Connect with us

COMISIA EUROPEANA

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Parlamentul European a marcat miercuri, în ultima sesiune plenară a acestui mandat, aniversarea a douăzeci de ani de la extinderea din 2004, în urma căreia zece noi țări au aderat la Uniunea Europeană, în ceea ce a reprezentat cel mai mare val de extindere din istoria Uniunii.

La eveniment au participat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și foștii președinți ai Parlamentului European, Pat Cox, și Comisiei Europene, Romano Prodi, de la momentul respectivei extinderi. La ceremonia solemnă din plenul Parlamentului European au participat și tineri născuți în mai 2004.

La data de 1 mai 2004 a avut loc cel de-al cincilea val de extindere din istoria UE, când zece țări au aderat la UE: Republica Cehă, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria. Aceasta a fost cea mai mare extindere din punctul de vedere al populației și al numărului de țări.

Când ceasul a bătut miezul nopții, la 1 mai 2004, un continent întreg a izbucnit în sărbătoare. Flăcările focurilor de tabără au aprins noaptea în statele baltice. O mie de focuri de artificii au colorat marea din jurul Maltei și Ciprului, iar lacurile din Slovenia și Oda bucuriei au răsunat în orașele din Europa Centrală și de Est, aflate anterior de cealaltă parte a Cortinei de Fier“, a afirmat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, în cadrul unui discurs susținut în plen.

Ea a punctat că acest moment nu a reprezentat “doar nașterea unei Uniuni mai mari”, ci “nașterea unei noi ere”.

“A fost o noapte a promisiunilor, pentru că Europa este o promisiune: promisiunea că toți europenii pot fi stăpâni pe propriul destin. Promisiunea de libertate și stabilitate, pace și prosperitate. Iar în cei douăzeci de ani care au urmat, această promisiune a fost îndeplinită”, a precizat șefa Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen l-a citat apoi pe predecesorul său de la momentul respectiv.

“Extinderea de astăzi este a cincea și cea mai mare din istoria Uniunii și nu va fi ultima”, a rememorat von der Leyen cuvintele pronunțate de Romano Prodi, pe care le-a descris drept “profetice.

“De atunci, alte trei țări au aderat la Uniunea noastră. Iar astăzi, dorința de a uni Europa și de a finaliza Uniunea noastră este mai importantă ca niciodată. Balcanii de Vest se apropie tot mai mult de noi. Am luat decizia istorică de a lansa negocieri cu Ucraina și Moldova, în timp ce poporul georgian nu face nici el un secret din visele sale europene”, a adăugat von der Leyen, pledând pentru cauza susținerii Ucrainei în războiul declanșat de Rusia lui Vladimir Putin.

O victorie a lui Putin nu numai că ar schimba harta, nu numai că ar masca fața națiunii ucrainene, dar ar schimba cursul istoriei europene. Uniunea noastră nu ar mai fi niciodată la fel“, a avertizat ea.

Ucraina și Republica Moldova au devenit țări candidate pentru aderarea la UE la 23 iunie 2022, iar pe 15 decembrie 2023 au primit decizia începerii tratativelor de aderare. Șefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au cerut luna trecută adoptarea rapidă și fără întârziere a cadrelor de negociere pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană, conform concluziilor adoptate la Consiliul European de primăvară, reunit la Bruxelles.

De asemenea, Comisia Europeană a propus o reformă “pre-extindere” a Uniunii Europene prin care statele candidate la aderare, între care Ucraina, Republica Moldova și țările din Balcanii de Vest, să fie integrate “gradual” în piața unică a UE în timp ce își urmează negocierile aferente procesului de aderare, iar în paralel să fie reformat sistemul decizional al UE prin înlocuirea unanimității cu votul cu majoritate calificată pentru ca deciziile să nu mai fie blocate, în special în domeniile fiscale și politică externă și de securitate comună.

