Connect with us

INTERNAȚIONAL

140 de ani de relații diplomatice cu Franța, Germania și Regatul Unit. MAE: Cele trei state se numără în prezent printre principalii parteneri politici şi economici ai României

Published

on

Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, joi, a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu Franța, Germania și Regatul Unit, completând că cele trei state se numără în prezent printre principalii parteneri politici și economici ai țării noastre.

Potrivit unui comunicat al MAE, citat de Agerpres, relațiile bilaterale cu cele trei state oferă cadrul unei cooperări ”excelente”, atât la nivel politic, cât și în alte sectoare cheie, precum cel economic, social sau cultural, relațiile româno-franceze, româno-germane şi româno-britanice fiind bazate, înainte de toate, pe apropierea între modul de înţelegere a mediului internaţional şi pe un set comun de valori.

”Relaţia specială de prietenie cu cele trei state a cunoscut momente importante odată cu aderarea României la NATO şi la Uniunea Europeană. Apartenenţa ţării noastre la structurile europene şi euro-atlantice, în baza unor valori şi principii comune, a adus un element complementar dimensiunii cooperării bilaterale strategice”, precizează sursa citată.

Legăturile de la nivelul populaţiei dintre România şi Franţa, Germania şi Marea Britanie au culminat în epoca modernă şi continuă în mod substanţial şi în prezent, a punctat Ministerul Afacerilor Externe.

Citiți și:
Ministrul de externe Bogdan Aurescu merge joi la Berlin, la invitația omologului german: România și Germania continuă demersurile de intensificare a cooperării bilaterale

”Personalităţi precum Constantin Brâncuşi, George Enescu, Eugen Ionescu s-au afirmat în Franţa şi au devenit repere ale culturii universale. Pe aceste baze, Sezonul România-Franţa, ce a cuprins un amplu calendar de evenimente în multiple domenii, a marcat cel mai amplu proiect cultural şi de diplomaţie publică, fără precedent în cadrul cooperării strategice româno-franceze. În acelaşi timp, relaţiile privilegiate cu Germania, de natură strategică, au la bază contactele interumane speciale şi puternice, oferite în primul rând de puntea reprezentată de minoritatea germană din România, care a avut un rol esenţial în modernizarea şi progresul societăţii româneşti şi de comunitatea românească tot mai numeroasă din statul german”, arată MAE.

Totodată, în 1938, Bucureştiul a fost printre primele oraşe în care s-a extins reţeaua British Council, la doar patru ani de la crearea acestei organizaţii în Marea Britanie. ”Astăzi, prezenţa activă a românilor în societatea, economia şi în universităţile Regatului Unit contribuie la consolidarea dimensiunii inter-umane şi a legăturilor dintre popoarele noastre. Cooperarea româno-britanică a contribuit, de-a lungul timpului, la promovarea păcii, stabilităţii şi prosperităţii în regiunea noastră extinsă şi va continua să urmărească acest deziderat şi în viitor, în etapa post-Brexit”, se arată în comunicat.

La 20 februarie 1880, reprezentanţii diplomatici ai Franţei, Germaniei şi Marii Britanii transmiteau autorităţilor române câte o notă cu conţinut similar prin care recunoşteau independenţa României. Dincolo de importanţa istorică pentru România a acestui moment din 1880, este ”remarcabilă” sincronizarea celor trei mari puteri, aspect rar în istoria vremii, care a fost şi rezultatul acţiunii diplomatice româneşti, a precizat MAE.

Prin gestul lor, cele trei mari puteri au determinat şi alte ţări europene să recunoască statul român şi să stabilească, la rândul lor, relaţii diplomatice cu ţara noastră, ceea ce a condus la trecerea statului român într-o nouă etapă pe calea modernizării instituţionale şi sporirea prestigiului său internaţional, mai este punctat în comunicatul.

Parcursul şi evoluţiile relaţiilor construite în aceşti 140 de ani oferă în prezent cadrul consolidării relaţiilor strategice şi privilegiate cu cele trei state prin proiecte consistente şi coezive, care să reflecte substanţa cooperării politice şi valorile societăţilor noastre, a conchis MAE.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Președintele american Donald Trump, mesaj după ce premierul britanic Boris Johnson a fost spitalizat: Sunt încrezător şi sigur că se va face bine

Published

on

Președintele american, Donald Trump, s-a arătat ”încrezător” în faptul că premierul britanic, Boris Johnson, spitalizat duminică, își va reveni în urma infecției cu coronavirus, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Sunt încrezător şi sigur că se va face bine. Este un tip puternic”, a declarat Donald Trump, afirmând despre Boris Johnson că este un ”prieten”.

Liderul administraţiei de la Casa Albă a precizat că nu a vorbit cu Boris Johnson, doar cu ambasadorul britanic.

Premierul britanic Boris Johnson, testat pozitiv în urmă cu zece zile cu SARS-COV-2, a fost duminică spitalizat, ridicând dubii cu privire la capacitatea sa de a conduce acțiunile de combatere a pandemiei de coronavirus, cu toate că Downing Street a menționat că internarea prim-ministrului reprezintă doar o măsură de precauție, urmând sfaturile medicului.

