Țările arabe, poziție comună împotriva deciziei lui Donald Trump privind Ierusalimul: SUA s-au retras din rolul de mediator al procesului de pace

Miniștrii de externe ai țărilor din Liga Arabă i-au cerut Washingtonului, într-o rezoluție publicată duminică după o reuniune la Cairo, să anuleze decizia privind recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului, informează AFP și DPA.

În rezoluție, miniștrii arabi afirmă că SUA “s-au retras din rolul de mediator al procesului de pace” din Orientul Mijlociu și cer ca Washingtonul “să-și anuleze decizia asupra Ierusalimului”, scrie Agerpres.

FOTO: Arab League (http://www.arableague-us.org/)

Miniștrii țărilor membre ale Ligii Arabe s-au reunit la sediul din Cairo, pentru o reuniune extraordinară în vederea formulării unui răspuns la decizia americană, care a provocat un val de nemulțumire în lumea arabă.

Ei au îndemnat, de asemenea, comunitatea internațională să recunoască un stat palestinian “cu Ierusalimul de est drept capitală”, partea orientală a orașului anexat din 1967 de către Israel, încheie sursa citată.

În prezent, din Liga Arabă fac parte 22 de țări membre.

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, anunț ce marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu.

Mai multe state europene au criticat decizia președintelui Statelor Unite Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, acestea fiind de părere că statutul orașului în cauză trebuie să fie stabilit în cadrul procesului de pace din Orientul Mijlociu. Reacții similare au venit și din partea unor importante țări din regiune, Turcia și Iran.

Dintre țările cu o poziție echilibrată în această chestiune se remarcă România. Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a declarat vineri, că poziţia României este poziţia pe care a avut-o consecvent legată de ideea creării a două state, Israel şi Palestina, care să trăiască în bună vecinătate şi în prosperitate, dar că, în acest context, decizia SUA de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului este un ”element încurajator”.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.