Nouă sunt țările care au statut de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană: Albania, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Republica Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia și Ucraina. Cu cinci dintre acestea – Muntenegru, Serbia, Albania, Macedonia și Turcia – negocierile de aderare au fost deschise, cu particularități diferite.

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a folosit, în luna septembrie a anului 2023, prilejul ultimului său discurs privind Starea Uniunii Europene înainte de alegerile europene pentru pentru a pleda în favoarea stabilirii unei viziuni europene cu privire la extinderea UE ca parte a “chemării istoriei” și a solicitat ca acest proces să avanseze fără să se aștepte modificarea tratatelor Uniunii Europene.

Liderii statelor membre ale UE au făcut deja pași semnificativi cu privire la politica de extindere a Uniunii Europene. Consiliul European de la Granada din octombrie 2023 s-a încheiat cu adoptarea declarației prin care liderii europeni au pus bazele lansării procesului de reflecție privind agenda strategică 2024-2029 și au statuat că extinderea UE este “o investiție geostrategică” și că “atât UE, cât și viitoarele state membre trebuie să fie pregătite”.  La Consiliul European din decembrie 2023 liderii europeni au decis că, în perspectiva unei Uniuni și mai extinse, “atât viitoarele state membre, cât și UE trebuie să fie pregătite în momentul aderării”. De asemenea, șefii de stat și de guvern au stabilit că “lucrările pe ambele planuri ar trebui să înainteze în paralel“, disipând astfel scenarii care susțineau o abordare graduală, cu reformarea internă a UE mai întâi și extinderea Uniunii după ce blocul instituțional european va fi pregătit.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMISIA EUROPEANA

Roxana Mînzatu, după ce un studiu OCDE arată o scădere sau stagnare a competențelor adulților în materie de citire, scriere și calcul: Este nevoie de o schimbare transformatoare în abordarea europeană a competențelor

Published

on

© European Union 2024 - Source : EC

În ultimii 10 ani, competențele de citire, scriere și calcul ale adulților din Europa au scăzut sau au stagnat, conform celui de-al doilea studiu internațional privind competențele adulților (PIAAC) publicat astăzi de OCDE și cofinanțat de Comisia Europeană.

După prima ediție din 2013, sondajul cuprinzător prezentat astăzi a evaluat competențele în materie de alfabetizare, calcul și rezolvare de probleme TIC ale adulților cu vârste cuprinse între 16 și 65 de ani din 20 de state membre, precum și din țări terțe precum Japonia și SUA.

Rezultatele demonstrează importanța dezvoltării și utilizării competențelor pentru îmbunătățirea perspectivelor de angajare, a calității vieții și pentru stimularea creșterii economice, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. 

”Rezultatele sondajului de astăzi evidențiază necesitatea urgentă a unei schimbări transformatoare în abordarea europeană a competențelor. Trebuie să ne intensificăm ambiția de a ne asigura că adulții sunt dotați cu competențele de care au nevoie pentru a prospera în societăți și economii în schimbare. Acordând prioritate creșterii și recalificării competențelor, putem permite adulților din Europa să fie mai bine pregătiți pentru a profita de noile oportunități. Uniunea noastră a competențelor va face exact acest lucru – va contribui la consolidarea competențelor la toate nivelurile, va aborda deficitele și va pune bazele unei mai mari coeziuni sociale și va îmbunătăți competitivitatea Europei”, a declarat Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru drepturi sociale și competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire pentru situații de criză.

În ciuda eforturilor de a consolida educația și formarea adulților în ultimul deceniu, alfabetizarea adulților a scăzut în șapte state membre, îmbunătățindu-se semnificativ doar în Finlanda și Danemarca, în timp ce doar Finlanda, Estonia, Danemarca și Țările de Jos au înregistrat progrese în ceea ce privește competențele numerice.

Studiul arată, de asemenea, că inegalitățile de competențe între adulții cu cele mai slabe și cele mai bune performanțe s-au adâncit în cadrul țărilor, în special în ceea ce privește alfabetizarea. 

