Connect with us

INTERNAȚIONAL

2017, anul recesiunii geopolitice: America merge spre unilateralism, iar Merkel va câștiga alegerile în Germania. Care sunt cele mai mari 10 riscuri de pe scena lumii

Published

on

Deteriorarea relației transatlantice prin decizia privind Brexit, sfârșitul pivotării americane spre Asia, victoria Rusiei în Siriei și șocul alegerii lui Donald Trump ca președinte al SUA vor marca anul 2017 drept o ”recesiune geopolitică”, notează experții de la Eurasia Group, un think tank recunoscut pentru abordarea sa de tipul unei lumi ”G-zero”, într-un top 10 al celor mai mari riscuri de pe scena lumii.

Recesiunea geopolitică amintită de experți va pune capăt erei de șapte decenii a Pax Americana, anul ce tocmai am intrat urmând să fie cel mai volatil în privința riscurilor politice de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial încoace.

Experții notează că prin alegerea lui Donald Trump, lumea ”G-zero” ce a fost construită pe parcursul anului 2016 pe multiple fronturi -relația transatlantică și Brexit, colapsul Parteneriatului Transpacific și deteriorarea relațiilor SUA-Filipine, victoria Rusiei în Siria și consolidarea regimului Basha al-Assad – au accelerat revolta populistă la adresa globalismului, configurând o lume în care SUA au un interes mai diminuat în asumarea leadership-ului, în care aliații europeni ai SUA sunt slăbiți și în care Rusia și China se prezintă ca alternative la ceea ce oferă Washington-ul: Moscova pe frontul de securitate, iar China pe frontul economic.

Predicțiile Eurasia Group pentru anul 2017: Top 10 riscuri ale unei recesiuni geopolitice

1) O Americă independentă – Filosofia ”America mai întâi” a lui Trump și angajamentul său de a ”face America măreață din nou” sunt construite pe una dintre cele mari valori americane: independența. Pentru Trump, asta înseamnă eliberarea Americii de responsabilitatea jucării unui rol indispensabil în relațiile internaționale, de sarcinile asumate de SUA în cadrul instituțiilor multilaterale și față de aliații săi. Experții Eurasia Group califică această abordare drept ”un hotărât unilateralism” și nu izolaționism.

2) China reacționează – tranziția la putere ce este programată în toamna acestui an va influența traiectoria politică și economică din următorul deceniu. Două riscuri pornesc din această nouă consolidare a puterii: mai întâi, Xi va deveni extrem de sensibil la adresa provocărilor externe la adresa intereselor țării, el fiind tentat să răspundă în forță acestora. Un al doilea risc ar fi generat de prioritizarea stabilității în detrimentul opțiunilor politice dificile, Xi ar crește șansele pentru eșecuri politice.

3) Merkel mai slabă – 2017 va aduce un alt val de riscuri politice în Europa, iar unele dintre ele (negocierile UE-Marea Britanie, alegerile din Franța, autoritarismul din Turcia) se vor materializa. Printre acestea, Angela Merkel pare singurul lider european, în pofida diminuării popularității sale, care ar obține realegerea. Experții de la Eurasia Group prezic că Angela Merkel va câștiga un al patrulea mandat, iar rolul său în toate crizele europene arată că Europa nu a avut nicicând o mai mare nevoie de cancelarul de fier al Germaniei. Cu toate acestea, în 2017 Merkel nu va fi disponibilă pentru un rol european într-un moment în care relația SUA-Rusia se reconfigurează, Brexitul se negociază, iar alegerile din Franța vor fi o dificultate în plus pentru Germania.

4) Nicio reformă – Anul 2017 va fi configurat de o evitare a reformelor structurale în rândul statelor puternice. Experții Eurasia Group notează că aceste abordări vor submina perspectivele de creștere ecunomică și noile oportunități pe care investițiile le-ar genera. China ar putea fi singurul stat cu o traiectorie pozitivă în acest sens, țări precum Franța, Germania, India sau Brazilia urmând să stagneze, iar Marea Britanie, Rusia, Turcia sau Arabia Saudită vor păși spre o traiectorie negativă.

5) Tehnologia și Orientul Mijlociu – Tehnologia, o forță în ceea ce privește creșterea economică, are potențialul de a crea și instabilitate politică, iar în Orientul Mijlociu cea din urmă premisă pare a fi curentul dominant. Potrivit Eurasia Group, conectivitatea, spațiul cibernetic, automatizarea și transparență forțata – care derivă din tehnologie – ar urma să fie o provocare suplimentară pentru regiunea Orientului Mijlociu.

