Connect with us

U.E.

2015: Un an îngrozitor pentru libertatea presei în Europa

Published

on

pt fb

Atacurile realizate de către militanții islamiști, arestările nejustificate, actele de violență, amenințările, la care se adaugă și restricțiile, au reprezentat adevărate piedici pentru editori, reporteri, fotografi pentru a explica mai bine evenimentele, conform organizațiilor media și ONG-urilor, precizează Politico Europe.

De altfel, speranța că politicienii vor spori mijloacele de protejare a mediei independente după atacurile tereoriste care au avut loc la Paris, în ianuarie au fost rapid spulberate. În schimb, capacitatea presei de raportare obiectivă și critică a evenimentelor a fost diminuată în 2015, și nu doar în statele mai puțin dezvoltate ale Uniunii Europene.

A fost un an îngrozitor”, a precizat secretarul general al Federației Europeană a Jurnaliștilor, Ricardo Gutierrez, în cadrul unui interviu pentru Politico Europe. “Trebuie să menționez că acum 5 ani nu mă gândeam că lucrurile vor avea un astfel de parcurs”, a mai adăugat acesta.

Dunja Mijatovic, repezentantul pentru libertatea presei din cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa a spus: „Din păcate, am constatat în 2015 că încă există acte de violență, atacuri și amenințări care vizează membrii mass media. A devenit evident că libertatea presei a avut de suferit în ultimul an.

Amenințări și crime

captura foto stat islamic jurnalist11 jurnaliști au fost uciși în anul 2015 în Europa, 8 dintre aceștia fiind de la Charlie Hebdo, conform Consiliului Europei, care a început încă din aprilie să monitorizeze actele abuzive îndreptate împotriva jurnaliștilor. 33 dintre jurnaliști au fost agresați fizic și mulți mai mulți au fost amenințați sau intimidați.

Declinul libertății presei s-a acutizat în Rusia, Belarus, Ucraina, Azerbaijan, Turcia și în zona Balcanilor de Vest”, a precizat Mijatovic. În Turcia, grupurile media independente care au manifestat o poziție ofensivă față de guvern au devenit ținta represiunilor din perioada președintelui Erdogan. În prezent, 14 jurnaliști sunt închiși, conform Comitetului de Protejare a Jurnaliștilor.

În Azerbaijan, represiunile au fost și mai vivace, confrom afirmațiilor ONG-urilor. Khadijei Ismayilova, un jurnalist pentru Radio Free Europe care a publicat rapoarte despre corupția existentă la nivel guvernametal, a fost condamnată la 7 ani și jumătate de închisoare sub acuzații precum afaceri ilegale, evaziunie fiscale și delapidare.

Reglementări severe, la care se adaugă și presiunea politică au dus la îngrădirea libertății presei în Ungaria. Jurnaliști germani au fost constant atacați fizic în timp ce transmiteau de la locurile unde aveau loc mainifestații împotriva refugiaților. Mulți dintre jurnaliștii intalieni au fost amenințați pentru că redactau articole despre crima organziată.

Guvernele, inclusiv cel al Marii Britanii, au introdus legi care conferă autorităților statului puteri sporite în ceea ce privește supravegherea pentru a combate terorismul. Grupurile media avertizează că acest lucru va pune în pericol jurnaliștii, dar și sursele lor.

„Teama care a survenit după atacurile teroriste a fost folosită pentru a justifica intervențiile legislative și normative care restricționează libertatea de exprimare”, a precizat Pierre Francois Docquir, avocat în cadrul grupului Articolul 19.

Supraveghind supraveghetorii

Exsită totuși și elemente pozitive în anul 2015, precizează grupurile media. Portalul Consiliului Europei pentru protejarea activității jurnalistice și garantarea siguranței jurnaliștilor, la care se adaugă și raportele diferitelor ONG-uri, au atras atenția asupra incidentelor.

