Connect with us

EVENIMENTE

20 de ani de francofonie universitara

Published

on

AUFBiroul Regional pentru Europa Centrala si de Est  al Agentiei Universitare a Francofoniei (BECO AUF) organizeaza joi, 9 octombrie a.c., la Palatul Parlamentului , seara de  gala pentru aniversarea celor douazeci de ani de la  infiintarea sa.

Desfasurat intr-un cadru ceremonial, evenimentul va reuni reprezentanti ai mediului academic,  ai institutiilor publice din tari membre din Europa centrala si de est, reprezentanti ai sectorului privat francofon, membri ai corpului diplomatic, artisti si jurnalisti.

Acest eveniment va fi marcat de semnarea unui memorandum intre Ministerul Educatiei Nationale si Agentia universitara a Francofoniei, care va permite lansarea unui program de finantare pentru proiecte internationale de cercetare.

In cadrul evenimentului vor rosti alocutiuni domnul Fabien Flori, director regional BECO, domnul Mihnea Costoiu, Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Ştiințifică și Dezvoltare Tehnologică,  doamna Carmen Burlacu, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe, domnul Bernard Cerquilini, rector AUF.

Printre invitatii speciali se vor afla domnul Emil Constantinescu, fost presedinte al Romaniei,  domnul Andrei Magheru,  Ambasador al Romaniei la UNESCO, domnul Mihnea Costoiu, Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, doamna senator Ecaterina Andronescu si doamna Liliana Preoteasa, sub-secretar de stat în Ministerul Educatiei.

Vor primi medalia aniversara o serie de personalități care au influentat evolutia biroului in cei douazeci de ani de activitate, printre care domnul Titus Corlatean, ministrul Afacerilor Externe, domnul Remus Pricopie, ministrul Educatiei si domnul Mihnea Costoiu, Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Ştiințifică și Dezvoltare Tehnologică.

Gala va prilejui prezentarea programului de burse ”Eugen Ionescu”, premierea castigatorilor concursului ”Ma francophonie, mon atout”, proiectia filmului aniversar, lansarea atlasului geografic ”20 ans de francophonie universitaire en Europe Centrale et Orientale”, precum si un moment artistic pregatit de tineri francofoni, premiați in cadrul Festivalului studentilor francofoni din Europa centrala si de est.

„Sarbatorim astazi doua decenii de francofonie universitara, o experienta care ne dorim sa stimuleze o noua maniera, mai buna, de a construi societatea actuala. Activitatea  Biroului Europa  Centrala si de Est inseamna, pe scurt, peste 5 000 de burse și peste 60 de proiecte, precum si numeroase actiuni  în care s-au implicat 89 universitati membre in 19 tari la nivelul regiunii” , declara Fabien Flori, director al Biroului Regional Europa centrala si de est.

Contact: Roxana Turcanu, Responsabil relatii externe si comunicare, Roxana.turcanu@auf.org, Telefon: 0741130 711

Despre Agentia Universitara a Francofoniei

Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) este o instituție cu dublu statut: asociație ce reunește peste 770 de universități ale lumii și, în același timp, operator al Francofoniei pentru învățământul superior și cercetare.

Încă din 1961, AUF pune în practică acțiuni în beneficiul instituțiilor de învățământ superior care oferă studii despre sau în  limba franceză: programe de burse, proiecte de cooperare, cercetare și guvernanță, susținerea manifestărilor științifice, sprijin pentru profesionalizarea învățământului, intervenții în vederea reconstrucției sistemelor de învățământ în țările unde acest lucru este necesar.Răspunzând nevoilor definite de membrii săi, acțiunile AUF acoperă în prezent 98 de țări de pe 5 continente.

Despre Biroul Europa centrala si de est al Agentiei Universitare a Francofoniei

Pentru Europa centrală și de est, activitatea Agenției este coordonată de către Biroul regional de la București (BECO), care a fost inaugurat în 1994. Acest birou cuprinde o rețea de 89 universități membre provenind din 19 țări. BECO numără 8 locații în 6 țări ale regiunii: București – România: Biroul regional și un Campus digital Partener; Sofia – Bulgaria: Institutul Francofoniei pentru Administrare și Gestiune şi Reprezentanţa AUF de la Sofia;Chișinău – Moldova: Reprezentanţa AUF în Moldova; Erevan – Armenia: Campus dIgital Francofon Tirana – Albania: Campus digital Francofon; Tbilissi – Georgia: Campus digital Francofon.

 

 

EVENIMENTE

Comisarul european Roxana Mînzatu, în dialog cu tinerii din Varșovia (20 ianuarie). Dezinformarea în lumea digitală, tema dezbaterii

Published

on

© Roxana Mînzatu - Facebook

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, răspunzătoare pentru portofoliul oameni, competențe și pregătire, organizează pe 20 ianuarie, în Varșovia, primul dialog cu tinerii europeni, pentru a aborda provocările unei societăți tot mai digitalizate.

„Digitalizarea și inovarea fac parte din viața noastră de zi cu zi și trebuie să ne obișnuim cu asta. Inteligența artificială și rețelele de socializare vin la pachet nu doar cu avantaje, ci și cu dezinformare. Provocarea la care trebuie să răspundem este: cum navigăm, ca cetățeni, într-o societate digitalizată? Care sunt competențele de care avem nevoie pentru a identifica adevărul și pentru a combate dezinformarea într-o lume digitală? De aceea, vă invit să participați la primul meu dialog cu tinerii europeni, pe 20 ianuarie, în Varșovia, unde sunt sigură, că vom găsi împreună răspunsuri la aceste întrebări”, a transmis comisarul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

 

Aceasta subliniază că „soluțiile reale apar în urma unor dialoguri concrete și a unor conversații sincere.”

