REPUBLICA MOLDOVA
30 de ani de independență a R. Moldova. Premierul Florin Cîțu, mesaj de felicitare pentru Maia Sandu: Rămânem alături și susținem parcursul european al țării
Published
3 years agoon
By
Teodora IonPremierul Florin Cîțu a transmis vineri un mesaj de felicitare președintei Maia Sandu, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova.
Astfel, prim-ministrul a asigurat-o pe aceasta că va susține ”aprofundarea reformelor, consolidarea statului de drept şi a parcursului european al Republicii Moldova”.
”Am felicitat-o astăzi pe Maia Sandu, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova. Am asigurat-o că rămânem alături și susținem aprofundarea reformelor, consolidarea statului de drept şi a parcursului european al Republicii Moldova. Vom continua și vom consolida proiectele de asistență și întreaga agendă de cooperare bilaterală. Chiar ieri am stabilit un nou ajutor pentru Republica Moldova în lupta împotriva Covid: trimitem 100.000 de teste rapide antigen. Felicit Republica Moldova și pe cetățenii săi, cu prilejul sărbătorii lor naționale, și aștept ședința comună de guvern de la Chișinău”, a precizat premierul Florin Cîțu într-un mesaj pe Facebook.
Republica Moldova sărbătorește vineri 30 de ani de independență, proclamată la27 august 1991, în contextul destrămării Uniunii Sovietice.
Este una dintre cele nouă foste republici sovietice care s-au desprins de Moscova după lovitura de stat eşuată din 21 august 1991, când conservatorii comunişti au încercat să îl înlăture de la putere pe preşedintele Mihail Gorbaciov.
La ceremonia de marcare a acestui moment participă și președintele Klaus Iohannis, dar și pe șefii de stat din Polonia, Andrzej Duda, și Ucraina, Volodimir Zelenski.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Borrell: Viitorul UNRWA este un test al umanității noastre. Legislația adoptată de Israel va face aproape imposibilă salvarea de vieți în Gaza
UE și Japonia încheie un parteneriat de apărare și securitate, primul de acest fel al Uniunii în regiunea Indo-Pacifică
Emmanuel Macron, mesaj în română pentru moldoveni înainte de turul 2 al prezidențialelor: “Calea europeană este cea a libertății și democrației”
Sameday accelerează expansiunea în Europa Centrală și de Est, așteptând aderarea la Schengen terestru: Ne propunem să conectăm 30 de țări europene și să reducem timpii de transport la o medie de 8 ore între țări
Majoritatea europenilor o vor pe Kamala Harris la Casa Albă, însă Europa este divizată între Vest și Est în privința lui Trump, cu 36% dintre est-europeni susținându-l pe republican (sondaj)
ARPIM aduce în prim-plan România inovatoare: Drumul către un stat membru rezilient și competitiv în UE și OCDE prin parteneriat cu industria farmaceutică
REPUBLICA MOLDOVA
Emmanuel Macron, mesaj în română pentru moldoveni înainte de turul 2 al prezidențialelor: “Calea europeană este cea a libertății și democrației”
Published
13 hours agoon
November 1, 2024Președintele francez Emmanuel Macron a transmis vineri, în ajunul celui de-al doilea tur al scrutinului prezidențiale din Republica Moldova, un mesaj “de curaj și speranță”, în limba română, cetățenilor moldoveni.
“În acest moment decisiv pentru Moldova și împreună cu ea, pentru Europa noastră, doresc să le transmit cetățenilor moldoveni un mesaj de curaj și speranță“, a scris Macron, pe contul său de pe rețeaua de socializare X.
“Calea europeană este cea a libertății și democrației, fundamentul unui viitor comun. Uniți suntem mai puternici“, a continuat liderul francez.
În acest moment decisiv pentru Moldova și împreună cu ea, pentru Europa noastră, doresc să le transmit cetățenilor moldoveni un mesaj de curaj și speranță.
Calea europeană este cea a libertății și democrației, fundamentul unui viitor comun.
Uniți suntem mai puternici.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) November 1, 2024
Pe 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova au ales calea europeană.
După numărarea tuturor voturilor exprimate la referendumul republican constituțional privind integrarea europeană, 50,39% dintre cetățenii prezenți la urne au votat pentru modificarea Constituției și înscrierea integrării europene ca obiectiv strategic în legea fundamentală a țării, în timp ce la primul tur al scrutinului prezidențial, cetățenii au decis că președinta în funcție, Maia Sandu, și candidatul socialist pro-rus, Alexandr Stoianoglo, se vor confrunta în turul al doilea al scrutinului prezidențial, programat pe data de 3 noiembrie.
REPUBLICA MOLDOVA
Nicolae Ciucă îi îndeamnă pe cetățeni să o voteze pe Maia Sandu pentru nou mandat de președinte al R. Moldova
Published
2 days agoon
October 30, 2024Preşedintele PNL şi preşedintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, la Cluj, că îi îndeamnă pe cetăţenii Republicii Moldova ca în turul al doilea de scrutin al alegerilor prezidenţiale de duminică, 3 noiembrie, să voteze pentru a acorda un nou mandat preşedintei Maia Sandu.