6) Băncile Centrale devin politice – Pentru prima dată în multe decenii, băncile centrale sunt atacate dinspre spațiul politic și în zonele puternice: SUA, țările zonei euro și Marea Britanie. Oamenii politici au început să învinovățească tot mai mult băncile centrale din cauza preocupărilor politice și economice. Aceste atacuri reprezintă un risc la adresa piețelor globale în 2017 prin amenințarea rolului băncilor centrale ca instituții tehnocratice ce furnizarea stabilitate economică și financiară.

7) Casa Albă versus Silicon Valley – Donald Trump a indicat că este dispus să se confrunte cu corporațiile din SUA, o mișcare prin care noul președinte ar trebui să ”anunțe” înțelegeri mai bune pentru populația Americii. Cu toate acestea, conflictul cu Silicon Valley este diferit. Liderii din domeniul tehnologic din California, cel mai mare stat din SUA care a votat împotriva lui Trump, au o viziune care nu se împacă cu cea a noului lider de la Casa Albă. În vreme ce ideologia din Silicon Valley se bazează pe libertate și protejarea vieții private, agenda politică a lui Trump se învârte în jurul conceptului de securitate națională. Totodată, sprijinul pentru știință și inovare este o prioritate de rang secund pentru administrația Trump, spre deosebire de mandatele lui Obama.

8) Turcia – Lovitura de stat de anul trecut a introdus o mai mare volatilitate politică și economică în Turcia, în timp ce Erdogan continuă să își sporească controlul și stilul autoritar. Referendumul pe care regimul lui Erdogan urmează să-l organizeze ar urma să fie un succes, ceea ce ar consolida o republică autoritară în mâinile președintelui. Dorința lui Erdogan de a centraliza puterea va spori presiunile existente în domeniul relațiilor externe ale Turciei, dar și guvernanței interne. O astfel de modificare constituțională prin referendum iar putea permite lui Recep Erdogan să rămână la putere până în 2029.

9) Coreea de Nord – 2017 va fi un an măreț pentru Coreea de Nord, care și-a dezvoltat programul nuclear. Potrivit experților, Phenian-ul ar avea în prezent resurse pentru aproximativ 20 de arme nucleare, iar intrarea în posesia unei rachete balistice intercontinentale ar oferi Coreei de Nord capabilitatea de a lovi Coasta de Vest a Statelor Unite. Dezvoltarea programului nuclear nord-corean generează două riscuri majore: primul, administrația Trump ar putea continua măsurile coercitive la adresa Phenian-ului, producând o criză în relațiile Washington-ului cu Beijing, China nedorind să adopte astfel de sancțiuni. Un al doilea risc ar fi generat de viitoarea putere din Coreea de Sud, care ar putea susține o abordare diplomatică în raport cu Coreea de Nord în defavoarea măsurilor coercitive.

10) Africa de Sud – Criza politică din jurul președintelui Jacob Zuma ar putea submina rolul tradițional al Africii de Sud, aceea a unei forțe care sprijină securitatea regională. Zuma se va concentra pe bătăliile politice interne, iar reformele de pe piața muncii, din interiorul companiilor de stat sau a sectorului energetic vor fi greu de atins.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

MAREA BRITANIE

Înaintea vizitei lui David Cameron în SUA, Marea Britanie anunță noi sancțiuni împotriva a zeci de firme care furnizează echipamente militare Rusiei: Îl vor lovi pe Putin acolo unde îl doare

Published

on

© Foreign Office/ Facebook

Guvernul britanic a anunțat noi sancțiuni împotriva a zeci de firme care furnizează echipamente militare Rusiei, într-un efort de a reliefa sprijinul continuu al țării pentru Ucraina, informează Politico Europe.

MAE britanic a anunțat miercuri 46 de sancțiuni împotriva persoanelor și grupurilor care sprijină invazia Rusiei în Ucraina, inclusiv împotriva unor întreprinderi din Belarus, China, Serbia, Turcia, Emiratele Arabe Unite și Uzbekistan.

Anunțul a fost făcut în contextul în care ministrul de externe David Cameron urmează să reafirme sprijinul Regatului Unit pentru Ucraina în timpul unei vizite la Washington, unde va dezvălui un pachet de răspuns umanitar de 29 de milioane de lire sterline pentru țara devastată de război.