Comisia Europeană a finanțat Centrul European pentru libertatea presei și a mass media, un organism înființat la Leipzig în iunie care reunește ONG-urile, personalități din mediul academic, dar și din industria mass media pentru a contabiliza atacurile împotriva presei și a mass media, atât la nivel național, cât și internațional. „Libertatea presei, pluralismul, dar și protejarea jurnaliștilor reprezintă apanajul scoeintăților democratice și libere”, a precizat purtătorul de cuvânt al Comisiei.

Cu toate acestea, reprezentații diferitelor agenții de presă și-au exprimat dezamăgirea față de modul în care Uniunea Europeană s-a implicat în acțiunea de protejarea a libertății presei. Printre îngrijorările acestora se numără și faptul că oficialii de la Bruxelles vor trece cu vederea tratamentul Turciei față de jurnaliști, fiind o monedă de schimb pentru sprijinul acrodat de Erdogan Uniunii pentru a putea face față crizei refugiaților.

Abilitatea Comisiei de a controla modalitatea în care statele acționează față de mass media este limitată. Multe dintre abuzurile care au avut loc s-a petrecut în afara sapțiului Uniunii Europene sau în state unde nu era aplicată legea Uniunii, confrom raporator ONG-urilor.

„Legislația privitoare la mass media este strâns legată de statele membre. Prin urmare, Comisia nu poate interveni decât în cazul în care a exsitat o încălcare a dreptului Uniunii Europene”, a precizat un purtător de cuvât al Comisiei.

Grupurile mass media nu sunt mulțumite. Acestea doresc ca Executivele să arate o mai mare angajare pentru garantarea drepturilor presei în 2016, chiar dacă guvernele încearcă să protejeze cetățenii de amenințările teroriste. „Posibilitatea de a raporta în siguranță și în mod liber orice eveniment reprezintă un element esențial pentru independența și libertatea mass media”, a precizat Mijatovic.

Teodora Ion

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană: Raportul european privind drogurile 2020 arată că infractorii amenință sănătatea și securitatea celor care trăiesc în Europa

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Ieri, 22 septembrie, comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a participat la lansarea virtuală a Raportului european privind drogurile pentru anul 2020, împreună cu Laura d’Arrigo, președinta Consiliului de administrație al Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie, și cu directorul agenției, Alexis Goosdeel, se arată în comunicatul oficial.

Vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, Margaritis Schinas, a declarat: „Grupurile infracționale organizate și-au adaptat rapid operațiunile legate de droguri la noua situație generată de pandemia de coronavirus. În conformitate cu strategia privind o uniune a securității, depunem eforturi pentru a reduce atât cererea, cât și oferta de droguri ilicite”.

Comisarul Johansson a declarat: „Cantitățile ridicate de cocaină și heroină confiscate arată că infractorii continuă să exploateze lanțurile de aprovizionare, rutele de transport și porturile mari pentru traficul de droguri, amenințând sănătatea și securitatea celor care trăiesc în Europa. Criminalitatea organizată modernă necesită un răspuns organizat modern. De aceea, colaborăm cu agențiile noastre europene pentru a dezmembra rețelele de trafic de droguri și a perturba producția, îmbunătățind, în același timp, prevenția și accesul la tratament.”

Raportul european privind drogurile analizează recentele modalități de utilizare a drogurilor și tendințele pieței din întreaga UE, Turcia și Norvegia. Raportul din acest an arată o creștere a disponibilității cocainei, cu confiscări la un nivel record de 181 de tone, aproape o dublare a capturilor de heroină, în cantități de până la 9,7 tone și o disponibilitate ridicată a unor droguri cu un grad ridicat de puritate în UE.

Raportul cercetează, de asemenea, apariția de opioide sintetice noi, deosebit de îngrijorătoare pentru sănătate, și abordează provocările cauzate de pandemia de coronavirus. Raportul este disponibil online, împreună cu un comunicat de presă integral al Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie.

Continue Reading

U.E.

Migrație: Comisia Europeană înființează un grup de lucru însărcinat cu rezolvarea situației de pe insula elenă Lesbos

Published

on

© European Union, 2015

Comisia Europeană a anunțat miercuri că a înființat un grup de lucru pentru a îmbunătăți situația de pe insula grecească Lesbos, în urma incediului de la începutul lunii septembrie care a devastat tabăra de refugiați Moria, care găzduia peste 10.000 de persoane, multe dintre acestea copii.

Potrivit unui comunicat al Executivului european, acest grup de lucru va colabora îndeaproape cu autoritățile de la Atena și agențiile europene și reprezentanțele locale ale organizațiilor internaționale pentru a se asigura că migrația este gestionată într-un mod eficient, incluzând condiții adecvate de trai, mai multă siguranță prin accelerarea procedurilor și partajarea responsabilităților.

Citiți și: 
Ursula von der Leyen, despre noua politică de migrație și azil a UE: Reflectă un echilibru între responsabilitate și solidaritate în rândul statelor membre

O abordare comprehensivă

Noul grup de lucru va acorda prioritate construirii unor noi centre de primire în următoarele luni. Acestea vor fi construite respectând standardele europene, infrastructura durabilă, asigurând în același timp acces la asistență medicală și condiții sanitare adecvate. Grupul de lucru se va asigura că aceste noi centre vin în întâmpinarea nevoilor femeilor, copiilor și familiilor și se vor bucura de o mai mare implicare a agențiilor UE și organizațiilor internaționale precum UNHCR și Organizația Internațională pentru Migrație.

În plus, grupul de lucru va supraveghea o serie de acțiuni, bazate pe principiile noului Pact privind migrația și azilul, prezentat miercuri:

  1. Combaterea supraaglomerării prin transferarea persoanelor vulnerabile pe continent și relocarea copiilor neînsoțiți de adulți în alte state membre UE,
  2. Proceduri rapide și eficiente pentru a asigura claritate pentru solicitanții de azil, dar și îmbunătățirea legăturile dintre procedurile esențiale, inclusiv acordarea azilului sau integrarea refugiaților, proceduri suportate de agențiile europene EASO și Frontex.
  • Stimularea revenirii voluntare în țara de origine prin implementarea schemei privind returnarea voluntară umanitar asistată,
  • Îmbunătățirea siguranței și securității pentru migranți și solicitanți de azil, asigurată prin agențiile europene Frontex și Europol.

Comisia Europeană asigură deja sprijin pentru a îmbunătăți condițiile pentru cei afectați de incendiile de pe insula grecească Lesbos.

În plus față de sprijinul operațional și financiar substanțial oferit deja Greciei, Comisia a acordat asistență de urgență în valoare de 750.000 de euro pentru a sprijini nevoile umanitare imediate.

Grecia a solicitat la 12 septembrie sprijin prin Mecanismul de Protecție Civilă al UE, astfel că peste 100.000 de produse au fost oferite de mai multe state europene pentru acest caz.

În plus, Atena a reușit să transfere 406 copii neînsoțiți de pe insula Lesbos pe continent, printre statele care au acceptat să-i găzduiască numărându-se Franța și Germania.

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită CE mai multă transparență pentru comisioanele pe care le plătesc românii din străinătate atunci când transferă bani în România

Published

on

© Dan Motreanu

 

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE) i-a solicitat comisarului european pentru servicii financiare, Mairead McGuinness mai multă transparență pentru comisioanele pe care le plătesc românii din diaspora atunci când transferă bani în România.

Regulamentul UE privind Plățile Transfrontaliere 2, intrat în vigoare în 2019, urmărește creșterea transparenței plăților care se fac pe teritoriul UE prin obligarea prestatorilor acestor servicii de a prezenta clienților costul total al transferului internațional înainte de efectuarea plății, inclusiv comisioanele de conversie monetară.

„Cu toate acestea, lipsa clarității textului regulamentului a dus la crearea unor diferențe nedorite între plățile efectuate cu cardul și transferurile de numerar sau transferurile bancare. Dacă pentru plata cu cardul clientul cunoaște toate comisioanele aferente tranzacției, nu acelați lucru se întâmplă și atunci când clienții transferă bani prin bancă sau numerar”, a scris Dan Motreanu într-un mesaj pe pagina de Facebook.

