĂ1 week ago
Ciolacu afirmă că lipsa digitalizării afectează eficiența Guvernului: Ca prim-ministru n-am informațiile atât de repede ca să fiu eficient și să iau decizii care se impun în timp real
- U.E.1 week ago
European Tech Alliance prezintă manifestul privind viitorul politicii digitale a Europei: Avem nevoie de o strategie tehnologică ambițioasă a UE pentru a stimula competitivitatea, bazată pe reguli inteligente și pe o concurență mai echitabilă
- CONSILIUL UE1 week ago
Țările UE își asumă stimularea rolului economiei sociale în incluziunea socială, în integrarea pe piața forței de muncă și în tranzițiile digitale și ecologice