“Vreau săi îi îndemn pe toţi cetăţenii din Republica Moldova, pe cei care trăiesc în România, pe cetăţenii Republicii Moldova care îşi duc viaţa de zi cu zi în Republica Moldova, să urmeze aceeaşi trăire pe care au avut-o atunci când au ieşit la vot pentru referendum şi au ales, într-o dispută cât se poate de strânsă, cu cei care se opun parcursului pro-european al Republicii Moldova. La alegerile de duminică, cetăţenii moldoveni trebuie să sprijine cu toată convingerea parcursul pro-european prin alegerea Maiei Sandu în funcţia de preşedinte. Am putut să colaborăm foarte bine atât cu instituţia prezidenţială din Republica Moldova, cu Maia Sandu, cât şi cu Guvernul Republicii Moldova, pentru tot ceea ce au însemnat programele de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, a spus Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.
Maia Sandu, preşedintele în funcţie al Republicii Moldova, s-a situat pe primul loc în turul I al alegerilor prezidenţiale din 20 octombrie, obţinând 42,45% din voturile cetăţenilor moldoveni, potrivit rezultatelor publicate de Comisia Electorală Centrală de la Chişinău.
Turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, în care Maia Sandu candidează împotriva lui Alexandr Stoianoglo, va avea loc duminică, 3 noiembrie.
Votul din 20 octombrie s-a desfășurat concomitent și cu un referendum constituțional republican în urma căruia 50,39% dintre cetățenii țării au votat în favoarea modificării Constituției pentru a include integrarea europeană în legea fundamentală a țării.
Într-o reacție la rezultatul votului, Comisia Europeană a declarat că votul la referendumul din Republica Moldova privind integrarea europeană a țării și alegerile prezidențiale au fost marcate de “interferența și intimidarea fără precedent” din partea Rusiei, iar UE, per ansamblu, a atras atenția Rusiei că va monitoriza turul al doilea al alegerilor prezidențiale, subliniind că “moldovenii și-au exprimat dorința de a-și ancora viitorul în Uniunea Europeană”.
REPUBLICA MOLDOVA
Dezbatere prezidențială în R. Moldova. ”Noi ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean pe cale paşnică”, afirmă Maia Sandu: Aproape 80% din exporturile din această regiune merg astăzi în UE
Published
5 days agoon
October 27, 2024By
Teodora IonPreședinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut că aproape 80% din exporturile din regiunea transnistreană merg în Uniunea Europeană și că locuitorii din Transnistria pot beneficia, în egală măsură, de integrarea europeană a ţării, informează Agerpres.
Într-o dezbatere prezidențială cu contracandidatul său socialistul Alexandr Stoianoglu, Maia Sandu a declarat că scopul său este soluționarea pe cale pașnică a conflictului transnistrean.
”Sarcina noastră principală, preocuparea noastră principală a fost pacea şi securitatea. Şi eu mă mândresc cu faptul că noi toţi, şi cei de pe malul drept, şi cei de pe malul stâng, am reuşit să menţinem liniştea la noi în ţară. Este meritul tuturor cetăţenilor Republicii Moldova şi acest lucru va fi în continuare sarcina prioritară”, a spus preşedinta.
”Noi ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean, dar ne dorim să rezolvăm această problemă, acest conflict, doar pe cale paşnică. Tot ce facem noi facem şi pentru oamenii de pe malul drept, şi pentru oamenii de pe malul stâng. Dacă aţi văzut, economia noastră s-a reorientat semnificativ în ultima perioadă, şi nu doar malul drept, dar şi malul stâng. Aproape 80% din exporturile din regiunea transnistreană merg astăzi în Uniunea Europeană. Asta vorbeşte despre ceva. Asta vorbeşte despre faptul că noi suntem pe aceeaşi cale şi trebuie în continuare să avem grijă de securitatea cetăţenilor noştri”, a mai spus pro-europeana Maia Sandu.
Maia Sandu declara la începutul acestui an că își propune să reintegreze Transnistria, regiune sprijinită de Rusia, în vederea aderării la Uniunea Europeană până în 2030, dar recunoștea că formatul 5+2, platforma diplomatică menită să identifice o soluție pentru conflictul transnistrean, este unul nefuncțional, și nu pentru că Republica Moldova nu și-ar dori o rezolvare a acestui dosar, ci pentru că Rusia, membră a acestui format alături de Kiev, a invadat Ucraina, fapt ce arată că Moscova nu este un partener de discuție de încredere.