”Sancțiunile de astăzi îl vor lovi pe Putin acolo unde îl doare, afectând sistemele de apărare rusești și luând măsuri drastice împotriva lanțurilor de aprovizionare ilegale care susțin mașina de război a Rusiei. Lucrând alături de partenerii noștri din G7 și de aliații noștri internaționali, vom continua să intensificăm presiunea asupra lui Putin și să oprim părțile terțe care furnizează bunuri și tehnologii restricționate Rusiei, oriunde s-ar afla acestea”, a declarat ministrul pentru sancțiuni, Anne-Marie Trevelyan.

Printre firmele vizate se numără AVIO CHEM, o companie sârbă care a trimis transporturi de piese de avion către entități rusești, și compania turcă Smart Trading Limited, care este implicată în furnizarea de produse electronice occidentale sancționate către Rusia.

Trei firme chineze – Asia Pacific Links Limited, Sinno Electronics Co., Limited și Xinghua Co. Limited – au fost, de asemenea, vizate pentru că au furnizat bunuri sancționate.

În plus, 31 de producători ruși de arme și importatori din domeniul apărării sunt vizați de sancțiuni, precum și trei susținători ai grupării teroriste Wagner susținute de Rusia, dar și patru operatori de nave ”fantomă” care eludează restricțiile privind vânzările de petrol rusesc.

Pe lângă sancțiunile anunțate, Agenția Națională de Combatere a Criminalității a emis un avertisment către bănci și alte firme, îndemnându-le să raporteze activitățile suspecte și încălcările sancțiunilor.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va alătura miercuri unei reuniuni virtuale a liderilor G7.

Continue Reading

NATO

Sondaj INSCOP: Peste 70% dintre români se opun ideii ca România iasă din UE și NATO. Roexit-ul, în creștere, fiind susținut de 25% dintre cetățeni

Published

on

© MApN

Peste șapte din zece români sunt de părere că România nu ar trebui să se retragă din Uniunea Europeană (70,3%) și din Alianța Nord-Atlantică (77,3), însă aproape 20%, respectiv 25%, consideră că țara noastră ar trebui să se retragă din NATO, respectiv UE, relevă datele unui sondaj de opinie INSCOP Research, realizat la comanda New Strategy Center. În același timp, un sondaj Eurobarometru dat publicității de Parlamentul European cu șase luni înainte de alegerile europene arată că 69% dintre români consideră că România a beneficiat de apartenența la UE, iar 75% ar merge la vot dacă alegerile europene ar avea loc într-o săptămână. Prin comparație cu un sondaj similar realizat de INSCOP în luna martie, se observă o diminuare a susținerii apartenenței europene și euro-atlantice a României. În urmă cu nouă luni, trei sferturi dintre români se opuneau ideii ieșirii României din Uniunea Europeană (76,8%), iar patru din cinci români erau împotriva ieșirii din NATO (80%).

“În ciuda valului masiv de dezinformare, românii nu cred că ieșirea din NATO sau UE este o opțiune, ceea ce reprezintă un element cu adevărat pozitiv. Se observă însă o diminuare a culpabilizării Rusiei în cea ce privește declanșarea războiului din Ucraina, indicator ce coboară sub 50% și un echilibru între cei care cred că Ucraina, respectiv Rusia, vor câștiga războiul, atitudine determinată de percepția că ofensiva Ucrainei din acest an nu și-a atins obiectivele”, a spus George Scutaru, director general New Strategy Center, în contextul sondajului INSCOP publicat miercuri, 6 decembrie.

“Trebuie remarcat, ca aspect negativ, faptul că 35,5% dintre cei chestionați consideră că trimiterea de mai multe trupe ale NATO și SUA în România ar supăra Rusia, un procent important, în timp ce 57,1% au o părere bună despre acest fapt, cam tot atâția cât privesc Rusia drept o amenințare la adresa României (56,4%). Merită de remarcat și faptul că doar 1 din 2 români și-ar apăra țara în cazul unui conflict, societatea fiind astfel împărțită clar asupra acestui subiect. Toate aceste răspunsuri ar trebui să dea de gândit responsabililor politici și militari. Avem nevoie de campanii de informare care să explice românilor de ce sunt necesare trupe NATO în România, ce obligații avem în cadrul NATO și de ce este în interesul României să susțină Ucraina, pentru că alternativa de a-i avea vecini pe ruși, în cazul înfrângerii Ucrainei, este perspectiva cea mai sumbră pentru interesele de securitate ale României”, a adăugat Scutaru.