Forța de muncă calificată este necesară pentru ca Uniunea Europeană să recupereze decalajul de competitivitate pe care îl are în raport cu alte puteri globale precum SUA sau China.

Comisia Europeană are deja un plan de acțiune pentru a aborda aceste probleme și își propune să lanseze o busolă a competitivității, axată pe trei piloni ai planului Draghi inovație, decarbonizare și securitate.

Planul stabilește acțiuni în cinci domenii care urmează să fie puse în aplicare rapid la nivelul UE, la nivel național și la nivelul partenerilor sociali:

  • Sprijinirea participării persoanelor subreprezentate pe piața muncii
  • Oferirea de sprijin pentru dezvoltarea competențelor, formare și educație
  • Îmbunătățirea condițiilor de muncă în anumite sectoare
  • Îmbunătățirea mobilității echitabile în interiorul UE pentru lucrători și cursanți
  • Atragerea de talente din afara UE

Pentru a-l pune în aplicare, Consiliul Uniunii Europene a invitat țările membre să abordeze deficitul de forță de muncă prin sporirea sprijinului pentru formare și educație, în special pentru persoanele care sunt în prezent subreprezentate pe piața muncii.

Continue Reading

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Banca Europeană de Investiții oferă împrumuturi în valoare de 3 miliarde de euro pentru agricultură în întreaga Europă, cu accent pe tinerii fermieri, egalitatea de gen și investițiile verzi

Published

on

© European Commission/ Twitter

Președinta Grupului Băncii Europene de Investiții (BEI) a anunțat un pachet de finanțare în valoare de 3 miliarde EUR pentru agricultură, silvicultură și pescuit în întreaga Europă, precum și măsuri de consolidare a asigurărilor agricole. Împrumuturile Grupului BEI vor fi însoțite de alte instituții financiare participante, deblocând investiții pe termen lung în valoare de aproape 8,4 miliarde EUR pentru sectorul bioeconomiei. 

Potrivit unui comunicat de presă, sprijinul marchează cea mai mare inițiativă de finanțare sprijinită de BEI pentru agricultura europeană și va fi direcționat către întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), precum și către întreprinderile cu capitalizare medie. Acesta va fi distribuit în următorii trei ani, primele împrumuturi urmând să fie semnate în prima jumătate a anului 2025.

O parte din împrumuturi vor fi alocate tinerilor sau noilor fermieri, deoarece aceștia întâmpină, în general, mai multe dificultăți în obținerea finanțării bancare tradiționale. Sprijinul va viza, de asemenea, femeile fermier pentru a depăși un dezechilibru de gen în agricultură, precum și investițiile verzi pentru a ajuta fermierii să facă din tranziția verde un succes, în sprijinul obiectivelor de durabilitate ale Uniunii Europene.

Noua finanțare urmărește să stimuleze investițiile într-o serie de activități, inclusiv sănătatea solului, instrumentele digitale, gestionarea apei și reziliența la schimbările climatice. Acesta este, de asemenea, destinat să consolideze formarea în domeniul practicilor agricole durabile și achiziționarea de terenuri de către tinerii fermieri sau de către noii fermieri, contribuind la creșterea ponderii de 12 % a fermierilor europeni cu vârsta sub 40 de ani și a ponderii de 31,6 % a femeilor.

Pentru a asigura condiții favorabile de creditare, pachetul permite ca finanțarea să fie completată de subvenții la dobândă sau de subvenții de capital în cadrul bugetului UE și al bugetelor naționale. Instituțiile financiare participante vor beneficia, de asemenea, de sprijin consultativ suplimentar din partea programului „Green Gateway” și de un verificator consolidat al eligibilității verzi – o metodă online de evaluare a eligibilității și a impactului asupra climei al proiectelor de investiții verzi.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut un discurs în cadrul Zilelor Europene Agroalimentare, prilej cu care a anunțat noi modificări legislative care să vină în ajutorul fermierilor, dar și noi măsuri pentru a atrage tineri să muncească sau să își deschidă afaceri în sectorul agricol, inclusiv  sprijinul BEI în valoare de 3 miliarde de euro în sectorul agroalimentar.