Amintim că la 3 martie 2022, autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a țării la UE, iar la 23 iunie, același an, șefii de stat sau de guvern europeni au decis să acorde Republicii Moldova statutul de țară-candidată la UE, urmând ca această călătorie să ajungă într-o nouă etapă la 14 decembrie 2023, când Consiliul European a hotărât începerea negocierilor de aderare, fapt demarat oficial la 25 iunie 2024.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Klaus Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a generalului Lucian Pahonțu, care va rămâne în funcția de director al SPP
Borrell: Viitorul UNRWA este un test al umanității noastre. Legislația adoptată de Israel va face aproape imposibilă salvarea de vieți în Gaza
Depozitele de gaze din UE sunt pline în proporție de 95%, anunță Comisia Europeană: Ne oferă posibilitatea de a menține aprovizionarea și prețurile stabile în această iarnă
Ministrul Economiei arată „progresul evident” al schimburilor comerciale România-Turcia: Am avut o țintă de 10 miliarde de dolari, iar acum suntem deja la 11,5 miliarde de dolari
ICI București participă la InnopRo Summit 2024, arătându-și astfel angajamentul de a contribui activ la dezvoltarea ecosistemului de inovație digitală din România
Ministrul Luminița Odobescu: Participarea universităților românești în alianțe universitare europene constituie o prioritate strategică pentru stimularea educației și promovarea diplomației culturale și academice în Europa
Sprijinul „material și diplomatic” al Chinei pentru Rusia este o „amenințare directă” pentru securitatea Europei, avertizează șeful diplomației UE
UE și Japonia încheie un parteneriat de apărare și securitate, primul de acest fel al Uniunii în regiunea Indo-Pacifică
Josep Borrell subliniază nevoia unui ”răspuns contondent și unit” la desfăşurarea de trupe nord-coreene în Rusia
Emmanuel Macron, mesaj în română pentru moldoveni înainte de turul 2 al prezidențialelor: “Calea europeană este cea a libertății și democrației”
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Viktor Orban a sfidat din nou UE, devenind primul oaspete oficial al președintelui de extremă-dreapta al Parlamentului Austriei, în vreme ce Szijjarto susținea discurs în rusă în Belarus despre ”cooperarea eurasiatică”
România va avea un hub unic de cercetare în Europa, la Murighiol, care va avea un impact în dezvoltarea economică, a ecosistemului din Delta Dunării, dar și în domeniul transferului tehnologic
Țările nordice își consolidează cooperarea împotriva crimei organizate și în ceea ce privește imigrația, fenomene legate
NATO confirmă prezența trupelor nord-coreene în Rusia: Cooperarea militară dintre Moscova și Phenian, o amenințare pentru securitatea euro-atlantică și indo-pacifică
Dezbatere prezidențială în R. Moldova. ”Noi ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean pe cale paşnică”, afirmă Maia Sandu: Aproape 80% din exporturile din această regiune merg astăzi în UE
Alegeri prezidențiale în R. Moldova: Maia Sandu califică drept ”ofensă la adresa României” afirmația contracandidatului său conform căreia R. Moldova nu a realizat cu țara noastră ”niciun proiect” care să o apropie de UE
Victor Negrescu, negociator-șef pentru bugetul UE pentru 2025, le-a prezentat eurodeputaților prioritățile în cadrul negocierilor cu țările membre: Trebuie să le arătăm cetățenilor europeni că suntem alături de ei
PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința intitulată ”Dezvoltarea Moldovei – proiectul – cheie pentru valorificarea potențialului de dezvoltare a României”, organizată în parteneriat cu BNR
Marcel Ciolacu își lansează Planul pentru România, axat pe investiții de 155 miliarde de euro și reindustrializare: Putem fi a 10-a economie a UE în următorii cinci ani
INTERVIU | Siegfried Mureșan, vicepreședintele grupului PPE: Cu 1% din PIB nu rezolvăm problema competitivității UE. Trebuie să reformăm structurile și să generăm investiții
Trending
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago
Victor Negrescu, negociator-șef pentru bugetul UE pentru 2025, le-a prezentat eurodeputaților prioritățile în cadrul negocierilor cu țările membre: Trebuie să le arătăm cetățenilor europeni că suntem alături de ei
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago
Bugetul UE pentru 2025. Gheorghe Falcă a reușit să includă în poziția de negociere a PE ”priorități strategice” pentru dezvoltarea infrastructurii de transport: Pentru România, beneficiile vor fi semnificative
- INTERVIURI7 days ago
INTERVIU Corina Crețu: Politica de coeziune trebuie să sprijine zonele metropolitane și rurale din UE, nu să fie o cutie din care se pot lua bani pentru alte priorități
- SĂNĂTATE2 days ago
ARPIM aduce în prim-plan România inovatoare: Drumul către un stat membru rezilient și competitiv în UE și OCDE prin parteneriat cu industria farmaceutică
- REPUBLICA MOLDOVA5 days ago
Dezbatere prezidențială în R. Moldova. ”Noi ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean pe cale paşnică”, afirmă Maia Sandu: Aproape 80% din exporturile din această regiune merg astăzi în UE