Principalele date reieșite din sondajul INSCOP:

Vinovatul pentru războiul din Gaza

Întrebați cine cred că este principalul vinovat de declanșarea conflictului din Gaza, 35.7% dintre respondenți indică Hamas, 9.6% – SUA, 9% – Israel, 7.1% – țările arabe, 6.6% – Rusia, iar 4.2% – Iran. 25.7% nu știu, iar 2.1% nu răspund la această întrebare.

Vinovatul pentru războiul din Ucraina

49.8% dintre români cred că Rusia este principalul vinovat de declanșarea războiului din Ucraina. 14.6% menționează SUA, 8.8% Ucraina, 4.6% NATO, iar 2.9% UE. Nu știu sau nu răspund la această întrebare 19.4% dintre cei chestionați.

Câștigătorul războiului din Ucraina

34.5% dintre respondenți sunt de părere că Ucraina va câștiga războiul, în timp ce 32.6% cred că Rusia va fi învingătoare, iar 32.9% nu știu sau nu răspund.

Soluții pentru încheierea războiului din Ucraina

64.7% dintre participanții la sondaj sunt de acord cu afirmația ”pentru a se opri războiul, Rusia ar trebui să se retragă și să returneze Ucrainei teritoriile ocupate”, în timp ce 24.5% sunt de părere că ”pentru a se opri războiul, Ucraina ar trebui să facă anumite concesii Rusiei”. 10.1% din totalul eșantionului nu pot aprecia sau nu știu, iar 0.7% nu răspund.

Temeri cu privire la războiul din Ucraina

Rugați să indice care este cea mai mare temere privind războiul din Ucraina, 41.6% dintre respondenți menționează creșterea prețurilor și a costului vieții, 23.9% atacarea de către Rusia  a unor țări membre NATO. 19.5% declară că nu au nicio temere, iar 12.1% sunt îngrijorați de creșterea numărului de refugiați. 3% nu știu sau nu răspund.

Surse de informații cu privire la războiul din Ucraina

53.3% dintre români se informează despre războiul din Ucraina de la televizor. 16.5% urmăresc informații pe această temă de pe rețelele sociale. Spun că nu prea îi interesează subiectul 11.7% dintre cei chestionați. 9.9% își iau informațiile din ziare din și site-uri internaționale, iar 7.3% din ziare și site-uri românești. Ponderea non-răspunsurilor la această întrebare este 1.3%.

Percepția cu privire la informațiile referitoare la războiul din Ucraina

29.8% dintre români consideră că informațiile care circulă astăzi la noi în țară despre războiul din Ucraina sunt în general corecte, în timp ce 42.1% sunt de părerea contrarie.  20.8% declară că nu urmăresc evenimentele din Ucraina. 7.3% nu știu sau răspund la această întrebare.

Țara care reprezintă un pericol pentru România

Întrebați ce țară cred că reprezintă un pericol pentru România, 56.4% menționează Rusia, 8.6% Ungaria, 8.2% SUA, 6.6% China, 4% Ucraina, 0.9% Germania. 15.3% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

21.9% cred că Rusia reprezintă un pericol pentru România în foarte mare măsură, 34.9% în mare măsură, 21.4% în mică măsură, 18% în foarte mică măsură / deloc. Ponderea non-răspunsurilor este de 3.9%.

Ieșirea din Uniunea Europeană

25.7% dintre respondenți cred că România ar trebui să iasă din Uniunea Europeană, în timp ce 70.3% se opun unei astfel de idei. 4% dintre cei chestionați nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Ieșirea din NATO

18.9% dintre respondenți cred că România ar trebui să iasă din NATO, în timp ce 77.3% împărtășesc părerea contrarie. 3.8% nu știu sau nu răspund.

Trimiterea de trupe NATO în România

57.1% dintre români au o părere bună despre faptul că NATO și SUA trimit mai multe trupe în România, deoarece ne apără de Rusia. 35.5% au o părere proastă, deoarece trimiterea de trupe NATO și SUA în România va supăra Rusia. 7.4% nu știu sau nu răspund.