Ca parte a sprijinului său sporit pentru bioeconomie, Grupul BEI explorează modalități de îmbunătățire a asigurării agricole împotriva incidentelor meteorologice extreme mai frecvente, inclusiv a inundațiilor și a secetei. BEI va colabora cu Comisia Europeană, cu sectorul asigurărilor și cu alte părți interesate pentru a examina opțiunile de consolidare a sprijinului la nivelul UE pentru sistemele de asigurări actuale, împreună cu măsuri paneuropene de accelerare a investițiilor în adaptarea la schimbările climatice sau de asigurare a unei mai mari lichidități și a unei mai mari acoperiri a riscului de credit pentru întreprinderile afectate de dezastre climatice.

Noile inițiative fac parte dintr-un plan de acțiune al Grupului BEI în contextul unui „dialog strategic privind viitorul agriculturii UE”, lansat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în ianuarie 2024. Dialogul este un nou forum care urmărește să dezvolte o înțelegere comună și să contureze o viziune comună pentru viitorul sistem agricol și alimentar al UE.

Grupul BEI va colabora îndeaproape cu Comisia Europeană pentru a pune în aplicare planul în vederea maximizării surselor de investiții publice, mobilizând și reducând în același timp riscurile legate de capitalul privat din sectorul agricol.

Planul de acțiune al Grupului BEI include, de asemenea:

  • Un program de împrumut de risc, care va oferi împrumuturi întreprinderilor inovatoare de-a lungul lanțului valoric agricol care lucrează, de exemplu, la noi tehnologii, la dezvoltarea plăților pentru servicii ecosistemice sau la tehnologii durabile pentru biocombustibili și biomateriale.
  • Scheme de garantare care ar putea mobiliza Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și/sau resursele naționale în cadrul planurilor strategice ale politicii agricole comune
  • Un program de investiții în societăți necotate pentru a sprijini administratorii de fonduri europene care vizează tehnologiile și soluțiile inovatoare europene pentru viitorul produselor alimentare (agritech, foodtech) și pentru a atrage investitori privați în acest sector.
  • Un domeniu de aplicare extins al împrumuturilor directe acordate contrapărților mijlocii și mari pentru a include nu numai cooperativele, ci și alte organizații sau entități ale fermierilor, cum ar fi comunitățile de irigații, asociațiile pentru întreținerea barajelor și digurilor sau întreținerea pădurilor.
  • Sprijin sporit pentru infrastructura din zonele rurale, cum ar fi rețelele rutiere, educația și gestionarea apei în agricultură.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Von der Leyen, alături de fermierii europeni: Trebuie să aveți o poziție de negociere mai puternică față de cei care stabilesc prețurile

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut un discurs în cadrul Zilelor Europene Agroalimentare, prilej cu care a anunțat noi modificări legislative care să vină în ajutorul fermierilor, dar și noi măsuri pentru a atrage tineri să muncească sau să își deschidă afaceri în sectorul agricol. 

„Fermierii trebuie să aibă o poziție de negociere mai puternică față de cei care stabilesc prețurile. Munca dumneavoastră grea merită să fie răsplătită”, a subliniat Ursula von der Leyen în discursul său.

Astfel, săptămâna aceasta, Comisia Europeană va revizui două legi importante: Regulamentul privind organizarea comună a piețelor – pentru a crea mai multă transparență și previzibilitate, atât în ceea ce privește contractele, cât și prețurile pe care le primesc agricultorii și Directiva privind practicile comerciale neloiale – pentru a oferi o mai bună protecție fermelor mici și companiilor alimentare atunci când acestea tratează cu cumpărători mai mari. 