De asemenea, dialogul se va desfășura inclusiv online și îi invită pe cei interesați să trimită subiectele pe care le doresc dezbătute.

Citiți și: Vicepreședinta CE Roxana Mînzatu: Uniunea competențelor, esențială pentru competitivitatea și pregătirea Europei

 

Continue Reading

EVENIMENTE

De Ziua Culturii Naționale, Palatul Culturii din Iași organizează conferința ”România în Uniunea Europeană”

Published

on

© CaleaEuropeana - Zaim Diana

De Ziua Culturii Naționale, Palatul Culturii din Iași organizează conferința-dezbatere „România în Uniunea Europeană”, informează un comunicat oficial al Instituției. 

Evenimentul este realizat de Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași și Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași. Acesta va avea loc la data de 15 ianuaria, ora 11.00.

Manifestarea, dedicată Zilei Culturii Naționale, îl va avea ca invitat de onoare pe prof. univ. dr. Lucian Leuștean, o personalitate marcantă a mediului academic ieșean, care va aborda importanța apartenenței României la Uniunea Europeană.

Intervenția sa va analiza rolul și implicațiile integrării României în spațiul politic, economic și cultural european, punând accent pe oportunitățile și beneficiile pe care Uniunea Europeană și instituțiile sale le oferă cetățenilor români, mai ales în actualul context geopolitic.

„Toți iubitorii de cultură, educație și istorie sunt invitați să participe la acest eveniment de excepție, care va aduce în prim-plan subiecte de actualitate și va oferi oportunitatea de a interacționa cu unul dintre cei mai respectați istorici români”, declară Andrei Apreotesei, managerul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.

Evenimentul este coordonat de prof. Sorin Sitea și face parte din seria manifestărilor dedicate aniversării a 160 de ani de la înființarea Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Iași, instituție de prestigiu cu o tradiție deosebită în educația românească.

Continue Reading

EVENIMENTE

Nicușor Dan este laureatul Premiului ICDE România Europeană 2024

Published

on

© Nicușor Dan/ Facebook

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, este cel de-al șaselea laureat al Premiului ICDE România Europeană, acordat anual de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană din Cluj-Napoca.

Acesta se alătură unei galerii de personalități și organizații prestigioase din România și Republica Moldova, precum Excelența Sa Maia Sandu, Asociația Dăruiește Viață, doamna Laura Codruța Kövesi, doamna Emilia Șercan și Asociația VeDem Just, care au avut o contribuție decisivă la promovarea valorilor europene și la consolidarea democrației în societatea românească.

“Premiul acordat în acest an recunoaște și recompensează, printre altele, verticalitatea, perseverența, echilibrul, înțelepciunea și hotărârea de care a dat dovadă domnul Nicușor Dan în lunga sa activitate civică și politică. Credem că domnia sa întruchipează modelul de om politic european autentic, aflat mereu în slujba cetățenilor pe care-i reprezintă”, a transmis ICDE într-un comunicat.

Ceremonia de decernare a Premiului România Europeană va avea loc la Cluj, vineri, 6 decembrie 2024, începând cu ora 14.30, în sala Robert Schuman a Facultății de Studii Europene, în cadrul unei conferințe organizate de Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai în colaborare cu Centrul EUXGLOB al aceleiași facultăți și cu ICDE.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA1 hour ago

ICI București găzduiește International Conference on Virtual Learning în aprilie, în cadrul celei de-a doua ediții a Digital Innovation Summit Bucharest

ENGLISH2 hours ago

INTERVIEW | 62 years after the Élysée Treaty, France and Germany’s ambassadors assure that the Franco-German engine for Europe will not fail and express confidence that Romania will remain a valuable NATO and EU member

INTERVIURI2 hours ago

INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE

U.E.2 hours ago

Germania dorește ca UE să adopte o poziție mai fermă față de amenințările hibride ale Rusiei, extinzând regimul de sancțiuni și limitând misiunile diplomatice ale Moscovei în Europa

INTERNAȚIONAL2 hours ago

UE vrea să devină un actor de securitate și un ”partener transatlantic mai puternic, inclusiv în contextul NATO”

SUA3 hours ago

Donald Trump amenință UE cu taxe vamale: ”Ne tratează foarte rău”. Este ”singura modalitate” ca SUA ”să fie tratate corect”

PARLAMENTUL EUROPEAN4 hours ago

Victor Negrescu susține noi norme de transparență în Parlamentul European pentru ca instituția să devină un model de excelență

ROMÂNIA4 hours ago

Este esențial să accelerăm absorbția fondurilor din Politica de Coeziune 2021-2027, le-a transmis Marcel Boloș directorilor Autorităților de Management

PARLAMENTUL EUROPEAN4 hours ago

Gabriela Firea, mesaj din plenul PE: Programele UE pentru tineret trebuie să includă fonduri și pentru locuințe accesibile

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Ministrul Finanțelor, întâlnire cu Valdis Dombrovskis, comisar european pentru economie și productivitate: Vom primi un sprijin semnificativ pe plan financiar și tehnic pentru a restabili echilibrul macroeconomic

INTERVIURI2 hours ago

INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică

CHINA23 hours ago

Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”

SUA2 days ago

Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou

SUA2 days ago

Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii

ROMÂNIA6 days ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

SUA6 days ago

În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”

ROMÂNIA1 week ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

SUA1 week ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

Trending