Potrivit europarlamentarului liberal, „este extrem de important ca toți românii și nu numai să cunoască toate costurile pe care le implică transferul efectuat.”

„Aceste informații vor conduce inevitabil și la o mai mare concuranță între furnizorii de servicii și, implicit, la scăderea costurilor pentru transferurile de bani. Astăzi, obiectivul Organizației Națiunilor Unite pentru dezvoltare durabilă, asumat de Uniunea Europeană este de a scădea sub pragul de 3% costul remiterilor de bani”, a mai adăugat acesta.

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA13 mins ago

Comisia Europeană: Raportul european privind drogurile 2020 arată că infractorii amenință sănătatea și securitatea celor care trăiesc în Europa

U.E.1 hour ago

Migrație: Comisia Europeană înființează un grup de lucru însărcinat cu rezolvarea situației de pe insula elenă Lesbos

Dan Motreanu1 hour ago

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită CE mai multă transparență pentru comisioanele pe care le plătesc românii din străinătate atunci când transferă bani în România

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Studiu: Un Brexit fără un acord comercial va fi de trei ori mai scump pe termen lung decât pandemia de coronavirus pentru Regatul Unit

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Ursula von der Leyen, despre noua politică de migrație și azil a UE: Reflectă un echilibru între responsabilitate și solidaritate în rândul statelor membre

JUSTIȚIE3 hours ago

Avocatul general al CJUE: Înființarea Secției Speciale în România încalcă legislația UE. Rapoartele MCV nu sunt obligatorii, dar trebuie luate în considerare

ROMÂNIA4 hours ago

Galerie FOTO MApN: România, în exercițiu militar comun cu Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord și Turcia

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 hours ago

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță, ales coordonatorul Renew Europe în Comisia specială de luptă împotriva cancerului

INTERNAȚIONAL4 hours ago

FOTO Distrugătorul american USS Roosevelt și nava USNS Yuma, în Marea Neagră pentru a demonstra angajamentul SUA față de securitatea aliaților NATO

PARLAMENTUL EUROPEAN5 hours ago

Parlamentul European, îngrijorat de sectorul turistic puternic afectat de pandemie: Sunt în joc 22 de milioane de locuri de muncă

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Charles Michel, apel la liderii lumii la 75 de ani de la crearea ONU: Curajul nostru de astăzi va crea oportunități pentru ca generațiile de mâine să-și deschide aripile

ROMÂNIA6 days ago

Ludovic Orban, la începerea lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD: Susținem investițiile în gaze naturale care pot genera dezvoltare economică și creșterea calității vieții

Dragoș Pîslaru7 days ago

Dragoș Pîslaru: România trebuie să găzduiască viitoarea agenție a UE pentru cercetări biomedicale. Nu mai putem rata o nouă ocazie

Dacian Cioloș1 week ago

Dacian Cioloș: Legătura dintre bani și valori și consolidarea resurselor proprii sunt două aspecte esențiale în reconstrucția proiectului european

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Seceta pedologică din România, menționată de Ursula von der Leyen în pledoaria pentru salvarea ”planetei noastre fragile”: Am văzut tot ce se întâmplă în jurul nostru: de la incendiile din Oregon până la culturile din România distruse de cea mai puternică secetă de zeci de ani

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisia Europeană va numi în premieră un coordonator anti-rasism care să lucreze direct cu societatea civilă și instituțiile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen anunță investiții de până la 20% din valoarea fondului de redresare Next Generation EU pentru a pava „calea europeană spre era digitală”

U.E.1 week ago

Grecia: Președintele Consiliului European îndeamnă statele membre să se mobilizeze pentru primirea de migranți după incendiul din tabăra Moria

U.E.2 weeks ago

Statele membre din sudul UE susțin îndemnul Franței la sancțiuni economice suplimentare împotriva Turciei

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, amendament care prevede alocarea a 10% din planurile de redresare economică ale statelor din UE pentru măsuri care vizează tinerii

Advertisement
Advertisement

Trending