Îmbunătățirea poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare agroalimentar și sprijinirea veniturilor acestora sunt obiective importante ale politicii agricole comune (PAC). Modificările specifice de astăzi vizează în mod specific consolidarea poziției fermierilor în cadrul lanțului de aprovizionare agroalimentar și obținerea unui grad mai ridicat de încredere între actori. 

Ursula von der Leyen a reiterat sprijinul Executivului European pentru a implica cât mai mulți tineri în agricultură: „Ați subliniat că numărul tinerilor care aleg o carieră în agricultură este din ce în ce mai mic. Trebuie să inversăm această tendință. Tinerii au nevoie de stimulente adecvate pentru a intra în această profesie nobilă: un venit echitabil, acces la terenuri, acces la finanțare și multe altele.”

Potrivit președintei Comisiei Europene, Banca Europeană de Investiții va anunța astăzi investiții de 3 miliarde de euro în sectorul agroalimentar, cu un accent deosebit pe tinerii fermieri. 

„În primele 100 de zile ale noii Comisii Europene, vom prezenta o nouă viziune pentru agricultură și alimentație, analizând modalitățile de sprijinire a competitivității și durabilității sectorului dumneavoastră. Iar angajamentul nostru față de dumneavoastră va continua”, a mai adăugat von der Leyen. 

De asemenea, Comisia Europeană a lansat săptămâna trecută un Comitet european pentru agricultură și alimentație, o altă cerință-cheie a dialogului strategic. Candidaturile sunt deschise și sper că mulți dintre dumneavoastră vor face parte din acesta. Comitetul va fi continuarea firească a dialogului strategic. Acesta va oferi consultanță cu privire la inițiativele de politică strategică și va încuraja dialogul între membrii săi. Sectorul agroalimentar se află în centrul modului nostru european de viață. Viitorul dumneavoastră este esențial pentru viitorul Europei. Vreau ca acest viitor să fie modelat împreună cu dumneavoastră”, a conchis președinta Ursula von der Leyen în discursul său. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL4 minutes ago

Situația din Ucraina și sprijinul occidental pentru Kiev, pe agenda discuțiilor premierului polonez cu președintele francez și liderul opoziției germane

INTERNAȚIONAL59 minutes ago

Ziua Internațională a Drepturilor Omului. MAE: Respectul pentru drepturile omului este indispensabil pentru pace, democrație și dezvoltare durabilă

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Roxana Mînzatu, după ce un studiu OCDE arată o scădere sau stagnare a competențelor adulților în materie de citire, scriere și calcul: Este nevoie de o schimbare transformatoare în abordarea europeană a competențelor

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Republica Moldova primește 50 milioane de euro asistență macrofinanciară de la Comisia Europeană

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 hours ago

Banca Europeană de Investiții oferă împrumuturi în valoare de 3 miliarde de euro pentru agricultură în întreaga Europă, cu accent pe tinerii fermieri, egalitatea de gen și investițiile verzi

ROMÂNIA3 hours ago

ICI București și InfoCons au lansat primul proiect european la nivel global pentru conștientizarea, educarea și informarea pieței cu privire la securitatea și securizarea conceptelor vizuale

U.E.3 hours ago

UE semnalează: Regresul democratic al Georgiei și măsurile represive împotriva protestarilor au consecințe asupra relațiilor noastre bilaterale

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Von der Leyen, alături de fermierii europeni: Trebuie să aveți o poziție de negociere mai puternică față de cei care stabilesc prețurile

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump la reședința din Florida a președintelui ales

INTERNAȚIONAL4 hours ago

The Guardian: Anularea alegerilor din România și interferența Rusiei, un semnal de alarmă pentru statele democratice. Bucureștiul a avut dreptate să traseze o linie clară

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI6 days ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII6 days ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI7 days ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ7 days ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ1 week ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending