Connect with us

ROMÂNIA

30 de ani de Francofonie științifică, la București, marcați printr-un eveniment care a reunit aproape 100 de reprezentanți din peste 50 de instituții de învățământ superior din 15 țări francofone din regiune

Published

on

Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) pentru Europa Centrală și Orientală sărbătorește anul acesta 30 de ani de la inaugurarea biroului său de la București.

Pentru a marca acest eveniment, la finalul săptămânii trecute (27 -28 iunie), au fost organizate în Sala Aula Magna a Academiei de Studii Economice(ASE), Conferința Regională a Rectorilor AUF-ECO (C2R-ECO), precum și Atelierul dedicat Francofoniei științifice în Europa Centrală și Orientală. Evenimentul a reunit aproape 100 de reprezentanți din peste 50 de instituții de învățământ superior și cercetare membre ale AUF din 15 țări francofone din regiune.

Conform unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, celebrarea a 30 de ani de la deschiderea biroului de la București reprezintă un interval generos de timp, care a condus la consolidarea comunicării academice, intercultural și inter-instituționale dintre România și țările francofone, dar și dintre țările central și est-europene și instituții academice de renume din Franța și alte țări francofone.

În decursul a a trei decenii, Agenția Universitară a Francofoniei a acordat numeroase burse și mobilități pentru cei mai talentați francofoni din regiune, facilitând totodată accesul la resursele academice din țările francofone occidentale pentru numeroși tineri din Europa Centrală și Orientală. 

În cadrul evenimentului  au susținut alocuțiuni Marius Profiroiu, Prorector al ASE, Sorin Cîmpeanu, președinte al AUF, Dan Cașcaval, rector al Universității tehnice „Gh. Asachi” din Iași și președinte al Conferinței Rectorilor din Europa Centrală și Orientală,  Slim Khalbous, rector al AUF.

Conferința a reprezentat o bună ocazie pentru a menționa subiecte precum bilanțul organizației, rezultatele, provocările, precum și noile direcții și proiecte propuse în cadrul rețelei.

De asemenea, a fost prezentat Programul internațional de Mobilitate și Inserție Profesională Francofonă-PIMEF dedicat studenților din spațiul francofon, care va fi lansat în cadrul Summitului Francofoniei care va avea loc la Paris, în noiembrie 2024.

Au fost organizate trei comisii tematice în cadrul cărora participanții au fost invitați să abordeze teme precum:  internaționalizarea universităților din regiunea Europa Centrală și Orientală, dezvoltarea inteligenței artificiale și a securității cibernetice precum și cercetarea și dezvoltarea în spațiul francofon.

Aceste  comisii s-au aflat sub coordonarea unor rectori ai universităților din Armenia, Albania și Republica Moldova, precum și de membrii ai instanțelor AUF.  

Un moment special în cadrul conferinței a fost dedicat reprezentanților Ucrainei, care au subliniat importanța continuării activităților francofone, precum și a sprijinului semnificativ acordat de AUF prin intermediul proiectelor digitale, și programelor de mobilități, în vreme de criză.

„Aniversarea a 30 de ani de prezență a AUF în Europa Centrală și Orientală marchează prilejul unei evaluări pozitive a acțiunilor desfășurate în favoarea Francofoniei în regiune. În ultimii ani, a existat o puternică adeziune la ceea ce înseamnă Francofonia științifică. In prezent, în universitățile din rețeaua noastră există 120 de filiere francofone cu o ofertă de 38 de domenii științifice”, a declarat Mohamed Ketata, director regional al AUF – ECO.

Dacă la inaugurarea sa, în 1994, biroul  cuprindea 7 universități  din 3 țări, astăzi  144 de instituții de învățământ superior și cercetare din  23 de țări din regiune fac parte din rețeaua AUF.

Activitatea biroului  AUF ECO până în prezent reprezintă  5.500 de mobilități efectuate, 1.200 de studenți beneficiari ai burselor, precum și aproape 300 de proiecte de activități științifice finanțate în diferite domenii precum: fizică, astronomie, arheologie, sănătate, științe socio-umane și arhitectură.

Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) este prima rețea universitară din lume care reunește mai mult de 1000 de universități și centre de cercetare din 120 de țări de pe 5 continente. Este operator al Francofoniei pentru învățământul superior și cercetare.

Încă din 1961, AUF pune în practică acțiuni în beneficiul instituțiilor de învățământ superior. Oferă studii despre sau în limba franceză: programe de burse, proiecte de cooperare, cercetare și guvernanță, susținerea manifestărilor științifice, sprijin pentru profesionalizarea învățământului, intervenții în vederea reconstrucției sistemelor de învățământ în țările unde acest lucru este necesar.

Biroul a fost inaugurat în 1994, în urma semnării acordului dintre AUF și Guvernul României, în iunie 1994. La inaugurarea sa, biroul  a avut 7 universități membre, răspândite în trei țări (România, Bulgaria și Republica Moldova). 

Anul acesta, la momentul aniversării a 30 de ani, Direcția Regională AUF pentru Europa Centrală și Orientala situată la București conduce o rețea de 144 de unități universitare în 23 de țări din regiune: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația , Georgia, Ungaria, Kazahstan, Kârgâzstan, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Republica Moldova, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Ucraina . 

Acțiunea AUF în Europa Centrală și Orientală este coordonată de Direcția Regională AUF în Europa Centrală și de Est, bazată în același timp pe 6 birouri in 6 țări din regiune și anume: Moldova, Bulgaria, Armenia, Albania, Georgia, România.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA DIGITALĂ

Ministrul Bogdan Ivan: Pregătim peste 2000 de IMM-uri pentru digitalizare prin PNRR

Published

on

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, anunță semnarea luni, 15 iulie, a contractului pentru dezvoltarea platformei de e-learning aferentă investiției 19 „Competențe în tehnologii avansate pentru IMM-uri” finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), componenta C7 – Transformare digitală, Operațiunea D „Competențe digitale capital uman și utilizarea internetului”, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

„Aducem viitorul mai aproape! În platforma de e-learning a cărei implementare începe astăzi, angajații a peste 2000 de IMM-uri vor găsi cursuri pentru meseriile viitorului. Avem 17.000 de euro pentru fiecare IMM românesc și peste 2000 de IMM-uri beneficiare. Prin fonduri totale de 36 de milioane de euro, pregătim următoarea generație de specialiști IT a României”, a precizat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

„Acest proiect este esențial pentru creșterea competitivității IMM-urilor românești. Angajații vor învăța să utilizeze tehnologii avansate, să fructifice potențialul imens al datelor și să implementeze soluții de inteligență artificială în afacerea lor. Astfel, vom sprijini digitalizarea și inovarea în sectorul privat”, a declarat Dragoș-Cristian Vlad, președintele ADR.

Proiectul va sprijini transformarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii prin consolidarea competențelor digitale ale angajaților lor și specializarea forței de muncă în nouă domenii tehnologice avansate:

 1. Internet of things
 2. Cloud technologies
 3. Big Data
 4. Învățarea Automată
 5. Inteligența Artificială
 6. Automatizarea proceselor robotice
 7. Blockchain
 8. Cyber-Physical Systems
 9. Additive manufacturing

Proiectul va aborda direct necesitatea de recalificare și perfecționare a angajaților din IMM-uri, oferindu-le acces la traininguri finanțate integral din fondurile PNRR. Aceste programe vor ajuta companiile să adopte tehnologii moderne și să îmbunătățească procesele de business, crescând astfel competitivitatea și capacitatea de inovare.

MCID, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, implementează proiectul „Competențe în tehnologii avansate pentru IMM-uri,” Proiectul are termen de finalizare 16 decembrie 2025 și vizează îmbunătățirea nivelului de cunoștințe, competențe și aptitudini ale angajaților din IMM-urile românești.

Proiectul are o valoare totală de 36 de milioane de euro, iar fiecare IMM poate primi până la 17.000 de euro pentru participarea angajaților la aceste cursuri.

Pentru mai multe informații despre proiect și înscriere, folosiți adresa office@mcid.gov.ro.

Continue Reading

ROMÂNIA

Sebastian Burduja dă asigurări că Ministerul Energiei face tot ”posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur” și sugerează populației o serie de măsuri pentru a evita supraîncărcarea rețelei

Published

on

© Sebastian Burduja/ Facebook

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dat asigurări că instituția pe care o conduce face tot posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur.

Astăzi, 15 iulie 2024, acesta a prezidat Comandamentul de Vară pentru Sectorul Energetic și am adoptat măsuri imediate pentru a asigura funcționarea eficientă a rețelei energetice.

”Știu că mulți dintre voi treceți printr-o perioadă dificilă, cu zile foarte fierbinți, care generează o stare profundă de disconfort, și vreau să vă asigur că facem tot posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur”, a menționat Burduja într-un mesaj publicat pe Facebook.

Printre măsurile adoptate pentru o bună funcționare a rețelei energetice se numără:

 • Monitorizarea Permanentă a Rețelelor: Ministerul intensifică monitorizarea și intervine rapid în caz de avarii.
 • Coordonare cu Transelectrica și Operatorii de Distribuție: Ministerul Energiei gestionează consumul de energie pentru a preveni supraîncărcările.
 • Creșterea Capacității de Producție: Dispeceratul Energetic Național și centralele electrice sunt pregătite să funcționeze la capacitate maximă.

Ministrul Energiei a lansat un apel la populație pentru a evita supraîncărcarea rețelei, sugerând următoarele acțiuni:

 • Eficientizarea Consumului de Energie: ”Utilizați energia electrică responsabil, evitând consumul excesiv în orele de vârf (18:00 – 22:00)”, a menționat Sebastian Burduja.
 • Utilizarea Responsabilă a Aparatelor de Aer Condiționat: ”Setați termostatele la 24-26°C pentru a evita suprasolicitarea rețelei. Prioritatea noastră este siguranța energetică și confortul fiecăruia dintre voi”, a sugerat ministrul.

Ministerul Energiei dă asigurări că ”va continua să monitorizeze situația și să asigure furnizarea continuă și sigură a energiei electrice”.

”După 34 de ani de investiții reduse în sectorul energetic, nu ne putem aștepta la miracole peste noapte. Cu toate acestea, într-un singur an, am reușit să atragem finanțări nerambursabile de 13,6 miliarde de euro pentru producție, transport și distribuție. România este pe drumul cel bun!”, a conchis Sebastian Burduja.

Continue Reading

ROMÂNIA

Guvernul a semnat cu Google un memorandum pentru dezvoltarea infrastructurii digitale a României și a obiectivelor Deceniului Digital al Europei

Published

on

© Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu reprezentanții Google și a participat la semnarea unui memorandum de înțelegere între Guvernul României și această companie, în contextul proiectelor pe care țara noastră le va dezvolta în infrastructura digitală, inovare și cercetare, informează Guvernul într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Memorandumul de înțelegere a fost semnat, din partea Guvernului, de ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan.

“Avem proiecte ambițioase de reformă a administrației publice, care implică utilizarea tehnologiilor moderne precum Inteligența Artificială, îmbunătățirea eficienței operaționale, creșterea securității digitale, promovarea inovației în sectorul public și adoptarea cloud-ului. Avansăm în ceea ce privește transformarea digitală a serviciilor publice, suntem în linie dreaptă cu modernizarea sistemului fiscal pentru detectarea fraudelor și creșterea colectării, iar fiecare zi ne arată cât este de importantă creșterea rezilienței cibernetice. De asemenea, ne-am asumat operaționalizarea cloud-ului guvernamental. Expertiza și contribuția Google sunt esențiale pentru a pune în practică servicii publice performante și sigure pentru români”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul a subliniat că România este o piață atractivă pentru investitorii din domeniul tehnologiei informațiilor, atât prin oportunitatea proiectelor majore în centre de date și servicii de cloud, cât și datorită specialiștilor cu înaltă formare profesională și a legislației avansate.

“A fost o onoare să mă întâlnesc cu Marcel Ciolacu, premierul României, și cu ministrul digitalizării, Bogdan Ivan, pentru a discuta despre accelerarea transformării digitale pentru serviciile publice din România și oportunitățile de implementare a inteligenței artificiale”, a spus Thomas Kurian, CEO al Google Cloud.

“Google Cloud este dedicat să contribuie la creșterea adoptării tehnologiilor cloud și la facilitarea serviciilor publice digitale inovatoare, în conformitate cu obiectivele României de transformare digitală și cu țintele Deceniului Digital al Europei pentru 2030”, a continuat reprezentantul Google.

Reprezentanții Google și-au reafirmat, de asemenea, sprijinul pentru a contribui la creșterea rezilienței cibernetice a structurilor guvernamentale prin schimbul de bune practici, consolidarea competențelor digitale de bază și avansate și adoptarea tehnologiilor de cloud computing.

Această colaborare vizează utilizarea tehnologiilor moderne precum Inteligența Artificială, îmbunătățirea eficienței operaționale, îmbunătățirea experiențelor cetățenilor, sporirea securității digitale a Guvernului și promovarea inovației în sectorul public.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA DIGITALĂ6 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan: Pregătim peste 2000 de IMM-uri pentru digitalizare prin PNRR

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Volodimir Zelenski și-a stabilit ca obiectiv ca în noiembrie să aibă toate elementele unui nou plan de pace

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Ministrul german de externe începe o vizită în Africa de Vest: Răspândirea instabilității în regiune va avea un impact direct asupra securității în Europa

U.E.8 hours ago

UE prelungește măsurile restrictive împotriva Iranului în contextul sprijinului militar pentru războiul Rusiei în Ucraina și pentru grupurile și entitățile armate din Orientul Mijlociu și regiunea Mării Roșii

U.E.9 hours ago

Care este viziunea pentru politică externă a noii șefe a diplomației UE, Kaja Kallas, potrivit experților (DW)

ROMÂNIA9 hours ago

Sebastian Burduja dă asigurări că Ministerul Energiei face tot ”posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur” și sugerează populației o serie de măsuri pentru a evita supraîncărcarea rețelei

ROMÂNIA10 hours ago

Guvernul a semnat cu Google un memorandum pentru dezvoltarea infrastructurii digitale a României și a obiectivelor Deceniului Digital al Europei

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean a demisionat pentru a-și prelua mandatul de eurodeputat. Responsabilitățile sale în materie de transport vor fi preluate temporar de comisarul Wopke Hoekstra

ROMÂNIA12 hours ago

Sebastian Burduja va discuta cu omologii din UE despre rolul energiei geotermale în mixul energetic european și implementarea cadrului politic privind energia în 2030

ROMÂNIA13 hours ago

Directorul general Adrian-Victor Vevera, mesaj la ceas aniversar: ICI București celebrează 54 de ani de excelență. Ne vom continua misiunea de a inova și de a contribui la transformarea digitală a societății

SUA14 hours ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO3 days ago

“NATO este ca o căsnicie, trebuie să fi implicat în fiecare zi”, afirmă Stoltenberg la ultimul summit ca secretar general înainte de a preda ștafeta

NATO3 days ago

Amfitrion al celebrării a 75 de ani de NATO, Joe Biden a încheiat un summit bântuit de gafa confundării lui Zelenski cu Putin alăturându-se tradiției SUA care se întinde “de la Truman la Reagan și până la mine” de apărare a NATO

INTERVIURI3 days ago

VIDEO INTERVIU Mircea Geoană, la summitul NATO de la Washington: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

NATO4 days ago

Summitul NATO: România, reprezentată de Nicolae Ciucă la lansarea “Pactului pentru Ucraina”, alături de Biden, Zelenski, Macron și ceilalți lideri euro-atlantici

ROMÂNIA4 days ago

Guvernul aprobă Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale

MAREA BRITANIE4 days ago

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

ROMÂNIA4 days ago

Investiție de peste 100 milioane de dolari a PepsiCo într-un depozit automatizat din Popești-Leordeni. Ciolacu: Contribuiți la reducerea deficitului comercial al țării prin exportul producției către alte 17 state din lume

NATO5 days ago

La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, la Washington: România susține ca perspectiva transatlantică a Ucrainei să fie ireversibilă. Ajutăm Ucraina și R. Moldova pentru că putem să o facem

Trending