Atitudine personală în cazul unui război

În cazul unui război în care Romania ar fi atacată, 50.5% dintre români declară că ar lupta să-și apere țara, 11.8% spun că s-ar ascunde până trece războiul, iar 19.4% că ar emigra. 5.6% declară că și-ar scoate un certificat medical ca să fie inapți de luptă. 4.7% aleg varianta altceva, iar 8% nu știu sau nu răspund.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Grecia și Turcia trebuie să-și consolideze încrederea reciprocă, subliniază Recep Tayyip Erdogan înaintea unei vizite la Atena: Nu există vreo problemă pe care nu o putem rezolva prin dialog

Published

on

© Presidency of the Republic of Türkiye / Facebook

Grecia și Turcia trebuie să-și consolideze încrederea reciprocă și să-și aprofundeze cooperarea în privința provocărilor comune, în efortul lor de a stinge divergențele, a precizat miercuri președintele turc Recep Tayyip Erdogan înaintea vizitei sale la Atena, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Nu există nicio problemă pe care să nu o putem reglementa prin dialog pe bază de bunăvoinţă reciprocă”, a declarat Erdogan într-un interviu acordat cotidianului Kathimerini, cu o zi înainte de cea de-a cincea reuniune a Consiliului de cooperare la nivel înalt de la Atena.

El a mai spus că Grecia şi Turcia îşi pot spori cooperarea în sectoare cum sunt economia, transportul, energia şi migraţia, în privinţa căreia Turcia are nevoie de sprijinul UE, şi a apreciat că noile mandate electorale primite de liderii celor două state în acest an pot contribui la un progres constructiv în acest sens.

La începutul lunii septembrie, miniștrii de externe ai Greciei și Turciei, Giorgos Gerapetritis și Hakan Fidan, au convenit să relanseze contactele la nivel înalt între țările lor și să caute ”noi abordări” ale problemelor, ca parte a eforturilor de îmbunătățire a legăturilor dintre cei doi aliați din NATO.

Confruntată cu probleme economice, Turcia caută o resetare a relațiilor sale adesea zbuciumate cu națiunile occidentale, dovadă stând întâlnirea dintre președintele Recep Tayyip Erdogan și premierul grec Kyriakos Mitsotakis, în iulie, în contextul summitului NATO, desfășurat la Vilnius.

Turcia are ”doar de câștigat dacă se apropie de Grecia, de Europa și de Occident”, puncta la mijlocul lunii mai liderul de la Atena, lansând Ankarei un apel la dialog pentru construirea unei agende pozitive care a fost umbrită de schimbul de replici acide între cele două țări. 

Anul trecut, Recep Tayyip Erdogan a acuzat Grecia că ocupă insulele demilitarizate în Marea Egee, amenințând că țara sa este pregătită ”să facă ceea ce este necesar” atunci când va fi cazul.

După luni de șicane, seismul din luna martie a dus la o apropiere între cele două țări

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
Dan Motreanu2 hours ago

Dan Motreanu, printre inițiatorii propunerii grupului PPE care ar urma să asigure fermierilor români subvenții PAC apropiate de cele primite de fermierii din țările din vestul și sudul Europei

ROMÂNIA3 hours ago

Autoritățile locale au la dispoziție 500 milioane de euro, prin Fondul pentru Modernizare, pentru investiții în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile

MAREA BRITANIE3 hours ago

Înaintea vizitei lui David Cameron în SUA, Marea Britanie anunță noi sancțiuni împotriva a zeci de firme care furnizează echipamente militare Rusiei: Îl vor lovi pe Putin acolo unde îl doare

U.E.4 hours ago

EU4Health: 4 milioane de euro pentru a îmbunătăți asistența medicală pentru refugiații ucraineni din România și alte nouă țări din UE

NATO4 hours ago

Sondaj INSCOP: Peste 70% dintre români se opun ideii ca România iasă din UE și NATO. Roexit-ul, în creștere, fiind susținut de 25% dintre cetățeni

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

”Uniți în diversitate”: Comisia Europeană dă forță mottoului UE printr-un apel la acțiune împotriva tuturor formelor de ură, în contextul proliferării discursurilor și infracțiunilor motivate de ură

ROMÂNIA5 hours ago

Ministrul Cătălin Predoiu, către omologii din UE: Trebuie să avem curajul să luăm decizia corectă și dreaptă de a extinde spațiul Schengen cu România și Bulgaria

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Grecia și Turcia trebuie să-și consolideze încrederea reciprocă, subliniază Recep Tayyip Erdogan înaintea unei vizite la Atena: Nu există vreo problemă pe care nu o putem rezolva prin dialog

ROMÂNIA7 hours ago

Sebastian Burduja: Încă un pas înainte către recuperarea circuitului nuclear integrat în cadrul Nuclearelectrica, un operator puternic și strategic

U.E.7 hours ago

Ministrul german al Apărării: Livrările de sisteme de apărare antiaeriană și muniție către Ucraina sunt întârziate, dar creștem capacitățile

ROMÂNIA1 day ago

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

ROMÂNIA2 days ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO1 week ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Trending