”În urma sfatului medicului, premierul a fost spitalizat în această seara (n.r. duminică) pentru teste. Acesta reprezintă o măsură de precauție, întrucât premierul continuă să prezinte simptome persistente la zece zile după ce a fost testat pozitiv cu coronavirus”, a precizat purtătorul de cuvânt al Downing Street.

Potrivit Politico Europe, dacă starea sa se va înrăutăți, Dominic Raab, ministrul de externe, care deține și funcția de prim-secretar de stat, adjunctul de drept al premierului Regatului Unit, îl va înlocui pe Boris Johnson.

În același timp, dacă principalul consilier al lui Johnson, Dominic Cummings, sau directorul de comunicare al Downing Street, Lee Cain, se vor afla în incapacitatea de a-și exercita atribuțiile în timpul pandemiei de coronavirus, portofoliul lor va fi preluat de Isaac Levido, directorul de campanie al Partidului Conservator din perioada alegerilor parlamentare sau de Paul Stephenson, directorul de comunicare al campaniei pro-Brexit, Leave.

Dominic Cummings, în vârstă de 48 de ani, unul dintre artizanii victoriei taberei Brexitului în cadrul referendumului din 23 iunie 2016, se află deja în izolare încă de la finalul lunii martie, după ce a manifestat simptome de COVID-19. 

Regatul Unit a înregistrat până în prezent peste 4.000 de decese, de la începutul pandemiei, în vreme ce aproape 42.000 de persoane au fost testate pozitiv cu SARS-CoV-2.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

COVID-19. Norvegia trimite o echipă medicală de urgență în Italia: “Solidaritatea în Europa nu este doar un exerciţiu teoretic”

Published

on

© European Union, 2020

Norvegia trimite o echipă medicală de urgenţă în nordul Italiei pentru a ajuta autorităţile sanitare italiene în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, relatează dpa.

Infecţia este sub control în Norvegia, în timp ce Italia este la vârful crizei. Acum este momentul potrivit ca noi să ajutăm o ţară care se confruntă cu provocări uriaşe“, a spus duminică ministrul norvegian al Sănătăţii, Bent Hoie, potrivit Agerpres.

Echipa de specialişti norvegieni, formată din 20-25 de persoane – medici, asistente şi experţi în logistică – urmează a fi staţionată patru săptămâni în Lombardia, regiunea din nordul Italiei care e epicentrul crizei.

Solidaritatea în Europa nu este doar un exerciţiu teoretic, iar acum trebuie să arătăm ce înseamnă în practică“, a declarat ministrul de Externe, Ine Eriksen Soreide, a cărei țară este aliată a Italiei în cadrul NATO.

Ea a precizat că a discutat cu omologul său italian, Luigi di Maio, care a salutat oferta venită de la Oslo.

Norvegia, ţară cu o populaţie de 5,4 milioane de locuitori, înregistra duminică 71 de decese cauzate de COVID-19 şi circa 5.600 de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Pe de altă parte, Italia este a treia cea mai afectată țară din lume, cu aproape 130.000 de cazuri, însă cu cele mai multe decese pe plan mondial, peste 15.800. Cu toate acestea, în Italia se înregistrează o scădere ușoară a numărului de infectări și a numărului de decese.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Marea Britanie: Boris Johnson, spitalizat din cauza “simptomelor persistente” după infectarea cu noul coronavirus

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic Boris Johnson a fost internat la spital pentru teste, la zece zile distanță după ce a fost testat pozitiv cu noul coronavirus, a precizat Downing Street, citat de BBC.

Șeful executivului de la Londra “continuă să aibă simptome persistente de coronavirus”, a spus o purtătoare de cuvânt.

Acest pas a fost descris ca o “măsură de precauție” făcută la sfatul medicului său.

“La sfatul medicului său, premierul a fost internat în această seară pentru teste”, a adăugat oficialul de la Downing Stret.

Prim-ministrul britanic va rămâne la conducerea guvernului și a îndemnat oamenii să urmeze sfaturile sale de distanțare socială, a mai precizat purtătoarea de cuvânt.

Ea a adăugat că Johnson ”mulțumește personalului sistemului național de sănătate (NHS) pentru toată munca lor incredibilă și îndeamnă cetățenii să continue să urmeze sfaturile guvernului de a rămâne acasă, de a proteja NHS și de a salva vieți”.

Boris Johnson a fost diagnosticat cu COVID-19 la 27 martie. Boris Johnson, în vârstă de 55 de ani, a devenit astfel primul lider al unei mari puteri care a anunţat că este pozitiv la coronavirus. El a intrat în izolare într-un apartament al reşedinţei oficiale din Downing Street, iar vineri a anunţat că are în continuare febră.

Marea Britanie este a 8-a cea mai afectată țară de această pandemie, cu peste 47.000 de cazuri confirmate și peste 4.900 de decese.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020

ajutorcoronavirus.ro

Advertisement
Advertisement

Trending